Į šampano parodą: ir paragauti, ir edukuotis

Publikuota: 2017-10-13
Šampanėje skinamas 2017 m. derlius. „Gutner“/„SIPA“ („SCANPIX“) nuotr.
Šampanėje skinamas 2017 m. derlius. „Gutner“/„SIPA“ („SCANPIX“) nuotr.

Spalio 14 d. Vilniuje, viešbučio „Holiday Inn“ konferencijų centre, rengiama trečioji Šampano paroda „49 mln...“. Šiemet joje prisistato 16 Lietuvos importuotojų ir būrelis svečių.

Vieni iš parodos rengėjų, edukacinė įmonė „Vynas ir draugai“, skaičiuoja, kad apsilankiusieji parodoje galės susipažinti su 42 gamintojų šampanais, o šių bus per 160 rūšių.

Iš Lietuvos importuotojų parodoje dalyvaus „Bennet Distributors“, „Mineraliniai vandenys“, „Prike“, „Globus Distributors“, „Naujoji kryptis“, „Pernod Ricard Lietuva“, AMKA, „Krabas ir Co“, „Magazin LT“, „Šampanė“, „TridensLietuva“, „Baltas dobilas“, „Sanitex“, „Eugesta“, „Servaali“, „Baltic XL“, „Polita“.

Parodos dieną rengiamos trys edukacinės degustacijos. Pirmojoje, skirtoje pietinės Šampanės dalies Cote des Bar terroir ypatumams, bus degustuojamas penkių rūšių „Moutard“ namų šampanas. Antrojoje „Taittinger“ šampano namai pristatys skirtingų derlių (1998, 2000, 2005, 2006 ir 2006-ųjų rožinį).

„Fleury“ namai, 1989 m. gavę biodinaminės vyndarystės sertifikatą, ir buvo pirmieji Šampanėje, edukacinėje degustacijoje pristatys 1990, 1995, 1996, 1997, 1998, 2000 derliaus metų šampanus. Renginys suskirstytas į tris sesijas, tarp kurių bus daromos pertraukos: rytinę (10–13 val.), popietinę (14–17 val.) ir vakarinę (18–21 val.), lankytojo bilietas galioja į vieną iš jų.

Šampano bus

Šampanu nuoširdžiau besidomintieji prisimena, kad šių metų balandį Šampanėje buvo kilusi panika: vynuogių augintojai prognozavo, kad iššals apie 50% vynuogynų, vadinasi, – nebus ir derliaus. Šampano ekspertė Jolanta Smičienė, neseniai grįžusi iš Šampanės, VŽ „Savaitgaliui“ pasakojo, jog dabar nuotaikos kur kas geresnės: vynuogių augintojai derliumi patenkinti, be abejo, priklausomai nuo kaimo ar subregiono, nes šalnos buvo visur skirtingos.

Pasak p. Smičienės‚ ‚Chardonnay‘ vynuogių augintojai džiaugiasi, jog ši veislė, ypač geriausiose augimvietėse, sunoko puikiai, uogos buvo sultingos, išraiškingo skonio.

„Teko ragauti bepradedančio fermentuotis ‚Chardonnay‘ vynuogių vyno, – jis išraiškingas, aromatingas, toks, kaip jį vertina augintojai“, – pasakoja p. Smičienė.

Šiemet vyndariams ir augintojams ramiai miegoti neleido kita problema – į vynuoges gausiai įsimetė puvinys. Reikėjo labai kruopščiai padirbėti derliaus skynėjams: iš kekių iškarpyti, užuot su visais puvėsiais sumetus jas į krepšį.

„Šampaniečiai juokauja, kad šiemet buvo vynuogių skynėjų derlius“, – sako p. Smičienė.

Anot jos, dabar svarbiausia naujiena iš Šampanės ta, kad derlius geresnis, nei laukta. Kitas dalykas, skinti šiemet jis pradėtas rekordiškai anksti, rugpjūčio 26 d., kai paprastai derliaus skynimo pradžia skelbiama rugsėjo pradžioje ar net viduryje.

O vartotojui, anot p. Smičienės, tai reiškia, kad greičiausiai turėsime 2017-ųjų vintage šampaną, tačiau koks jis bus, galima bus pasakyti po kokių penkerių šešerių metų.

Kalbant apie kainas – jų augimo vyndariai neprognozuoja. Vynuogynų žemės kainos jau kurį laiką stabilios – maždaug 1–1,5 mln. Eur/ha. Taigi kol kas šampano kaina neturėtų smarkiai keistis, tačiau jei vyndariai ir toliau rinks vis mažesnius derlius, tikėtina, kad šampanas pabrangs.

Pernai metų geriausieji

Brangs ar ne, kol kas šampano turime. Pernai parodos „49 mln...“ lankytojai išrinko penkis geriausius šampanus. Jais buvo paskelbti:

„Henriet Bazin 1er Cru Cuvee Marie-Amelie 2010“ (130 balsų, importuoja „Šampanė“), „Veuve Clicquot Ponsardin Brut 2004“ (120 balsų, „Prike“), „Henriet Bazin Grand Cru 2008“ (110 balsų, „Šampanė“) ir „Piper-Heidsieck Vintage Brut 2008“ (90 balsų, „Tridens“) ir „Ruinart Brut“ (80 balsų, „Prike“). Dabar laukiame šių metų laimėtojų.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Du Vilniaus restoranai pateko tarp geriausių pasaulyje

Du Lietuvos restoranai pateko į naujausią „50 Geriausių atradimų“ (50 Best Discovery) sąrašą – tai...

Paslaugos
2019.11.27
Klimatui šylant, Lietuva gali tapti vyndarystės šalimi 1

„The Economist“ Lietuvai prognozuoja vyno šalies ateitį – dėl klimato pokyčių piečiau esančiose šalyse...

Laisvalaikis
2019.11.26
P. Jurkevičius: Mūsų skrandžiai? Literatūrinė-kulinarinė klastotė! Premium 1

Diskusija kaip diskusija... Iš pradžių – normaliai emocinga, pritvinkusi sąmojo, aitraus žurnalistinio...

Verslo klasė
2019.11.24
Maisto halių konkurencija Vilniuje auga – išliks stipriausieji Premium

Maisto halės yra vienas madingiausių kelių pastarųjų metų maitinimo įstaigų veiklos formatų. Vilniuje jų yra...

Laisvalaikis
2019.11.23
Vyno ir desertų čempionatas: už laimėtojų nugaros – geriausi latvių ir estų restoranai

Lapkričio 18 d. Vilniuje vykusio 10-ojo atvirojo Vyno ir desertų derinių čempionato pirmąsias vietas užėmė...

Laisvalaikis
2019.11.19
 Vakarienė Helsinkyje: kur pasukti Premium

Suomių virtuvės meistrai gerokai vėliau nei švedai ar danai prisijungė prie vadinamosios Šiaurės šalių...

Laisvalaikis
2019.11.17
Šveicarai ir toliau kaups kavos atsargas karui

Šveicarai nebūtų šveicarai, jei nepasirengtų bet kuriam gyvenimo atvejui. Tai šalis, kurioje kiekviena šeima...

Laisvalaikis
2019.11.16
„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau