Kaip išsirinkti vyną iškylai gamtoje

Publikuota: 2017-05-13
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Petras Jarašūnas, Vyno klubo vyno ekspertas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Šylant orams norisi laiką leisti lauke. O piknikas gamtoje neįsivaizduojamas be puikios nuotaikos, geros kompanijos ir gardžių užkandžių. Taigi, koks vynas tinkamiausias iškylai? VŽ rekomenduoja atkreipti dėmesį į paprastus dalykus, kurie gali pikniką paversti dar smagesniu.

1. Iškylos tipas.

Kepsnių vakarėlyje dominuos šiltas išraiškingo skonio kepsninės dūmais pagardintas maistas, o per pikniką gamtoje dažniausiai skanaujami iš anksto paruošti šalti užkandžiai. Skirtingas maistas reikalauja ir skirtingo vyno – prie kepsninėje keptų skanėstų reikėtų rinktis sodrų, ryškaus skonio charakterio vyną, brandintą ąžuolinėse statinėse. Jei ruošiatės piknikui, atkreipkite dėmesį į lengvesnio skonio statinėse nebrandintą vyną.

2. Šiltesnis oras – lengvesnis vynas.

Orams šąlant, maistas „sunkėja“, kaip ir prie jo derinamas vynas. Ir priešingai – šylant orams skanaujami lengvi gaivūs patiekalai, kuriems geriausiai akompanuoja šiek tiek daugiau rūgšties ir mažiau alkoholio turintis vynas. Toks gėrimas skatina seilių išsiskyrimą, tai dar labiau išryškina gaivos pojūtį. Nors brandinimas ąžuolo statinėse ir suteikia vyno skoniui daugiau kompleksiškumo, tai padaro jį ir sunkesnį, ir mažiau gaivų. Drąsiai rinkitės kuo jaunesnį vyną.

3. Putojantis vynas.

Putojantis vynas neabejotinai labiausiai atspindi šventišką nusiteikimą. Sunku įsivaizduoti geresnį pikniko krepšio palydovą nei taurę gaivaus skonio „Blanc de Blancs“ šampano. Tačiau aristokratiškosios Prancūzijos vynas nėra vienintelė išeitis. Gėlėmis ir citrusais kvepiantis itališkas prosecco puikiai derės tiek prie sumuštinių su lašiša, tiek prie minkšto sūrio su baltuoju pelėsiu. Portugalijoje vasaros iškylos dažniausiai pasitinkamos taure „Vinho verde“ (išvertus „žaliasis vynas“) – tai nedaug alkoholio (9–11%) turintis lengvo skonio, dažnai šiek tiek putojantis vynas.

4. Baltasis vynas.

‚Sauvignon Blanc‘ vynuogių vynas irgi tinkamas iškylai – įprastai nebrandinamas ąžuolo statinėse ir turi daugiau rūgšties. Jei norite nustebinti vyno išraiškingumu, rinkitės Naujosios Zelandijos Marlboro regiono vyną. Ryškūs agrastų, juodųjų serbentų lapų ir greipfrutų aromatai jį stipriai išskiria iš kitų baltųjų vynų. Jei norite subtilesnio derinio su maistu, tuomet geriau atsigręžti į tradicines Prancūzijos „Sauvignon Blanc“ vyno apeliacijas Luaros žemumoje, kur gėrimas būna mažiau aromatingas, tačiau turi daugiau minerališkumo – „Sancerre“ ir „Pouilly-Fume“. Iškylai gamtoje tinka ir ‚Riesling‘ bei ‚Gruner Veltliner‘ vynuogių vynai.

5. Rožinis vynas.

Turbūt universaliausias maisto derinimo atžvilgiu yra rožinis vynas. Kuo šviesesnė rožinio vyno spalva, tuo mažiau laiko besifermentuojančios sultys turėjo sąlytį su jas nudažančiomis tamsiomis vynuogių odelėmis. Prancūzijos Provanso regiono rožinis vynas dažnai būna šviesios „lašišinės“ spalvos, subtilaus aromato ir minerališko skonio. Toks labiau tiks prie lengvesnio skonio užkandžių. O koralų spalvos rožinis pasižymės ryškiais raudonųjų uogų kvapais ir tiks derinti prie išraiškingo skonio, gausiai prieskoniais pagardintų iškylos vaišių.

6. Raudonasis vynas.

Net jei mėgstate sodraus skonio ‚Primitivo‘, ‚Malbec‘ ar ‚Carmenere‘ vynuogių vyną, pabandykite iškylai pasirinkti lengvesnio skonio ir mažiau alkoholio turintį gėrimą iš vėsesnių regionų. Geriausiai tiks raudonasis vynas, pateikiamas šiek tiek atvėsintas, – iš ‚Pinot Noir‘ vynuogių ar iš ‚Gamay‘ vynuogių daromas božolė. Jis derės prie šaltų vištienos kepsnelių ar kietesnio brandaus sūrio.

7. Temperatūra.

Kad ir kokį vyną išsirinktumėte saulėtai iškylai, prieš ragaujant reikia jį atvėsinti arba bent jau neleisti sušilti. Visos pastangos nueis perniek, jei atidžiai išsirinktą vyną patieksite per šiltą. Tad jei iškylausite netoli namų, butelį atvėsinkite šaldytuve, o nešdamiesi laukan susukite į užtiesalą, ant kurio paskui sėdėsite, – taip butelis šils lėčiau. Jei butelį šaltą reikia išlaikyti ilgiau, tam yra sukurtų įvairių specialių priemonių. Jei turite termomaišelį maisto produktams, į jį įdėkite ne tik vyną, bet ir ledukų. Vyno entuziastai nesibodi įsigyti ir specialių vyno šaldymo rankovių, kurios laikomos šaldymo kameroje, o užmautos ant butelio dar ilgai išlaiko jį vėsų. Nedvejodami atvėsinkite ne tik putojantį, baltą ar rožinį vyną, bet ir raudonuosius.

8. Taurės – svarbu.

Skiriant daug dėmesio vyno pasirinkimui, nederėtų užmiršti ir taurių. Dažniausiai iškyla neįsivaizduojama be plastikinių ar popierinių stiklinių, tačiau verta pagalvoti apie kitą kelią. Į viršų siaurėjanti taurės forma sukoncentruoja vyno aromatą ties taurės žiotimis, tai leidžia įvertinti ne tik vyno spalvą, bet ir kvapą bei skonį. Jei tik įmanoma, į iškylą įsidėkite vyno taures, juolab kad Lietuvoje jau kuris laikas galima įsigyti ne vieno žymaus gamintojo taurių be kojelės – patogu ne tik vežti, bet ir naudoti.

9. Kamščiatraukis nebūtinas.

Vis dažniau vynas išpilstomas į butelius užsukamais kamščiais. Ir tai puiku. Užsukamas metalinis kamštis ne tik eliminuoja įkyrią riziką, kad vynas gali turėti kamščio ydą, bet ir leidžia nesunkiai atidaryti ir sandariai uždaryti butelį. Tai ypač patogu iškylaujant gamtoje. Kita vertus, jei manote, kad aptikote puikiai piknikui tiksiančio vyno su įprastu kamščiu, juk nesunku į krepšį įsimesti ir kamščiatraukį.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Aukcione – neregėtas kainų kilimas Premium

Lapkričio 21 d. Bono mieste (Prancūzija) vyko žymiausias ir seniausias 161-asis Burgundijos vyno aukcionas...

Laisvalaikis
2021.12.02
KTU mokslininkų sukurtas mėsos analogas – geriau, negu tikroji? Premium 6

Bendradarbiaudami Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Helsinkio universiteto mokslininkai sukūrė mėsos...

Laisvalaikis
2021.12.01
Geriausias pasaulio sūris – iš Ispanijos Premium

11-oji Pasaulio sūrio apdovanojimų (World Cheese Awards) ceremonija nustebino jos dalyvius – „Grand Prix“...

Laisvalaikis
2021.11.23
„Telegrafo“ restorane – naujas šefas 

Baigiamas atnaujinti „Telegrafo“ restoranas „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ viešbutyje paskelbė apie naują...

Laisvalaikis
2021.11.11
Pergalė Vyno ir desertų derinių čempionate – iš septinto karto

Lapkričio 10 d. Vilniuje, „Kempinski“ viešbutyje, vykusiame XI Vyno ir desertų derinių čempionate pagridinį...

Laisvalaikis
2021.11.11
Kaune atidarytas pirmasis KFC restoranas 1

Trečiadienį Kaune duris atvėrė pirmasis šiame mieste „Kentucky Fried Chicken“ (KFC) restoranas.

Paslaugos
2021.11.10
Pakruojo dvaro spirito varyklos produktams – tarptautiniai laurai Premium

Pakruojo dvaro spirito varykla grįžta iš Lenkijos su „Warsaw Spirits Competition 2021“ nugalėtojo titulu ir...

Laisvalaikis
2021.11.09
Prasideda Gastronomijos savaitė 

Lapkričio 8–14 d. rengiama dešimtoji Lietuvos gastronomijos savaitė, kurios metu restoranai siūlys pigesnius...

Laisvalaikis
2021.11.07
„Bottlery“ pasiruošė Kalėdoms: verslo dovanų asortimente – 25 „Panettone“ rūšys Verslo tribūna

Lietuviškas mažmeninės prekybos tinklas „Bottlery“ jau pasiruošė Kalėdoms – prekių asortimentą papildė verslo...

Prekyba
2021.11.04
„Coca-Cola“ pirkinys: už 5,6 mlrd. USD nupirko likusias „Bodyarmor“ akcijas

Gaiviųjų gėrimų bendrovė „Coca-Cola“ pirmadienį paskelbė už 5,6 mlrd. USD įgijusi pilną sportinių gėrimų...

Prekyba
2021.11.01
Restoranų lankytojai per pandemiją tapo reiklesni, tačiau arbatpinigių sumažėjo Premium

Daugiau nei pusė JAV restoranų darbuotojų teigia, kad klientai tapo reiklesni, o arbatpinigiai sumenko...

Paslaugos
2021.10.28
„Burokėlis ir krapas“ du naujus restoranus atidarė tą pačią dieną Premium

Maitinimo įmonės, kurios sugebėjo išgyventi abu karantinus, vis drąsiau ryžtasi plėtrai. Restoranus „Jurgis...

Gazelė
2021.10.24
Baro „Būsi trečias“ vadovas: „Kai verslui gresia sužlugti, šeima paaukos bet ką“  Premium 3

Kai įsitrauki į šeimos verslą, kelio atgal nėra: neišeisi parašęs prašymą atleisti iš darbo. Nėra ir fiksuotų...

Gazelė
2021.10.17
„Yandex“ JK pradėjo teikti maisto produktų pristatymo paslaugą

Rusijos informacinių technologijų milžinė „Yandex“ Jungtinėje Karalystėje pradėjo teikti maisto produktų...

Inovacijos
2021.10.15
Mažuosius aludarius į krūvą sutelkė ir skriauda Premium

Spalio 15 ir 16 d. Vilniuje, Paupio turguje, visuomenei prisistatys Nepriklausomų mažųjų alaus gamintojų...

Laisvalaikis
2021.10.14
Baltijos šalių someljė čempionas – N. Miežys  Premium 2

Taline vykusiame Baltijos šalių someljė čempionate „Vana Tallinn Grand Prix 2021“ pirmąją vietą užėmė someljė...

Laisvalaikis
2021.10.11
„Vynotekos“ valdytoja pandemijos metais pelną išaugino du kartus Premium 1

Specializuotą gėrimų parduotuvių tinklą „Vynoteka“ valdančios bendrovės „Gelsva“ pardavimo pajamos 2020 m.

Prekyba
2021.10.08
„Švyturio“ aludariams – pasaulinis meistriškumo patvirtinimas Verslo tribūna 3

Šių metų prestižiniuose „Pasaulio alaus apdovanojimuose“ (angl. „World beer awards“) – „Švyturio“ aludarių...

Laisvalaikis
2021.10.07
Kiek kainuoja vynuogynas Prancūzijoje Premium

Ne vienas esame pasvajoję apie nediduką vynuogyną kur nors Italijoje ar Prancūzijoje, ypač, kai tas svajones...

Laisvalaikis
2021.09.25
Vynuogių derlius Europoje signalizuoja apie aukštesnes vyno kainas Premium

Vyną gaminančiose Europos šalyse rugsėjis – vynuogių derliaus nuėmimo mėnuo. Šiemet Europoje jis bus...

Laisvalaikis
2021.09.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku