G. Nausėda mano, kad smulkiesiems kartais sąmoningai sudaromos prastesnės sąlygos
„Mano įsitikinimu, tikrai nepakankamai išnaudojame smulkiųjų ūkininkų ir prekybininkų potencialą. Atvirkščiai – mes juos stumiame iš rinkos ir kartais tai darome sąmoningai, ypatingai kuomet įsijungia rinkos konkurencijos jėgos“, – antradienį žurnalistams Kėdainiuose sakė G. Nausėda, susitikęs su vietos žemės ūkio, maisto pramonės bei smulkiojo ir vidutinio verslo atstovais.
Pasak šalies vadovo, didiesiems tiekėjams įgijus „papildomą rinkos jėgą“ kainos auga tiek gamybos, tiek logistikos, tiek prekybos grandinėse.
„Šiandien mes daug kalbėjome apie tai, kad kažkaip Lietuvoje nustojome diferencijuoti produktus pagal jų kokybę. Orientuojamės tik į kainą, perkame pigiausias prekes, dažnai perteklinę produkciją, kuri mus pasiekia iš kitų valstybių. Tuo tarpu savo geros kokybės dažnai vietinės kilmės produkciją išvežame į kitas valstybes ir parduodame brangiau. Tai nėra normalu“, – sakė G Nausėda.
Jo teigimu, viešuosiuose pirkimuose turi atsirasti daugiau vietos trumposioms maisto prekių grandinėms.
„Kai kurios savivaldybės šiuo požiūriu yra pajudėjusios. Žemės ūkio ministerija yra numačiusi tam tikrą finansavimą siekiant jas skatinti, tačiau egzistuoja daugybė biurokratinio pobūdžio kliūčių, tame tarpe ir viešųjų pirkimų procese, ir mums vis dar nepavyksta išeiti iš to užburto rato, kuriuo jau skundžiamės daugybę metų – orientacijos vien tik į kainą ir į blogą kokybę“, – teigė G. Nausėda.
Šalies vadovui nerimą kelia pernai daugiau nei trečdaliu pabrangęs maistas, kurio kainų augimas viršija kitų prekių brangimą.
„Ypatingai kelia nerimą maisto produktų kainų augimas, kuris gerokai viršija kitų prekių grupių brangimą, o ne paslaptis – viršija taip pat ir panašius infliacinius procesus kitose Europos Sąjungos valstybėse. Turime analizuoti ir aiškintis priežastis“, – sakė G. Nausėda.
2022 m. gruodį, palyginti su tuo pačiu metu 2021-aisiais, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 34,7%.