Smulkieji verslą augina nerdami į naujas veiklas

Publikuota: 2019-11-24
Jau veikiantis verslas leidžia sukurti naujų produktų, kurių gamyba išvirsta į atskirą veiklą ir net įmonę. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Jau veikiantis verslas leidžia sukurti naujų produktų, kurių gamyba išvirsta į atskirą veiklą ir net įmonę. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Sakoma, kad neverta mesti kelio dėl takelio, tačiau versle tai nėra aksioma. Verslininkai kaip tik pasižymi noru rizikuoti ir imtis kažko naujo.

Kartais toks žingsnis nepasiteisina – tenka investicijas nurašyti į nuostolius ir grįžti prie pagrindinės veiklos. Vis dėlto yra daugybė pavyzdžių, kuomet tiesiogiai nesusijusios veiklos padeda verslui augti arba sudėtingiausiu laikotarpiu jį netgi išgelbsti.

Juozas Medveckas, Šakių UAB „Mediresta“ direktorius, įsitikinęs, kad būtent verslo diversifikacija užtikrina stabilias pajamas. Didžiąją apyvartos dalį – apie 70% – sudaro medienos pardavimai, tačiau kitų veiklų, kurių imtasi vos įkūrus įmonę, irgi neatsisakoma. Įmonė turi dar statybininkų komandą bei užsiima metalo apdirbimu: abiejuose padaliniuose dirba po 12 žmonių, o užsakymų jiems netrūksta.

„Kai kada manęs klausia: kam jums trys veiklos, pasilikite tik medieną, bus mažiau galvos skausmo. Tačiau per įmonės istoriją buvo ne vienas atvejis, kai būtent tos papildomos veiklos ir leido mums išgyventi. Nes jei būtume turėję tik medieną, kažin ar šiandien bedirbtume“, – sako „Medirestos“ vadovas.

Išbandė restoranuose

Kartais jau veikiantis verslas leidžia sukurti naujų produktų, kurių gamyba išvirsta į atskirą veiklą ir net įmonę. Tokia istorija dalijasi Arvydas Valeika, 4 sostinės restoranų savininkas ir „Buga LT“, gaminančios padažus, bendraturtis bei valdybos pirmininkas.

„Padažus gaminome jau seniai, bet tik savo restoranų svečiams – tiekdavome juos prie įvairaus maisto. Tačiau norėjome išgirsti, kaip reaguoja žmonės, paragavę jų ne prie patiekalo, o atskirai. Tuomet vykome į parodą Maskvoje – su Rusija dar buvo kiek kitokie santykiai. Grįžome užsidegę, nes parodos lankytojai taip išgyrė mūsų padažus, kad tuoj pat norėjome pradėti juos gaminti rimtai, o ne tik restoranuose“, – apie pačią produktų atsiradimo pradžią aiškina verslininkas.
Nors viskas vyko ne taip greitai, kaip norėjosi, tačiau dabar šis verslas jau tvirtai pastatytas ant kojų – vien į pačią įrangą investuota apie 0,5 mln. Eur, įmonėje dirba 11 žmonių.

Verslininkas neslepia, kad tai, jog restoranų šefai kūrė padažus, o svečiai ragaudami juos gyrė, buvo svarbus impulsas kurti gamybos įmonę. Ir dabar restoranų lankytojų atsiliepimai padeda apsispręsti, kokius naujus padažus gaminti pramoniniu būdu, nes asortimentą reikia nuolat plėsti: naujovių nori tiek prekybininkai – „BUGA‘S“ padažais prekiauja kone visi didieji prekybos tinklai, dalis produkcijos yra eksportuojama, – tiek ir galutinis vartotojas.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kaip kurti išskirtinumą, kad pirktų vėl ir vėl

Konkurencingos verslo varžybos verslą atvedė į dar aukštesnius vartotojų lūkesčius. Pasiūlyti geresnės nei...

Gazelė
19:08
Biržų gamintojai neliūdi dėl smukusios apyvartos, nes pelnas išaugo penktadaliu Premium

Smukusi apyvarta nereiškia, kad įmonei metai buvo prasti: Biržų UAB „Nitator-SLT“ džiaugiasi netekusi keleto...

Gazelė
18:30
Verslininkų patirtis: tik nesidalinkite akcijų per pusę

Kuriant verslą, atrodo, kad viskas bus gerai. Nes jei netikėtum, kad pasiseks, kam jo imtis. Todėl iš pradžių...

Gazelė
16:19
Laikas kurti pavadinimą prekės ženklui ar produktui: kuo nepasikliauti

Kai ateina laikas sukurti pavadinimą prekės ženklui, verslui, produktui ar mobiliajai programėlei, iš pradžių...

Gazelė
13:18
Norintys prekiauti Kaziuko mugėje dar gali spėti užimti laisvas vietas

Kovo 6–8 d. vyksiančioje Kaziuko mugėje dalyviai rezervavo 1.500 prekybos vietų. Organizatoriai skaičiuoja...

Gazelė
12:23
Nusitaikė į jautrią vietą – PVM registravimosi ribą Premium 1

Europos Sąjungos Taryba (EST) pasiūlė keisti pajamų ribą, nuo kurios smulkiajam verslui atsiranda pareiga...

Finansai
10:52
Kaziuko mugė be plastiko: maitintojai skuba įsigyti suyrančių indų Premium 2

Vilniaus miesto renginiuose neliks vienkartinių plastikinių indų. Miesto taryba atsisakyti plastiko nusprendė...

Gazelė
05:45
Nusivylę verslu biržiečiai užrakinę kavinės duris išvyko, bet grįžo „varyti“ toliau Premium

Kai kyla abejonių, ar po skaudžių pamokų ir nemenkų nuostolių verslą dar tęsti, visai verta atsitraukti. Keli...

Gazelė
2020.01.28
Lietuvių startuolis „BitDegree” siekia 1 mln. Eur prizo

Kaune įsikūrusios „BitDegree“ sukurta stipendijų sistema išrinkta tarp 23 finalininkų pasidalinsiančių bendrą...

Gazelė
2020.01.28
Iki gegužės 1 d. – galimybė VMI deklaruoti sandorius grynais pinigais

Gyventojai iki gegužės 1 d. mokesčių administratoriui turi pateikti duomenis apie didesnius sandorius grynais...

Finansai
2020.01.28
Kodėl neverta slėpti verslo istorijos

Laukinio kapitalizmo laikai, kai verslininkai paprasčiausiai bijodavo kalbėti apie savo pasiekimus, nes...

Gazelė
2020.01.28
Vokietija smulkiesiems skirs 555 mln. Eur 1

Smulkusis verslas yra net stambiausios ekonomikos vienas iš variklių – tai pripažįsta Vokietijos vyriausybė. 

Gazelė
2020.01.27
Pinigai darbuotojo nesulaikys, bet dalintis reikia

Žmonės – didžiausias darbdavio turtas ir geriausia investicija, sutinka ir personalo specialistai, ir...

Gazelė
2020.01.27
Kur smulkieji randa pinigų verslui plėsti

Verslą galima kurti vien tik savo lėšomis, tačiau dažniausiai tai užtrunka kur kas ilgiau nei pradėti su...

Gazelė
2020.01.27
Startuolių klaidos: ką darytų kitaip

Kuo jaunesnis verslas, tuo daugiau klaidų yra pridaroma. Tie, kas sugeba iš jų pasimokyti, atvirai dalijasi...

Gazelė
2020.01.26
Regiono verslo geografija neriboja

Kuriantieji verslą sulaukia aibės patarimų, pamokymų ar instrukcijų, ko reikia, kad pasisektų. Be...

Gazelė
2020.01.25
Patarimai, kaip išlaikyti specialistą ilgam

Atlyginimas yra svarbus dalykas, lemiantis žmogaus apsisprendimą, kur dirbti, tačiau ne esminis. Kodėl...

Gazelė
2020.01.25
Virtualių asistentų verslas klesti – per mėnesį įdarbina po keliolika naujų specialistų Premium 1

Apie galimybę dirbti nuotoliniu būdu daugelyje įmonių dar tik svarstoma. „Baltic Virtual Assistants“ ją...

Gazelė
2020.01.24
Kavavirius augina konkurentai, kurie yra ir partneriai Premium

Verslas, kuriame konkurentų yra ant kiekvieno kampo, ir visai ne perkeltine prasme – kavos barai. Bet...

Gazelė
2020.01.23
Atkalbinėta nuo verslo regione, galvoja nebent, ką dar nauja sukurti Premium 1

Smulkus prekybos ar paslaugų verslas regione gali būti augantis ir ne tik regioninis. Ypač jeigu viskas...

Gazelė
2020.01.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau