2015-10-26 14:35

PSO: perdirbta mėsa sukelia vėžį

Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Perdirbtos mėsos gaminiai, pavyzdžiui, rūkyta kiauliena, dešrelės ar kumpis sukelia vėžį, pirmadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) – vienas Jungtinių Tautų Organizacijos padalinių.

Pasak organizacijos, 50 g per dieną suvartotų perdirbtos mėsos gaminių gaubtinės žarnos vėžio riziką išaugina 18%, rašo BBC.

Perdirbtai mėsai yra priskiriami tie gaminiai, kurių galiojimo laikas pratęsiamas naudojant papildomas priemones – sūdymą, rūkymą, konservantus ir pan. Pasak tyrėjų, būtent šie priedai prisideda prie galimybės susirgti piktybine liga.

Į vėžinius susirgimus sukeliančių medžiagų ir produktų sąrašą atsidūrusi perdirbta mėsa atsistojo šalia plutonio ir alkoholio. Kita vertus, tai nereiškia, kad sumuštinis su rūkyta kiauliena yra toks pat kenksmingas kaip rūkymas.

„Išlieka maža galimybė susirgti gaubtinės žarnos vėžiu vien dėl to, kad valgai perdirbtą mėsą, tačiau rizika didėja kartu su didėjančiu valgomos mėsos kiekiu“, – teigia PSO dirbantis dr. Kurtas Straifas.

Į PSO akiratį pateko ir raudona mėsa. Vertindama ją, organizacija teigia, kad „ji turbūt kancerogeninė“ (skatinanti vėžinius susirgimus – VŽ), tačiau dar trūksta įrodymų, kad 100 jos gramų per dieną vėžinių susirgimų riziką keltų 18%. PSO tuo pačiu pabrėžia, kad raudona mėsa yra pagrindinis geležies, cinko ir vitamino B12 šaltinis.

Pasak PSO, šis pranešimas yra patarimas šalims, kad jos sugebėtų gyventojams pateikti subalansuotos mitybos patarimų.

Oksfordo profesorius Timas Key'us teigia, kad tarptautinės organizacijos sprendimas anaiptol nereiškia, kad čia ir dabar reikia atsisakyti mėsos.

„Tai nereiškia, kad reikia mesti raudoną ir perdirbtą mėsą. Tačiau jei jos valgote daug, turbūt būtų pats laikas susimąstyti. Kartas nuo karto viena rūkytos kiaulienos juostelė daug žalos nepridarys – svarbiausia maitintis sveikai“, – aiškina p. Key'us.

52795
130817
52791