Maisto pramonės įmonėse populiarėja darbo drabužių nuoma: tvaru ir ekonomiška

Pasaulyje kasmet sunegaluoja dešimtys milijonai žmonių, paragavusių užteršto maisto. Ir nors uniformos bei darbo drabužiai, kuriais vilki maisto pramonės specialistai, tikriausiai nėra pati silpniausia maisto saugos grandinės dalis, tačiau akivaizdu, kad tokioje jautrioje srityje nepriekaištingą higieną svarbu užtikrinti visuose etapuose nuo gamybos iki vartojimo.
Verslai, kuriems aktuali maisto sauga, privalo laikytis aukščiausių higienos standartų, apsaugančių maisto produktus nuo teršimo, bakterijų ir kitų pakenkimų. Aukšti reikalavimai taikomi ne tik darbuotojų higienai ir darbo įrangai, bet ir darbo drabužiams bei jų priežiūrai.
Neįvertinus su darbo apranga susijusių procesų, rimtą riziką gali kelti biologiniai pavojai bakterijos ir virusai. Pastarieji ant audinio gali išgyventi net iki 21 dienos. Be to, jei darbo drabužiai nepakankamai rūpestingai prižiūrimi, skalbiami ir pristatomi, kyla ir fizinės grėsmės dėl plaukų, sagų ir kitų pašalinių daiktų, sako Renata Kasparavičienė, bendrovės Lindström Svarbių klientų aptarnavimo skyriaus vadovė.

Tekstilės nuomos paslaugų lyderė Lindström jau daugelį metų padeda verslams užtikrinti tobulą švarą gamybos procese. Drabužių bei kitų švaros prekių nuomos paslaugas teikianti įmonė dirba su visomis maisto pramonės šakomis ir pastaruoju metu fiksuoja didėjantį šio segmento susidomėjimą: praėjusiais metais paslaugų apimtis maisto pramonės įmonėms Lindström augino 8 procentais. Pasak įmonės atstovės, tam pasitarnavo ir pandemija, pripratinusi žmones daugiau gaminti namie bei vartoti pramoniniu būdu pagamintus maisto produktus, tad, savo ruožtu, maisto gamintojai samdė daugiau personalo, kuriam reikėjo specialių darbo rūbų.
Karas Ukrainoje paskatino pramonines maisto gamybos įmones galutinai apsispręsti dėl naujų rinkų ir atsigręžti į Europą bei kitas Vakarų šalis. O jose galioja ir griežtesni pramoninės gamybos standartai, reikalavimai darbo drabužiams, pabrėžia R. Kasparavičienė.
Reikalavimai ne tik rūbams, bet ir jų priežiūrai
Reikalavimus maisto pramonės darbo aprangai apibrėžia nemažai teisės aktų ir tarptautinių standartų. Svarbiausia užtikrinti atitiktį higienos bei maisto pramonės standartams ir prižiūrėti drabužius taip, kad jie išvengtų kryžminės taršos. Šie rūbai privalo būti pasiūti iš specialių audinių ir atitinkamo dizaino: neturėti išorinių kišenių aukščiau juosmens lygio, būti be priedų, pavyzdžiui, sagų ar nusegamų logotipų, didelės rizikos zonose dėvimi drabužiai turi būti uždari, o visos detalės metalinės. Jiems būtina reguliari priežiūra bei griežta kokybės kontrolė: darbo drabužiai privalo būti ne tik švarūs, bet ir neįplyšę, neprairę ir neatspurę. Užtikrinti švarių ir higienos reikalavimus atitinkančių darbo rūbų atsargas ir savalaikį jų valymą bei atnaujinimą vienas didžiausių bet kurios maisto pramonės bendrovės iššūkių.
Pasirinkus darbo rūbų nuomos paslaugą, šio rūpesčio nebelieka: Lindström apranga atitinka visus aukščiausius kriterijus ir galiojančius reikalavimus, kurių pasikeitimus atidžiai seka bendrovės darbuotojai. Specialiai maisto pramonės įmonėms kompanija siūlo kolekciją FoodInPro, kurioje tunikos, chalatai, kelnės, prijuostės ir kepurės. Drabužiai sukurti atsižvelgiant į klientų poreikius, ypač akcentuojant patogumą bei funkcionalumą. Rūbai gaminami atsižvelgiant į tarptautinius higienos standartus, bendrovė laikosi ir ES standarto EN-14065, garantuojančio reikiamą higienos lygį viso aptarnavimo proceso metu. Kas du mėnesius skalbyklose, kuriose skalbiami darbo rūbai, tikrinama mikrobiologinė kokybė atskiruose tekstilės priežiūros proceso etapuose, kartą per metus toks tyrimas atliekamas ir išorinėje akredituotoje laboratorijoje. Specialią darbo aprangą vilki ir Lindström automobilių vairuotojai, o jų transporto priemonės reguliariai dezinfekuojamos. Visa tai užtikrina nepriekaištingą mikrobiologinę ir estetinę aprangos švarą darbo rūbų nuomos paslaugą pasirinkusioms įmonėms.
Darbo rūbų nuomos paslauga paprasta: Lindström specialistai padeda apskaičiuoti, kokio kiekio drabužių reikia pramonės įmonei ir kaip dažnai juos teks keisti. Švarūs rūbai pristatomi tiesiai į darbuotojų spinteles, supakuoti į atskirus maišus, siekiant išvengti kryžminės taršos. Nešvari tekstilė surenkama, prireikus atnaujinama, sutaisoma, o susidėvėjusi atsakingai perdirbama. Visa informacija apie rūbų judėjimą, higienos laikymosi procesą lengvai prieinama savitarnos portale.
Visi mūsų siūlomi drabužiai yra paženklinti UHF jutikliais, kurie kartu su dažnio atpažinimo (RFID) technologija teikia informaciją apie rūbų keitimą, priežiūrą, logistiką. Šiuos duomenis galima bet kuriuo metu stebėti internetiniame paslaugų portale, tad organizuoti aprangą įmonėje tampa dar lengviau, rūbai nepasimeta, yra keičiami, skalbiami, sutvarkomi laiku. Lanksti nuomos paslauga užtikrina, kad darbuotojai visada turės švarią aprangą, o verslas gali susikoncentruoti į savo tiesioginę veiklą, nesirūpindamas drabužių užsakymu, priežiūra ar sandėliavimu net keičiantis įmonės darbuotojams, komentuoja R. Kasparavičienė.
Rūbų nuomą pramoninės maisto gamybos, mėsos, grūdų, pieno produktų apdirbimo ir kitų sričių bendrovės renkasi ne tik dėl aprangos patogumo bei aukštos higienos reikalavimų atitikimo, bet ir siekdamos mažinti išlaidas bei efektyvinti procesus. Nuomojantis darbo aprangą ir jos priežiūrą, optimizuojami inventoriaus procesai, sutaupoma ir laiko, ir pinigų, išvengiama nenumatytų atvejų. Pramonės srityje kiekviena minutė ar net sekundė prie stabtelėjusios gamybos linijos reiškia prarastas lėšas. Bendradarbiavimas su Lindström maisto gamybos profesionalams reiškia, kad jų gamybos linija niekuomet nesustos dėl reikalavimus atitinkančių rūbų trūkumo.
Tvarumas ir inovatyvumas
Nuomojantis darbo drabužius iš Lindström, jų priežiūra ir dėvėjimas yra ir gerokai tvaresnis nei viskuo rūpinantis patiems. Skalbiant pramoniniu būdu sertifikuotose skalbyklose ne tik užtikrinama aukščiausia higiena, bet ir sunaudojama mažiau skalbiklių bei vandens, taupoma elektros energija, mažėja išmetamo CO2 kiekiai ir lieka mažiau tekstilės atliekų. Tvarumas apskritai yra bendrovės Lindström pamatinė vertybė tiek rūpinantis maisto pramonės drabužiais, tiek ir visoje veikloje. Jo siekiama ne tik optimizuojant vandens ir skalbiklių kiekius, bet ir sumaniai planuojant krovinių pristatymo maršrutus, taip pat siuvant drabužius iš patvarių, ilgaamžių medžiagų, o susidėvėjusius taisant ir naudojant pakartotinai.

Tai, kaip auginame, naudojame ir galiausiai gaminame maisto produktus, daro didelę įtaką aplinkai, visuomenei bei visai žmonių ir planetos gerovei. Todėl tvarumo rodiklis mums vienas iš svarbiausių, apie sutampančias vertybes kalba Lijana Vaitiekūnienė, vienos pirmaujančių šalyje kepyklos Fazer Lietuva Kokybės vadovė.
Su Lindström įmonė bendradarbiauja dar nuo 1999 metų: partnerystė prasidėjo būtent nuo darbo drabužių nuomos. Šiandien Fazer Lietuva prekiaujanti duonos gaminiais, pažymėtais Gardėsio prekės ženklu, naudojasi beveik visomis Lindström paslaugomis: medvilninių rankšluosčių keitimu, šluosčių tiekimu ir skalbimu, oro dezinfekavimu paslauga ir kilimėlių keitimu. Toks kompleksiškas paslaugų pirkimas iš vieno tiekėjo, L. Vaitiekūnienės teigimu, taipogi padeda sutaupyti laiko ir resursų, juolab kad partneriai išlaiko aukštai iškeltą kokybės kartelę visose srityse:
Mūsų kepykla Kaune dirba septynias dienas per savaitę, nuolat keičiasi darbuotojų pamainos, vienu metu dirba daugiau nei 40 žmonių. Tad jų apranga turi būti nepriekaištinga ir užtikrinanti aukščiausius kokybės bei higienos standartus. Lindström pasižymi aukšta darbo kultūra ir inovatyvumu, jų paslaugas vertiname už kokybę, tvarumą, higienos reikalavimų laikymąsi. Labai patogi eLindström paslauga, integruota į procesą. Jie išties dirba klientams ir gali pasiūlyti naujovių, padedančių gerinti darbo aplinką ir higienos sąlygas. Mums kaip kepyklai šie rodikliai yra esminiai gaminant aukštos kokybės duonos gaminius, kalba Fazer Lietuva Kokybės vadovė.
Šiuo metu kepykloje diegiama visiškai nauja Lietuvoje paslauga: centralizuotas darbo rūbų išdavimas. Jis leis atsisakyti individualių darbo rūbų spintelių ir dar labiau pagerinti darbo rūbų išdavimo procesą.
[infogram id="c5ae6245-3051-41b9-8c8f-3adfa2160aaf" prefix="Y15" format="interactive" title="Copy: Keli patarimai e-komercijos dalyviams"]
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti