Darkart supaprastinti reikalavimai maisto gamybai namų virtuvėje

Gruodžio viduryje įsigaliojo supaprastinti reikalavimai gaminti maistą namuose. Pagal juos, maisto tvarkymo subjektai, mažais kiekiais gaminantys maistą gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantys jį tiesiogiai vartotojams, turės pasirinkti vieną iš dviejų veiklos rūšių.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) reikalavimai, leidę gaminti maistą namuose, nekeičiant gyvenamosios paskirties, įsigaliojo dar pernai, o šį gruodį numatytos dvi veiklos rūšys: kepyklos ir miltinių produktų gamyba arba paruoštų valgių ir patiekalų gamyba.
Miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurie sveria daugiau kaip 250 g, pavyzdžiui, duonos, pyragų, tortų per dieną galima pagaminti ne daugiau kaip 5 vnt, o sveriančių 250 g ir mažiau bandelių, keksiukų, spurgų ir kitų, ne daugiau kaip 100 vnt. Sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių sausainių, džiūvėsių ir kitų ne daugiau kaip 7 kg.
Antrosios rūšies paruoštų valgių ir patiekalų numatyti maksimalūs kiekiai yra ne daugiau kaip 20 porcijų per dieną patiekalų, pusgaminių makaronų, koldūnų, blynelių ir kitų, taip pat ne daugiau kaip 10 kg, o nedidelių užkandžių, pavyzdžiui, vieno kąsnio sumuštinių ne daugiau kaip 100 vnt.
Patalpoms keliami esminiai reikalavimai: aplinka ir įranga turi būti geros būklės, švari ir lengvai valoma, prireikus dezinfekuojama; patalpoje neturi būti kenkėjų; būtina užtikrinti karšto ir ar šalto geriamojo vandens tiekimą; turi būti atliktas vandens laboratorinis tyrimas; laiku ir dažnai pašalinamos atliekos iš darbo zonos.
Pranešime spaudai cituojama Jurgita Viltrakienė, restoranų verslo konsultavimo Kitchen Rules bendraturtė teigia, kad tokie reikalavimai leidžia verslą pradėti namuose be didelių investicijų į namų virtuvę.
Svarbiausia, kad žmonės suprastų, jog jie patys prisiima atsakomybę už savo pagamintą maistą. Todėl rekomenduojama laikytis temperatūrinių režimų, naudoti tik šviežias, kokybiškas žaliavas, apsaugoti produktus nuo kryžminės taršos. Svarbu užtikrinti maisto produktų ir žaliavų, iš kurių gaminamas maistas, atsekamumą bei išsaugoti įsigijimo dokumentus, etiketes, kuriuose nurodyta sudėtis, tinkamumo vartoti terminas ar partijos numeris, akcentuoja J. Viltrakienė.
Nors gyvenamosios paskirties patalpose jau galima vykdyti maisto gamybą, tačiau tiems, kurie šia veikla planuoja užsiimti ne nuosavame, o dviejų butų sublokuotame name ar daugiabutyje, reikia gauti kaimynų sutikimus. Taip pat svarbu, kad patalpos, įranga, produktai ir žaliavos atitiktų VMVT reikalavimus, prieš išduodant maisto tvarkymo subjekto pažymėjimą, inspektoriai vizituoja ir vertina patalpų bei gamintojo pasiruošimą.
Supaprastinti reikalavimai lemia lengvesnę verslo pradžią, nereikalaujančią didelių investicijų ar sudėtingo pasiruošimo. Manome, kad tai paskatins naujų verslų kūrimąsi ir bendrą verslumą visoje Lietuvoje. Vieniems toks verslo pobūdis yra papildoma veikla, kitiems pragyvenimo šaltinis arba paskatinimas kurti didesnį verslą, atidaryti savo restoraną ar kepyklėlę, pranešime spaudai cituojamas Vytautas Adomaitis, Versli Lietuva Verslo aplinkos gerinimo grupės vadovas.
Jo teigimu, kad anksčiau vyravusi nuostata, kad reikia iš anksto užkirsti kelią visiems galimiems neigiamiems poveikiams, sukūrė perteklinius veiklos draudimus ir neproporcingus apribojimus, kurie mažino Lietuvos verslo konkurencingumą.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Tema Gazelė
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti