Rekomenduoja vietiniai: kur pavalgyti Romoje

VŽ pristato kelias romietiškas vietas pagriebti kąsnelį ir šlakelį, kurias rekomenduoja patys romiečiai.
Pirmą kartą lankantis Romoje žvilgsnis pirmiausia krypsta į legendines ledaines, garsiausias picerijas ar „Michelin“ žvaigždutėmis nusagstytus restoranus. Jei galite girtis vakarieniavę „La Pergola“ restorane ir grūdęsi „Giolitti“ ledainėje, pats laikas užmesti akį į nedideles vietinių pamėgtas vieteles.
Peilis ir šakutė
„Da Enzo“ Trasteverėje – mažytis šeimos restoranas, tarp vietinių pelnęs ypač gerą vardą. Staliuką vertėtų rezervuoti iš anksto ir nevėluoti – lauke buriuojasi dešimtys alkanų italų, besiviliančių užimti jūsų vietą. Šeimininkų vynas, tradicinė virtuvė, šilta atmosfera – viskas kaip ir dera (daenzoal29.com).
Jei neieškote „ko nors itališko“, verta išbandyti mėsos patiekalų restoraną „Kilo“ (kilorestaurant.it). Arba – plačiai išliaupsintą veganų bistro „Ops“ (opsveg.com).
Taurės ar bokalo
„Speak Easy“ baras (thejerrythomasproject.it) apgaubtas paslapčių: į jį pateksi tik žinodamas slaptažodį (o šis vis atnaujinamas!) ir tik tuo atveju, jei bare bus vietos. Kalbama, kad čia maišomi puikūs kokteiliai, tačiau įspūdį neabejotinai sustiprina džiaugsmas patekus tarp išrinktųjų.
„Akbar“ Trasteverėje akin krinta kaip neįprasto interjero baras. Desertai ar užkandžiai čia gardūs, bet ne ypatingi, ir vis dėlto akivaizdu – baro kūrėjai turi viziją ir polėkio. Užsukti kviečia koketiškos skulptūros, prisėsti siūlo antikvariniai foteliai ir raitytos kėdės, ką ir sakyti apie dainuojančius barmenus bei margą kompaniją (ak-bar.com).
Netoli „Akbar“ veikia baras „San Calisto“, įamžintas garsiajame filme „Didis grožis“. Jis išsiskiria paprastumu, nedidelėmis kainomis, sklidinomis stiklinėmis vyno, lengva atmosfera ir linksmais vietos girtuokliais.
Beje, vertą dėmesio gėrimų (ypač alaus) asortimentą siūlo „Open Baladin“ (openbaladinroma.it).
Nei taurė, nei šakutė
Kartais gali pasirodyti, kad dauguma Romos restoranėlių „važiuoja“ su klasika, kad čia nerasi keistesnių užeigų. Yra: „Bar del Fico“ – restoranas, kurio pagrindinis motyvas – vagina (bardelfico.com). Čia buvusieji patikina – maitina gerai. Daugelyje didmiesčių prigiję „piktieji“ restoranai, kurių personalas nemandagiai elgiasi su klientais, klientų randa ir Romoje. Šiurkštaus, bet juokingo spektaklio Romoje einama į „La parolaccia“ (cenciolaparolaccia.it), čia nemandagus elgesys su svečiu „patiekiamas“ specialiai.