2020-04-17 13:57

Restoranų verslas: kas po karantino?

Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Jau mėnuo kažkas atseit vyksta, bet iš tikrųjų nieko neįvyksta. Kol kas tik pažadai, kurie, nevirtę realia pagalba, įstums verslus į bankrotą“, – apie Vyriausybės vis žadamą paramą sako restoranų verslo atstovai. Jie nesitiki, kad atšaukus karantiną ir leidus veikti lauko kavinėms, jiems palengvės, ir šią priemonę vadina kompresu numirėliui.

„Puikiai, rezervacijų turime tris mėnesius į priekį“, – paklaustas, kaip sekasi, juokiasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas, restoranų „Gastronomika“, „Meat“ Vilniuje ir Nidoje, „Ramenas ir pagaliukai“ savininkas, Kulinarijos akademijos steigėjas ir „Lietuvos gastronomijos forumo“ iniciatorius. Rimčiau priduria, kad svarbiausias dalykas, kurį jis dabar daro, tai „nieko neplanuoja ir nieko neprognozuoja, nes nežino, kada galės atverti duris“.

Parama – kaip lietuviškas fubolas

Vyriausybės pažadas „jau netrukus“ pradėti mokėti subsidijas darbdaviams už darbuotojų prastovas tampa anekdotu. VŽ kalbinti maitinimo įstaigų savininkai sako, jog žinant, kada laukti kompensacijų, būtų kur kas lengviau: „Pasakytų – „rytoj“, veiktume vienaip, pasakytų „birželį“, žinotume, kad reikia ištempti iki jo. Nežinodami, kada ateis parama, nieko negalime planuoti“.

52795
130817
52791