Kaip išsirinkti vyną iškylai gamtoje

Publikuota: 2017-05-13
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Šylant orams norisi laiką leisti lauke. O piknikas gamtoje neįsivaizduojamas be puikios nuotaikos, geros kompanijos ir gardžių užkandžių. Taigi, koks vynas tinkamiausias iškylai? VŽ rekomenduoja atkreipti dėmesį į paprastus dalykus, kurie gali pikniką paversti dar smagesniu.

1. Iškylos tipas.

Kepsnių vakarėlyje dominuos šiltas išraiškingo skonio kepsninės dūmais pagardintas maistas, o per pikniką gamtoje dažniausiai skanaujami iš anksto paruošti šalti užkandžiai. Skirtingas maistas reikalauja ir skirtingo vyno – prie kepsninėje keptų skanėstų reikėtų rinktis sodrų, ryškaus skonio charakterio vyną, brandintą ąžuolinėse statinėse. Jei ruošiatės piknikui, atkreipkite dėmesį į lengvesnio skonio statinėse nebrandintą vyną.

2. Šiltesnis oras – lengvesnis vynas.

Orams šąlant, maistas „sunkėja“, kaip ir prie jo derinamas vynas. Ir priešingai – šylant orams skanaujami lengvi gaivūs patiekalai, kuriems geriausiai akompanuoja šiek tiek daugiau rūgšties ir mažiau alkoholio turintis vynas. Toks gėrimas skatina seilių išsiskyrimą, tai dar labiau išryškina gaivos pojūtį. Nors brandinimas ąžuolo statinėse ir suteikia vyno skoniui daugiau kompleksiškumo, tai padaro jį ir sunkesnį, ir mažiau gaivų. Drąsiai rinkitės kuo jaunesnį vyną.

3. Putojantis vynas.

Putojantis vynas neabejotinai labiausiai atspindi šventišką nusiteikimą. Sunku įsivaizduoti geresnį pikniko krepšio palydovą nei taurę gaivaus skonio „Blanc de Blancs“ šampano. Tačiau aristokratiškosios Prancūzijos vynas nėra vienintelė išeitis. Gėlėmis ir citrusais kvepiantis itališkas prosecco puikiai derės tiek prie sumuštinių su lašiša, tiek prie minkšto sūrio su baltuoju pelėsiu. Portugalijoje vasaros iškylos dažniausiai pasitinkamos taure „Vinho verde“ (išvertus „žaliasis vynas“) – tai nedaug alkoholio (9–11%) turintis lengvo skonio, dažnai šiek tiek putojantis vynas.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

4. Baltasis vynas.

‚Sauvignon Blanc‘ vynuogių vynas irgi tinkamas iškylai – įprastai nebrandinamas ąžuolo statinėse ir turi daugiau rūgšties. Jei norite nustebinti vyno išraiškingumu, rinkitės Naujosios Zelandijos Marlboro regiono vyną. Ryškūs agrastų, juodųjų serbentų lapų ir greipfrutų aromatai jį stipriai išskiria iš kitų baltųjų vynų. Jei norite subtilesnio derinio su maistu, tuomet geriau atsigręžti į tradicines Prancūzijos „Sauvignon Blanc“ vyno apeliacijas Luaros žemumoje, kur gėrimas būna mažiau aromatingas, tačiau turi daugiau minerališkumo – „Sancerre“ ir „Pouilly-Fume“. Iškylai gamtoje tinka ir ‚Riesling‘ bei ‚Gruner Veltliner‘ vynuogių vynai.

5. Rožinis vynas.

Turbūt universaliausias maisto derinimo atžvilgiu yra rožinis vynas. Kuo šviesesnė rožinio vyno spalva, tuo mažiau laiko besifermentuojančios sultys turėjo sąlytį su jas nudažančiomis tamsiomis vynuogių odelėmis. Prancūzijos Provanso regiono rožinis vynas dažnai būna šviesios „lašišinės“ spalvos, subtilaus aromato ir minerališko skonio. Toks labiau tiks prie lengvesnio skonio užkandžių. O koralų spalvos rožinis pasižymės ryškiais raudonųjų uogų kvapais ir tiks derinti prie išraiškingo skonio, gausiai prieskoniais pagardintų iškylos vaišių.

6. Raudonasis vynas.

Net jei mėgstate sodraus skonio ‚Primitivo‘, ‚Malbec‘ ar ‚Carmenere‘ vynuogių vyną, pabandykite iškylai pasirinkti lengvesnio skonio ir mažiau alkoholio turintį gėrimą iš vėsesnių regionų. Geriausiai tiks raudonasis vynas, pateikiamas šiek tiek atvėsintas, – iš ‚Pinot Noir‘ vynuogių ar iš ‚Gamay‘ vynuogių daromas božolė. Jis derės prie šaltų vištienos kepsnelių ar kietesnio brandaus sūrio.

7. Temperatūra.

Kad ir kokį vyną išsirinktumėte saulėtai iškylai, prieš ragaujant reikia jį atvėsinti arba bent jau neleisti sušilti. Visos pastangos nueis perniek, jei atidžiai išsirinktą vyną patieksite per šiltą. Tad jei iškylausite netoli namų, butelį atvėsinkite šaldytuve, o nešdamiesi laukan susukite į užtiesalą, ant kurio paskui sėdėsite, – taip butelis šils lėčiau. Jei butelį šaltą reikia išlaikyti ilgiau, tam yra sukurtų įvairių specialių priemonių. Jei turite termomaišelį maisto produktams, į jį įdėkite ne tik vyną, bet ir ledukų. Vyno entuziastai nesibodi įsigyti ir specialių vyno šaldymo rankovių, kurios laikomos šaldymo kameroje, o užmautos ant butelio dar ilgai išlaiko jį vėsų. Nedvejodami atvėsinkite ne tik putojantį, baltą ar rožinį vyną, bet ir raudonuosius.

8. Taurės – svarbu.

Skiriant daug dėmesio vyno pasirinkimui, nederėtų užmiršti ir taurių. Dažniausiai iškyla neįsivaizduojama be plastikinių ar popierinių stiklinių, tačiau verta pagalvoti apie kitą kelią. Į viršų siaurėjanti taurės forma sukoncentruoja vyno aromatą ties taurės žiotimis, tai leidžia įvertinti ne tik vyno spalvą, bet ir kvapą bei skonį. Jei tik įmanoma, į iškylą įsidėkite vyno taures, juolab kad Lietuvoje jau kuris laikas galima įsigyti ne vieno žymaus gamintojo taurių be kojelės – patogu ne tik vežti, bet ir naudoti.

9. Kamščiatraukis nebūtinas.

Vis dažniau vynas išpilstomas į butelius užsukamais kamščiais. Ir tai puiku. Užsukamas metalinis kamštis ne tik eliminuoja įkyrią riziką, kad vynas gali turėti kamščio ydą, bet ir leidžia nesunkiai atidaryti ir sandariai uždaryti butelį. Tai ypač patogu iškylaujant gamtoje. Kita vertus, jei manote, kad aptikote puikiai piknikui tiksiančio vyno su įprastu kamščiu, juk nesunku į krepšį įsimesti ir kamščiatraukį.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Sukūrė restoranų platformą regionui: kaip žemaičiai, patys sau pasidarėme Premium 1

Darbuotojus paveikus prasidėjusiai pandemijai ir karantinui, dalis jų netruko pamatyti galimybę ir dar...

Gazelė
05:45
VMI maitinimo įmonėse nustatė kone 400 mokestinių pažeidimų 3

Viešojo maitinimo sektoriuje šiemet sausį – liepą nustatyti keli šimtai mokestinių pažeidimų ir priskaičiuota...

Finansai
2022.08.14
Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
G. Ramsay'io virtuvės košmarai: 12 mln. GBP nuostolis Premium

Per kelis pastaruosius kovidinius metus garsiojo virtuvės šefo Gordono Ramsay'io restoranų imperija patyrė...

Laisvalaikis
2022.08.09
Pirmojo namų restorano įkūrėja: mums atsikėlus į sostinę, pagaliau Vilniuje yra kur pavalgyti Premium 6

Kai esi namie, pats nusistatai savo taisykles, o kiti prie jų turi taikytis, o jei nepatinka – nebesilankyti.

Gazelė
2022.08.01
Maistas į namus: kas pasitvirtino tiems, kurie buvo pirmieji mieste

Kad mieste neveikia „Bolt Food“, „Wolt“ ar „Lėkštė.lt“, regionų verslininkams netrukdo: kai kurie maistą į...

Gazelė
2022.07.31
Ekologišką produkciją atpažįstame, bet tvarumo ženklinimas dar miglotas Premium

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atliktos klientų apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dalis vartotojų...

Prekyba
2022.07.31
Gėrimų rinkos perlas: kodėl burbulų arbatos tokios madingos Premium

Ar praeidami pro burbulų arbatos parduotuvę pastebėjote eiles paauglių ir svarstėte, kas čia per vieta ir kuo...

Prekyba
2022.07.25
Kai nėra maisto pristatymo platformų: regionuose verslininkai diegia užsakymą internetu ir programėles Premium

Dalis regionų verslininkų daug nesvarstė apie maisto pristatymą į namus – neapsimoka, nėra tokios kultūros...

Gazelė
2022.07.25
Kai tenka imtis plano B: parduotuvę iš prekybos centro iškėlė į Kauno senamiestį Premium

Didesnio ploto parduotuvės smulkesniems nuomininkams turėtų garantuoti pirkėjų srautus, tačiau kepyklėlei...

Gazelė
2022.07.23
Pirmas naujokų patepimas: kaip tapti krikštatėviu, kad visi būtų laimingi Premium

Įsibėgėjus vasarai, įpusėja studentų praktikos bei sezono pradžioje pasamdytų darbuotojų bandomieji...

Vadyba
2022.07.23
Prievaizdai jau atranda skirtumų tarp smulkiojo šeimos verslo ir galingų fabrikų Premium 1

Kuo neįprastesnis verslas, tuo sudėtingiau jį pradėti, nes leidimus išduodančios institucijos net nežino,...

Gazelė
2022.07.22
Danijos restoranas „Geranium“ pripažintas geriausiu pasaulyje

Danijoje veikiantis restoranas „Geranium“ užėmė šių metų 50-ies geriausių restoranų pasaulyje sąrašo viršūnę,...

Laisvalaikis
2022.07.19
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Savame kieme pranašu nebūsi: kodėl restoraną nusprendžiama kurti kitame mieste Premium

Turėti savo restoraną nori daugelis, bet išdrįsta pabandyti – ne kiekvienas. Dar mažesniam skaičiui šis...

Gazelė
2022.07.10
Kaune atidarė aludę, bet vyresniems: hipsteriai renkasi kitur Premium

Įprastų alaus barų yra daug, tačiau erdvių, kur lankytojai renkasi labiau pabendrauti, kartu praleisti laiką,...

Gazelė
2022.07.06
Prestižinis „Concours Mondiale de Bruxelles“ skelbia nugalėtojus Premium

Prestižinis „Concours Mondial de Bruxelles“ (CMB) paskelbė 2022 m. raudonojo ir baltojo vyno sesijos...

Laisvalaikis
2022.07.02
Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
2022.06.30
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku