2016-09-28 20:35

Maisto klastojimas: nuo braškių, medaus iki mėsos

Pasaulyje dažniausiai klastojami mėsos, žuvų gaminiai, aliejai, medus ir alkoholiniai gėrimai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Pasaulyje dažniausiai klastojami mėsos, žuvų gaminiai, aliejai, medus ir alkoholiniai gėrimai. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Prekių klastojimo atvejų pasaulyje dažniausiai pasitaiko prabangių drabužių, aksesuarų ar elektros technikos gamybos srityse. Vis dėlto pastaraisiais metais vienas po kito skandalai kyla ir dėl agroverslo žaliavų, pavyzdžiui, pieno ar aliejaus padirbinių.

Nors tai skamba neįprastai, iš tiesų perkant žaliavas galima įsigyti visai ne jas: išspaudų aliejų bandoma iškišti kaip ypač tyrą, vieno ūkio pieną – kaip visai kito, o šiltuose kraštuose užaugintus vaisius ir uogas – lyg nedidelių Lietuvos ūkių produkciją.

Mūsų šalyje pernai didžiausi klastojimo atvejai buvo susiję su braškėmis ir šviežia mėsa, taip pat buvo tikrintos žuvys, medus, pieno mėginiai.

52795
130817
52791