Patarimai restoranams: sąnaudų kainų valdymas prasideda nuo audito

Publikuota: 2022-04-02
Ieva Vaičiūnaitė (kairėje) ir Jurgita Viltrakienė, gastronomijos konsultacijų agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjos. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Ieva Vaičiūnaitė (kairėje) ir Jurgita Viltrakienė, gastronomijos konsultacijų agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjos. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Maitinimo įstaigoms pastaraisiais metais dorojantis su skirtingais iššūkiais, gastronomijos verslo konsultantai tvirtina, kad restoranai tik įsitikino dinamikos ir greitų sprendimų būtinybe: be to sunkiai suvaldysi kylančias sąnaudas ir stabilizuosi pajamas. Patarimų, ką galima pasitelkti, yra, tačiau svarbiausia planuoti ir neaukoti kokybės.

Gastronomijos konsultacijų agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjos Jurgita Viltrakienė ir Ieva Vaičiūnaitė pastebi, kad lengviau adaptuotis yra pavieniams, nišiniams restoranams negu, pavyzdžiui, franšizės pagrindais dirbančioms maitinimo įstaigoms. 

Pirmieji gali lengviau kurti naujus patiekalus, jiems panaudoti mažesnės savikainos ingredientus ir taip prisitaikyti prie besikeičiančių žaliavų ir tiekimo kainų, siekiant išsaugoti tikslinį antkainį.

„Šiandien ne mažiau svarbu atidžiai planuoti žaliavų užsakymus bei gaminių technologijas, siekiant išvengti maisto, energijos švaistymo, pinigų „užšaldymo“ sandėliuose. Planuoti meniu, maksimaliai išnaudojant žaliavas. Tačiau tinklinės maitinimo įmonės, tarptautiniai arba pagal franšizę dirbantys maitinimo objektai privalo laikytis standartų. Tokiu atveju balansuojama su kitais veiklos kaštais arba keičiamos patiekalų kainos“, – nurodo J. Viltrakienė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Kitchen Rules“ pažymi, kad geriausiai veikia specializuoti restoranai, kurie yra tiksliai apsibrėžę veiklos koncepciją, kryptį, nes tai aiškiai nurodo, kokia yra įstaigos veikla, kas jos tikslinis klientas ar kokios darbo valandos yra našiausios.

„Racionalus sąnaudų skaičiavimas nuves šio verslo šeimininką prie teisingo sprendimo. Manau, jau didelė dalis restoranų suprato, kad ilgos darbo valandos ne visada garantuoja pelną, nes didžiausios sąnaudos yra darbuotojų atlyginimai“, – nurodo J. Viltrakienė.

Besidorojantiems su brangstančiomis sąnaudomis restoranų savininkams, „Kitchen Rules“ pataria mažinti veiklos sąnaudas, o tai reiškia, kad pirmiausia reikia atlikti vidinį auditą, kuris ir parodys, kur galima sutaupyti.

„Reikia atlikti tiek detalią pardavimų analizę, tiek išsamų meniu bei pelningų ir nepelningų darbo valandų įvertinimą. Išanalizavus ir atsisakius „stabdžių“ – patiekalų, kurių pardavimai mažesni nei 2–3% per mėnesį, jau galime turėti akivaizdų pokytį. Tokius verslo vystymą stabdančius patiekalus ir gėrimus reikia mokėti gaminti, o kai darome tai retai, nukenčia kokybė ir gamybos laikas, ingredientai palaipsniui nurašomi. Vidinis auditas – tai elementarus higienos veiksmas, kuris atneša daug atsakymų. Jį turėtume atlikti bent kiekvieną ketvirtį“, – pataria „Kitchen Rules“. 

Daugiau patarimų maitinimo verslui ir restoranų pritaikytų sprendimų skaitykite šiame VŽ Premium straipsnyje.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Gazelė“
Rašyti komentarą 0
Subsidijos Ukrainos verslui: už įsikūrimą Lietuvoje – 10.000 Eur 1

Ukrainos verslai, po vasario 24 d. pradėję veiklą Lietuvoje, galės gauti subsidijas už įsikūrimą ir darbo...

Gazelė
13:54
„Atvažiuojamasis“ verslas Palangoje: kai kurie vietas vaikams rezervavo dar pernai Premium

Vasaros sezoną pajūryje pradeda ne tik vietinis verslas, bet ir atvykstantieji, kurie, pritrūkę paslaugų...

Gazelė
05:45
Abipusė meilė „eBay“: kaip 12.500 pardavėjų iš Lietuvos parduoda 147 mln. pirkėjų Premium 5

E. prekybos platformoje „eBay“ yra per 12.500 aktyvių pardavėjų iš Lietuvos, o kas 10 sekundžių iš jų...

Gazelė
2022.05.17
Siūlote algą vokelyje? Turbūt juokaujate 17

Kol darbuotojai nepradės atsisakyti dirbti įmonėse, kuriose atlyginimo dalis mokama neoficialiai, tol dalis...

Nuomonės
2022.05.17
Prasidėjo skaidrumo savaitė „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ 2

Renkantis produktą ar paslaugą, vis stipresnę įtaką daro dar vienas kriterijus – vertinama, ar įmonė dirba...

Gazelė
2022.05.16
Išbandyti patarimai, kaip įmonei pritraukti užsienio talentų

Aukštos kvalifikacijos specialistų stygius Lietuvoje pastebimas įvairiuose sektoriuose, tad įmonės vis...

Vadyba
2022.05.15
Teismas pritaria, kad Gariūnų žemės nuomą galima nutraukti, turgavietės valdytojos ginklų nesudeda Premium 2

Dar vienas nepalankus teismo sprendimas valstybinės svarbos statuso netekusioms Vilniaus Gariūnų turgavietės...

Statyba ir NT
2022.05.14
Šeimos verslas: iš patarimų išauga naujų idėjų, o pirmųjų guzų galima susirinkti ir savarankiškai Premium

Šeimos verslo klasika – ilgainiui į vairininko vietą stoja jaunoji karta, o vaikams įsiliejus į tėvų įmones,...

Gazelė
2022.05.12
Seimas: restoranai neprivalo klientams duoti vandens iš čiaupo 2

Restoranai, kavinės ir barai ir toliau neprivalės pageidaujantiems klientams nei veltui, nei už atlygį duoti...

Verslo aplinka
2022.05.12
Neakivaizdžioji konkurencija bankų sektoriuje: ne turtas svarbiausia Premium 1

Specializuoti bankai ir rinkos naujokai sparčiai didina savo turtą, tačiau pagal šį rodiklį vis dar sudaro...

Rinkos
2022.05.12
Persiorientuojant į Vakarus, vežėjams neužteks vien atnaujinti automobilių parką Premium

Užsidarius Rytų rinkai, nežinomybėje atsidūrė vežėjai, dirbę tik Rusijos ir Baltarusijos kryptimis. Išeitis...

Logistika
2022.05.12
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Mažesnis atlygis dirbant iš namų – ar tokia taktika gali ateiti ir į Lietuvą? Premium 26

Viena Londono advokatų kontora pasiūlė darbuotojams galimybę nuolat dirbti iš namų, tačiau šis patogumas...

Vadyba
2022.05.11
Savininkas ar vadovas Ukrainoje, o deklaracijas teikti reikia: ką pataria institucijos Premium

Dalis iš 1.800 Lietuvoje veikiančių Ukrainos piliečių valdomų ar vadovaujamų įmonių susiduria su iššūkiais...

Gazelė
2022.05.11
37% pasvarsto apie nuosavą verslą, įkurti ketina 5%

37% gyventojų yra svarstę apie nuosavą verslą ar dirbti savarankiškai, o svarbiausias motyvas – galimybė...

Gazelė
2022.05.10
Susipažinkite: mokslo žvaigždės iš Lietuvos – „Forbes“ įtakingiausiųjų sąraše Premium 1

Baltymų inžinerijos startuolio „Biomatter Designs“ autoriai – 27-erių Laurynas Karpus, 25-erių Irmantas...

Gazelė
2022.05.10
Finansavimo paieškos rizikos kapitalo fonduose: kam pasiruošti

Dairantis finansavimo augančiam verslui, vienas iš kelių veda į rizikos kapitalo fondus. Tačiau tokia...

Gazelė
2022.05.08
Keliai veda į Kauną: modernizmo architektūros perlus aprodo netikėtai Premium

Kauniečiai patvirtina, kad, nors „Europos kultūros sostinės“ titulas Kaunui priklauso šiemet, miestas...

Gazelė
2022.05.08
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
CUP vadovė apie susitraukusį pelną: tai pandemijos suvaldymo sprendimų atspindys Premium 1

Sostinės centre šalia Baltojo tilto įsikūrusio 14.000 kv. m prekybos centro CUP grynasis pelnas 2021 m. siekė...

Prekyba
2022.05.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku