Į šampano parodą: ir paragauti, ir edukuotis

Publikuota: 2017-10-13
Šampanėje skinamas 2017 m. derlius. „Gutner“/„SIPA“ („SCANPIX“) nuotr.
Šampanėje skinamas 2017 m. derlius. „Gutner“/„SIPA“ („SCANPIX“) nuotr.

Spalio 14 d. Vilniuje, viešbučio „Holiday Inn“ konferencijų centre, rengiama trečioji Šampano paroda „49 mln...“. Šiemet joje prisistato 16 Lietuvos importuotojų ir būrelis svečių.

Vieni iš parodos rengėjų, edukacinė įmonė „Vynas ir draugai“, skaičiuoja, kad apsilankiusieji parodoje galės susipažinti su 42 gamintojų šampanais, o šių bus per 160 rūšių.

Iš Lietuvos importuotojų parodoje dalyvaus „Bennet Distributors“, „Mineraliniai vandenys“, „Prike“, „Globus Distributors“, „Naujoji kryptis“, „Pernod Ricard Lietuva“, AMKA, „Krabas ir Co“, „Magazin LT“, „Šampanė“, „TridensLietuva“, „Baltas dobilas“, „Sanitex“, „Eugesta“, „Servaali“, „Baltic XL“, „Polita“.

Parodos dieną rengiamos trys edukacinės degustacijos. Pirmojoje, skirtoje pietinės Šampanės dalies Cote des Bar terroir ypatumams, bus degustuojamas penkių rūšių „Moutard“ namų šampanas. Antrojoje „Taittinger“ šampano namai pristatys skirtingų derlių (1998, 2000, 2005, 2006 ir 2006-ųjų rožinį).

„Fleury“ namai, 1989 m. gavę biodinaminės vyndarystės sertifikatą, ir buvo pirmieji Šampanėje, edukacinėje degustacijoje pristatys 1990, 1995, 1996, 1997, 1998, 2000 derliaus metų šampanus. Renginys suskirstytas į tris sesijas, tarp kurių bus daromos pertraukos: rytinę (10–13 val.), popietinę (14–17 val.) ir vakarinę (18–21 val.), lankytojo bilietas galioja į vieną iš jų.

Šampano bus

Šampanu nuoširdžiau besidomintieji prisimena, kad šių metų balandį Šampanėje buvo kilusi panika: vynuogių augintojai prognozavo, kad iššals apie 50% vynuogynų, vadinasi, – nebus ir derliaus. Šampano ekspertė Jolanta Smičienė, neseniai grįžusi iš Šampanės, VŽ „Savaitgaliui“ pasakojo, jog dabar nuotaikos kur kas geresnės: vynuogių augintojai derliumi patenkinti, be abejo, priklausomai nuo kaimo ar subregiono, nes šalnos buvo visur skirtingos.

Pasak p. Smičienės‚ ‚Chardonnay‘ vynuogių augintojai džiaugiasi, jog ši veislė, ypač geriausiose augimvietėse, sunoko puikiai, uogos buvo sultingos, išraiškingo skonio.

„Teko ragauti bepradedančio fermentuotis ‚Chardonnay‘ vynuogių vyno, – jis išraiškingas, aromatingas, toks, kaip jį vertina augintojai“, – pasakoja p. Smičienė.

Šiemet vyndariams ir augintojams ramiai miegoti neleido kita problema – į vynuoges gausiai įsimetė puvinys. Reikėjo labai kruopščiai padirbėti derliaus skynėjams: iš kekių iškarpyti, užuot su visais puvėsiais sumetus jas į krepšį.

„Šampaniečiai juokauja, kad šiemet buvo vynuogių skynėjų derlius“, – sako p. Smičienė.

Anot jos, dabar svarbiausia naujiena iš Šampanės ta, kad derlius geresnis, nei laukta. Kitas dalykas, skinti šiemet jis pradėtas rekordiškai anksti, rugpjūčio 26 d., kai paprastai derliaus skynimo pradžia skelbiama rugsėjo pradžioje ar net viduryje.

O vartotojui, anot p. Smičienės, tai reiškia, kad greičiausiai turėsime 2017-ųjų vintage šampaną, tačiau koks jis bus, galima bus pasakyti po kokių penkerių šešerių metų.

Kalbant apie kainas – jų augimo vyndariai neprognozuoja. Vynuogynų žemės kainos jau kurį laiką stabilios – maždaug 1–1,5 mln. Eur/ha. Taigi kol kas šampano kaina neturėtų smarkiai keistis, tačiau jei vyndariai ir toliau rinks vis mažesnius derlius, tikėtina, kad šampanas pabrangs.

Pernai metų geriausieji

Brangs ar ne, kol kas šampano turime. Pernai parodos „49 mln...“ lankytojai išrinko penkis geriausius šampanus. Jais buvo paskelbti:

„Henriet Bazin 1er Cru Cuvee Marie-Amelie 2010“ (130 balsų, importuoja „Šampanė“), „Veuve Clicquot Ponsardin Brut 2004“ (120 balsų, „Prike“), „Henriet Bazin Grand Cru 2008“ (110 balsų, „Šampanė“) ir „Piper-Heidsieck Vintage Brut 2008“ (90 balsų, „Tridens“) ir „Ruinart Brut“ (80 balsų, „Prike“). Dabar laukiame šių metų laimėtojų.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 19

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau