Paslaptinga prancūziška vakarienė

Šios masinės iškylos krikštatėvis – prancūzas Francois Pasquier. 1988 m. jis sukvietė draugus į Bulonės mišką šalia Paryžiaus neįprastos vakarienės. Seniai matytų bičiulių jis paprašė į iškylą pasikviesti po vieną naują žmogų, o kad būtų lengviau vieniems kitus surasti, pasiūlė visiems apsirengti baltos spalvos drabužiais. Dabar „Diner en Blanc“ rengiama 40-yje pasaulio miestų, o sykiu vakarieniauti susirenka nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių elegancijai ir stiliui neabejingų žmonių. Žinoma, daugiausia – net 15.000 – dalyvių sulaukia ne kur kitur, o Paryžiuje rengiama „Diner en Blanc“.
Derėjosi pusmetį
Galime tik pasidžiaugti, kad trijų iniciatyvių lietuvių dėka po daugiau nei pusmetį vykusių derybų su šį renginį patentavusiais prancūzais masinė iškyla pagaliau atkeliavo ir į Lietuvą. „Diner en Blanc“ – standartizuotas renginys, visame pasaulyje galioja tos pačios taisyklės. Kiekvieną žingsnį derinome su pagrindiniais renginio organizatoriais. Be to, teko prisiimti daug visokių įsipareigojimų – tiek teisinių, tiek finansinių. Net rėmėjų sąrašas yra griežtai reglamentuotas. Renginį gali remti tik trys kompanijos – vieni užkandžių gamintojai, vakarienei reikalingais daiktais prekiaujantis prekybos centras ir kokiam nors gėrimui atstovaujantis prekių ženklas“, – dar prieš renginį VŽ pasakojo viena renginio organizatorių, komunikacijos konsultantė Giedrė Šileikytė.
Pasak pašnekovės, svarbiausi darbai buvo atlikti iki renginio, tad jai bei kitoms dviem „Diner en Blanc“ Vilniuje organizuojančioms lietuvėms – šiuo metu vaikelį auginančiai Dovilei Šimkutei-Butkienei (ji yra pagrindinė šio renginio iniciatorė) ir teisininkei Valdai Lukošiūtei – paskutinėmis pasirengimo dienomis nerimą kėlė tik besikeičiančios orų prognozės.
Sudomino verslininkus
Į 19 val. prasidėjusio ir 4 val. trukusio renginio vietą jo dalyviai galėjo atvykti pėsčiomis (iš tam tikrų taškų palydės organizatoriai), arba samdytu transportu – baltais autobusais.
Pasak p. Šileikytės, „Vakarienėje baltai“ dalyvauja apie 600 svečių, 550 iš jų – klubo nariai, likusieji – renginio rėmėjai ir partneriai. Būtent tokį dalyvių skaičių „Diner en Blanc“ idėjos autoriams prancūzams įsipareigojo surinkti renginį Vilniuje apsiėmusios organizuoti lietuvės. Panorusieji dalyvauti šioje masinėje iškyloje dar prieš renginį turėjo pervesti 14 Eur už dalyvavimą ir 4 Eur dydžio „Diner en Blanc“ klubo nario mokestį. Beje, registruojama buvo tik po du žmones, o ne atskirai po vieną.
„Dalyvių sąrašas labai įvairus, tačiau pastebėjome, kad renginiu susidomėjo daug verslininkų – tiek esamų, tiek būsimų, dar tik studijuojančių įvairiose verslo mokyklose. Tai suprantama – renginys sudomina smalsius, daug po pasaulį keliaujančius žmones“, – sakė p. Šileikytė.
Anot pašnekovės, iš pradžių renginyje panoro dalyvauti kone 10 kartų daugiau žmonių, tačiau imtis atrankos organizatorėms nereikėjo – didelę dalį laukiančiųjų eilėje atbaidė griežtas renginio reglamentas, kurio prieš registruodamiesi, matyt, neperskaitė.
„Visų pirma dalyviai turi tinkamai apsirengti – apranga turi būti baltos spalvos, jokių sportinių drabužių, sportinių batų, kepuraičių su snapeliu ar įsispiriamų šlepečių. Svečiai patys turi atsivežti į renginį nurodyto dydžio dviviečius staliukus (jie neturi būti balti, tačiau juos reikės dengti balta staltiese), baltas kėdes, indus (jie negali būti vienkartiniai plastikiniai), maistą ir gėrimus“, – taisykles vardijo p. Šileikytė.
Paskatino prekybą
Pasak pašnekovės, šis renginys išjudino lauko baldų ir drabužių rinką. „Žinome, kad kai kurios parduotuvės pardavė visus renginio reikalavimus atitinkančius staliukus ir kėdes, tad teko jų dar atsivežti. Taip pat teko girdėti, kad Vilniuje buvo išpirkti balti džinsai. Beje, dėl vienos sąlygos nusileidome – nereikalaujame, kad vyrai avėtų baltus batus, užteks, kad apranga būtų baltos spalvos“, – pasakojo p. Šileikytė.
Didelių maisto reikalavimų organizatoriai nekėlė – renginio dalyviai gali užkandžiauti nors ir sumuštiniais iš prekybos centro. „Tarpusavyje pajuokaujame, kad vizualiai labai tiktų ir kai kurie patiekalai nuo tradicinio lietuvių šventinio vaišių stalo – pavyzdžiui, balta mišrainė. Vis dėlto vakarienės dalyviams rekomendavome atsinešti tradicinės prancūziškos virtuvės užkandžių – pavyzdžiui, įvairių užtepėlių, sūrių, prancūziškų batonų“, – vardijo ji.
Gėrimams reikalavimai griežtesni – renginio lankytojai gali vartoti tik vyną bei šampaną.
Renginio dalyviams paruošta ir muzikinė programa – scenoje pasirodė ne tik Lietuvos muzikantai ir diskžokėjai, bet ir svečiai iš užsienio.