Kaip suplanuoti šventes, kad netektų išmesti maisto
„Tam, kad šventiniu laikotarpiu nesusikauptų daug maisto atliekų, būtina gerai įsivertinti valgytojų poreikius ir teisingai apskaičiuoti porcijų dydžius“, – pataria Aelita Zabulionė, Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto jaunesnioji tyrėja, pabrėždama, jog išmetamą ir nesuvartotą maistą po švenčių galima prilyginti išmetamiems pinigams.
Svarbiausia – porcijų dydis
Pasak mokslininkės, per šventes planuojant maistą, būtina atsižvelgti į valgančiųjų poreikius, mitybos ypatumus ir kiekius. Įprastai, vienai porcijai pagrindinio patiekalo pakanka 100–150 gramų baltyminio produkto.
„Galima gaminti vieną pagrindinį patiekalą, o visus kitus patiekti kaip užkandžius“, – sako tyrėja.
Konkretaus meniu, gaminamo namuose, planavimui padeda įvairios internetinės porcijų skaičiuoklės, rašoma pranešime.
„Jeigu kalbėtume „gramais“, keptos žuvies ar mėsos labai soti porcija asmeniui būtų apie 250 gramų, keptų ar troškintų daržovių – 80–160 gramų, padažo – 30–80 gramų. 5–8 asmenis pavaišinti savo firminėmis salotomis pakaktų 1–1,4 kilogramo. Panašų kiekį galite paruošti ir kito tipo užkandžių“, – pasakoja A. Zabulionė.
Prieš šventes tyrėja rekomenduoja kritiškai įsivertinti, kokį kiekį maisto įmanoma fiziškai suvalgyti. „Geriau turėti produktų, o ne jau pagamintų patiekalų atsargai. Būtina suprasti, kad išmetamas maistas – tai išmetami pinigai, kuriuos tikiu, kad tikrai visi mieliau išleistume maloniems dalykams“, – nurodo mokslininkė.
Suvalgyti per dvi dienas
Šventiniu laikotarpiu stengiamasi užkirsti kelią maisto švaistymui vartojant maisto likučius, bet dėl trumpos pagamintų patiekalų galiojimo trukmės tai – ne visada pati geriausia išeitis.
Pasak A. Zabulionės, kambario temperatūroje mikroorganizmai maiste dauginasi labai greitai, o tai gali tapti labai nemalonių pojūčių ar net apsinuodijimo priežastimi.
Pagaminti patiekalai ant šventinio stalo gali būti ne daugiau kaip 2 valandas, po šio laiko norint juos išsaugoti, būtina atvėsinti iki +4°C. Mokslininkė pasakoja, kad ant stalo ilgesnį laiką galima palikti užkandžių lėkštę su vytintais mėsos ar žuvies gaminiais, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis ir krekeriais ar duonos lazdelėmis.
Įsigytus ar namie pasigamintus kulinarijos gaminius reikėtų suvartoti per 48 valandas. Gelbstint pagamintą maistą kai kuriuos produktus galima užšaldyti, taip šiek tiek prailginant jų tinkamumo laiką. Tačiau svarbu nepamiršti, kad pagaminti patiekalai net ir šaldiklyje neturėtų praleisti ilgiau nei 30 dienų.
Pasak tyrėjos A. Zabulionės, geriausia po švenčių likusius nepanaudotus produktus, perduoti asmenims ar organizacijoms, kurios rūpinasi ir maitina nepasiturinčius asmenis. Tokiu būdu ne tik maistą išgelbėsite, bet ir geru darbu kitų šventes praturtinsite.