XXI a. kava: skonių ir formų įvairovė

Gastronomijos ir kavos sankirtoje gimsta originaliausios inovacijos, žaismingai besiginčijančios su nusistovėjusiais kanonais bei skatinančios pažvelgti į maisto kultūrą naujomis akimis. Moksliniai eksperimentai, mada, originaliausios XX a. Europos mąstytojų mintys ir garsiausių šių dienų virtuvės šefų patirtis panašu, kad visa tai jau tapo XXI a. kavos ingredientais. Vienas ryškiausių to įrodymų žymiausia itališkos kavos gamintoja pasaulyje Lavazza sukūrusi tokius kavos produktus kaip kietoji kava, kavos lęšiai ir naudojanti savo kavos gėrimų kūrime molekulinės gastronomijos metodus.
Lavazza kavos eksperimentų sostine tapo ir Vilnius
nuotrauka::1 left
1979 m. Lavazza nusprendė nebeapsiriboti masine kavos gamyba ir atidarė padalinį, skirtą eksperimentams Lavazza kavos mokymų centrą. Jau netrukus naujų kavos sričių ieškojimai buvo vainikuoti sėkme Lavazza kavos tyrėjai sukūrė naujus receptus ir unikalių produktų seriją, kuri sulaukė visuotinio pasisekimo tarp šio prekės ženklo mėgėjų. Viena pirmųjų ir garsiausių naujovių, sukurta kavos mokymų centre populiari I Piaceri del Caff? (liet. Kavos malonumas) receptų kolekcija, kurią kasmet papildo vis nauji receptai.
Tačiau erdvės inovacijoms kasmet reikėjo vis daugiau. 1996 m. Lavazza pradėjo bendradarbiauti su unikaliu maisto kultūros judėjimu Slow Food, akcentuojančiu kokybišką lėto maisto kultūrą. Netrukus ši partnerystė paraugo į bendradarbiavimą su Slow Food įkurtu pirmuoju pasaulyje Gastronomijos mokslų universitetu. Šiandien tarp svarbiausių bendro darbo rezultatų sėkmingai drauge su studentais įgyvendinti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (angl. Research and development, R&D) projektai bei universiteto sprendimas naudoti Turine įsikūrusį Lavazza kavos mokymų centrą kaip savo padalinį, kuriame galima įgyti Kavos studijų magistro laipsnį.
nuotrauka::2 left
Svarbu pažymėti, kad Lavazza kavos mokymų centrų plėtra nėra grįsta tik giluminiu požiūriu, kai nuolat tobulinama studijų programa. Šiuo metu jau sukurtas tokių kavos mokymų centrų tinklas visame pasaulyje jam priklauso 8 kavos mokymo centrai Italijoje ir 47 kitose šalyse. Šiemet vasarą UAB Amoka dar vieną kavos mokymų centrą atidarė ir Vilniuje. Šio centro įsteigimas komplimentas visai maisto kultūrai Lietuvoje. Pradedantys ir pažengę baristos šiame centre gali gilinti savo žinias, prisiliesti prie inovatyviausių kavos pasaulio naujovių ir, žinoma, eksperimentuoti, kurdami savo kavos gėrimus, pasakoja jau dvidešimt metų Lietuvoje Lavazza kompaniją atstovaujančios UAB Amoka reklamos ir komunikacijos vadovė Agnė Žukauskienė.
Žingsnis į molekulinę gastronomiją
Į XXI a. Lavazza įžengė užimdama vis tvirtesnes pozicijas naujausių tendencijų, maisto madų plėtros srityje. Tam didelės įtakos turėjo 2002 m. prasidėjęs bendradarbiavimas su ispanu Ferran Adri? visame pasaulyje žinomu maisto filosofu ir pripažintu virtuvės šefu, kurio restoranai El Bulli pažįstami išrankiausiems gurmanams.
Bendrus eksperimentus, kuriuose ieškota bendrumų tarp gastronomijos ir kavos pasaulių, vainikavo kietosios kavos sukūrimas. Vėliau El Bulli ir Lavazza komandos tęsė partnerystę ieškodamos naujų kavos formų ir skonio bei užtikrintai įsitvirtino tuo metu populiarėjusiame kavos dizaine. Be to, netrukus sukurtas unikalus gaivinantis kokteilis Passion>Me iš kavos ir pasifloro sulčių.
Tačiau inovacijų vystymas šiais pasiekimais neapsiribojo netrukus El Bulli ir Lavazza komandos pirmą kartą istorijoje pritaikė kavos ruošimui molekulinėje gastronomijoje naudojamą sferifikaciją. Jos pagrindu sukurti kavos gėrimai Coffesphere ir Coffee Caviar.
Gastronomijos istoriją kuriantys vardai
2008 m. Lavazza pradėjo partnerystę su dar vienu pasaulinio lygio virtuvės šefu Carlo Cracco bei drauge sukūrė kavos lęšius Coffee Lens dar vieną kavos dizaino naujovę. Laisvė ir originalumas, kurį suteikė maisto pasaulis, paskatino Lavazza pradėti bendradarbiavimą su vis daugiau virtuvės šefų iš skirtingų šalių.
nuotrauka::5 left
Kaip pasakoja Agnė Žukauskienė, tokį kelią Lavazza pasirinko ne tik stengdamasi įtvirtinti savo prekės ženklą pasaulinio garso restoranuose, bet ir ieškodama dar neatrastų dalykų kavos dizaino srityje bei drąsindama platesnį, tarpdisciplininį požiūrį į kavą. Tarp garsiausių vardų, su kuriais šiuo metu bendradarbiauja Lavazza žymus italų kilmės virtuvės šefas Massimo Bottura, kuris pernai buvo pripažintas geriausiu pasaulyje virtuvės šefu bei drauge su Lavazza komanda sukūrė kavos gėrimo Vieni in Italia con Me (liet. Keliauk į Italiją su manimi) receptą. Taip pat bendradarbiaujama su Davide Oldani, Denny Imborisi, Loretta Fanella ir kitais, vardija UAB Amoka atstovė.
Atradimai tęsiasi: prabangiausių švenčių dalis
Drauge su gastronomijos vardais sukurtos Lavazza inovacijos netruko rasti geriausią degustacijos erdvę prabangiausius pramogų ir gastronomijos pasaulių renginius. Tarp svarbiausių: Grammy apdovanojimai, renginys the Night Before The Oscars, skirtas Oskarų ceremonijai, prestižinės maisto parodos Omnivore Food Festival Prancūzijoje ir Identit? Golose Italijoje.
nuotrauka::3 left
Ypatingą vietą tarp renginių, kuriuose pristatomos Lavazza inovacijos, užima the Worlds 50 Best Restaurant Awards (liet. 50 geriausių pasaulio restoranų apdovanojimai). Šis renginys laikomas vienu iš svarbiausių tarptautinių apdovanojimų maisto pasaulyje. Labiausiai džiugina, kad Lavazza galima užsisakyti ir pačiuose geriausiuose Lietuvos restoranuose. Net 12-oje iš 30-ies šiemet geriausiais pripažintų restoranų galima pasimėgauti puodeliu Lavazza kavos, pastebi UAB Amoka reklamos ir komunikacijos vadovė.
A. Žukauskienės teigimu, Lavazza ir toliau stiprina savo santykius su gastronomijos pasauliu. Vienas iš pavyzdžių tęsiamas bendradarbiavimas su Eataly išskirtiniu itališkų restoranų tinklu, kurio padaliniai jau veikia Niujorke, Čikagoje, Kopenhagoje bei netrukus duris atvers Maskvoje, Los Andžele ir Bolonijoje.
nuotrauka::6 nocrop
FOTOGALERIJA Lavazza (7 nuotr.)
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti