Kas tai? Veiklos sukaktis

XXI a. kava: skonių ir formų įvairovė

Reklama publikuota: 2017-11-15
Massimo Bottura - 2016 m. geriausio pasaulio restorano „Osteria Francescana“
šefas, savo restorane naudojantis „Lavazza“ kavą.
svg svg
Massimo Bottura - 2016 m. geriausio pasaulio restorano „Osteria Francescana“ šefas, savo restorane naudojantis „Lavazza“ kavą.

Gastronomijos ir kavos sankirtoje gimsta originaliausios inovacijos, žaismingai besiginčijančios su nusistovėjusiais kanonais bei skatinančios pažvelgti į maisto kultūrą naujomis akimis. Moksliniai eksperimentai, mada, originaliausios XX a. Europos mąstytojų mintys ir garsiausių šių dienų virtuvės šefų patirtis – panašu, kad visa tai jau tapo XXI a. kavos ingredientais. Vienas ryškiausių to įrodymų –žymiausia itališkos kavos gamintoja pasaulyje – „Lavazza“ – sukūrusi tokius kavos produktus kaip kietoji kava, kavos lęšiai ir naudojanti savo kavos gėrimų kūrime molekulinės gastronomijos metodus.

„Lavazza“ kavos eksperimentų sostine tapo ir Vilnius

nuotrauka::1 left

1979 m. „Lavazza“ nusprendė nebeapsiriboti masine kavos gamyba ir atidarė padalinį, skirtą eksperimentams – „Lavazza“ kavos mokymų centrą. Jau netrukus naujų kavos sričių ieškojimai buvo vainikuoti sėkme – „Lavazza“ kavos tyrėjai sukūrė naujus receptus ir unikalių produktų seriją, kuri sulaukė visuotinio pasisekimo tarp šio prekės ženklo mėgėjų. Viena pirmųjų ir garsiausių naujovių, sukurta kavos mokymų centre – populiari „I Piaceri del Caff?” (liet. „Kavos malonumas“) receptų kolekcija, kurią kasmet papildo vis nauji receptai.

Tačiau erdvės inovacijoms kasmet reikėjo vis daugiau. 1996 m. „Lavazza“ pradėjo bendradarbiauti su unikaliu maisto kultūros judėjimu „Slow Food“, akcentuojančiu kokybišką „lėto“ maisto kultūrą. Netrukus ši partnerystė paraugo į bendradarbiavimą su „Slow Food“ įkurtu pirmuoju pasaulyje Gastronomijos mokslų universitetu. Šiandien tarp svarbiausių bendro darbo rezultatų – sėkmingai drauge su studentais įgyvendinti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (angl. Research and development, R&D) projektai bei universiteto sprendimas naudoti Turine įsikūrusį „Lavazza“ kavos mokymų centrą kaip savo padalinį, kuriame galima įgyti Kavos studijų magistro laipsnį.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

nuotrauka::2 left

„Svarbu pažymėti, kad „Lavazza“ kavos mokymų centrų plėtra nėra grįsta tik giluminiu požiūriu, kai nuolat tobulinama studijų programa. Šiuo metu jau sukurtas tokių kavos mokymų centrų tinklas visame pasaulyje – jam priklauso 8 kavos mokymo centrai Italijoje ir 47 – kitose šalyse. Šiemet vasarą UAB „Amoka“ dar vieną kavos mokymų centrą atidarė ir Vilniuje. Šio centro įsteigimas – komplimentas visai maisto kultūrai Lietuvoje. Pradedantys ir pažengę baristos šiame centre gali gilinti savo žinias, prisiliesti prie inovatyviausių kavos pasaulio naujovių ir, žinoma, eksperimentuoti, kurdami savo kavos gėrimus“, – pasakoja jau dvidešimt metų Lietuvoje „Lavazza“ kompaniją atstovaujančios UAB „Amoka“ reklamos ir komunikacijos vadovė Agnė Žukauskienė.

Žingsnis į molekulinę gastronomiją

Į XXI a. „Lavazza“ įžengė užimdama vis tvirtesnes pozicijas naujausių tendencijų, maisto madų plėtros srityje. Tam didelės įtakos turėjo 2002 m. prasidėjęs bendradarbiavimas su ispanu Ferran Adri? – visame pasaulyje žinomu maisto filosofu ir pripažintu virtuvės šefu, kurio restoranai „El Bulli“ pažįstami išrankiausiems gurmanams.

Bendrus eksperimentus, kuriuose ieškota bendrumų tarp gastronomijos ir kavos pasaulių, vainikavo kietosios kavos sukūrimas. Vėliau „El Bulli“ ir „Lavazza“ komandos tęsė partnerystę ieškodamos naujų kavos formų ir skonio bei užtikrintai įsitvirtino tuo metu populiarėjusiame kavos dizaine. Be to, netrukus sukurtas unikalus gaivinantis kokteilis „Passion>Me“ iš kavos ir pasifloro sulčių.

Tačiau inovacijų vystymas šiais pasiekimais neapsiribojo – netrukus „El Bulli“ ir „Lavazza“ komandos pirmą kartą istorijoje pritaikė kavos ruošimui molekulinėje gastronomijoje naudojamą sferifikaciją. Jos pagrindu sukurti kavos gėrimai „Coffesphere“ ir „Coffee Caviar“.

Gastronomijos istoriją kuriantys vardai

2008 m. „Lavazza“ pradėjo partnerystę su dar vienu pasaulinio lygio virtuvės šefu – Carlo Cracco bei drauge sukūrė kavos lęšius „Coffee Lens“ – dar vieną kavos dizaino naujovę. Laisvė ir originalumas, kurį suteikė maisto pasaulis, paskatino „Lavazza“ pradėti bendradarbiavimą su vis daugiau virtuvės šefų iš skirtingų šalių.

nuotrauka::5 left

Kaip pasakoja Agnė Žukauskienė, tokį kelią „Lavazza“ pasirinko ne tik stengdamasi įtvirtinti savo prekės ženklą pasaulinio garso restoranuose, bet ir ieškodama dar neatrastų dalykų kavos dizaino srityje bei drąsindama platesnį, „tarpdisciplininį“ požiūrį į kavą. „Tarp garsiausių vardų, su kuriais šiuo metu bendradarbiauja „Lavazza“ – žymus italų kilmės virtuvės šefas Massimo Bottura, kuris pernai buvo pripažintas geriausiu pasaulyje virtuvės šefu bei drauge su „Lavazza“ komanda sukūrė kavos gėrimo „Vieni in Italia con Me“ (liet. „Keliauk į Italiją su manimi“) receptą. Taip pat bendradarbiaujama su Davide Oldani, Denny Imborisi, Loretta Fanella ir kitais“, – vardija UAB „Amoka“ atstovė.

Atradimai tęsiasi: prabangiausių švenčių dalis

Drauge su gastronomijos vardais sukurtos „Lavazza“ inovacijos netruko rasti geriausią degustacijos erdvę – prabangiausius pramogų ir gastronomijos pasaulių renginius. Tarp svarbiausių: „Grammy“ apdovanojimai, renginys „the Night Before The Oscars“, skirtas Oskarų ceremonijai, prestižinės maisto parodos „Omnivore Food Festival“ Prancūzijoje ir „Identit? Golose“ Italijoje.

nuotrauka::3 left

„Ypatingą vietą tarp renginių, kuriuose pristatomos „Lavazza“ inovacijos, užima „the World’s 50 Best Restaurant Awards“ (liet. „50 geriausių pasaulio restoranų apdovanojimai“). Šis renginys laikomas vienu iš svarbiausių tarptautinių apdovanojimų maisto pasaulyje. Labiausiai džiugina, kad „Lavazza“ galima užsisakyti ir pačiuose geriausiuose Lietuvos restoranuose. Net 12-oje iš 30-ies šiemet geriausiais pripažintų restoranų galima pasimėgauti puodeliu „Lavazza“ kavos“, – pastebi UAB „Amoka“ reklamos ir komunikacijos vadovė.

A. Žukauskienės teigimu, „Lavazza“ ir toliau stiprina savo santykius su gastronomijos pasauliu. Vienas iš pavyzdžių – tęsiamas bendradarbiavimas su „Eataly“ – išskirtiniu itališkų restoranų tinklu, kurio padaliniai jau veikia Niujorke, Čikagoje, Kopenhagoje bei netrukus duris atvers Maskvoje, Los Andžele ir Bolonijoje.

nuotrauka::6 nocrop

FOTOGALERIJA Lavazza (7 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

STRATA paslaugų grupės vadovė: galvojant apie ateitį Premium 1

Iš vaikystės atsimenu pasaką, kurioje dar tik būsimas karalius, kelyje patirdamas įvairių išmėginimų ir net...

Dėl Rusijos karių nesėkmės Ukrainoje kaltas ir nešifruotas radijo ryšys

Viena iš daugelio Rusijos nesėkmių Ukrainoje yra radijo komunikacija. Daugybė karių bendrauja paprastais...

Inovacijos
14:40
Kaip Ukraina panaudoja Vakarų ginkluotę Premium 1

Vakarų žvalgyba, karo fotografai ir tūkstančiai valandų nepatvirtintos filmuotos medžiagos, paskelbtos...

Laisvalaikis
09:58
Psichologas J. Burokas: ukrainiečiai kur kas tvirtesni už mus Premium

„Pasitraukusieji nuo karo išgyveno įvairiausių patirčių ir, mano galva, nėra tokie trapūs, kaip mums kartais...

Laisvalaikis
2022.04.01
Lietuvos žaidimų industrija: iškart galėtume įdarbinti 100 darbuotojų

Žaidimų industrija Lietuvoje šiuo metu yra pajėgi plėstis dar ketvirtadaliu, tačiau susiduriama su talentų...

Inovacijos
2022.03.31
Sapiegų rūmuose Vilniuje kursis ŠMC padalinys

Sapiegų rūmai Vilniaus Antakalnio rajone taps kultūros pažinimo centru – juose suplanuotos koncertų,...

Laisvalaikis
2022.03.30
Kaune – kiaurai sienas einanti M. Abramovič

Meno snobai ir ne tik jie kalendoriuje seniausiai pasižymėjo kovo 30-ąją: tadien „Kaunas – Europos kultūros...

Laisvalaikis
2022.03.29
Ukrainiečiams menininkams – Lietuvos valstybės stipendijos

Lietuvoje prieglobstį randantiems Ukrainos kultūros ir profesionalaus meno kūrėjams bus skiriamos valstybės...

Laisvalaikis
2022.03.29
Atidaromas didžiausias dienos SPA centras Vilniaus mieste Verslo tribūna 1

Vilniaus senamiestyje, verslo ir laisvalaikio komplekse „Bokšto skveras“, vilniečiams ir miesto svečiams...

Verslo aplinka
2022.03.29
„Maserati Vilnius“ tapo menininkės Agnės Kišonaitės parodos „Įsikūnijimas“ mecenatais Verslo tribūna

Kovo 26 dieną Trakų Vokės dvare Agnė Kišonaitė atidarė savo tapybos ir meno instaliacijų parodą...

Psichoterapeutas J. Burokas: kaip nesinervinti, išgirdus kalbant rusiškai Premium

„Pabėgusiems nuo karo Ukrainoje svarbu neklijuoti etikečių: pabėgėliai, vargšai, – tai tik blogina jų padėtį.

Laisvalaikis
2022.03.28
Geri santykiai su Kinija? Nemanau... Premium

Keistą reiškinį stebiu jau keletą mėnesių: didžiulį srautą pasipiktinimo Vyriausybe dėl Kinijos spaudimo. Ne,...

Verslo aplinka
2022.03.27
V. Putino patarėjas kviečia vogti ir melstis Premium 1

Opozicijos propagandistu vadinamas Vladimiras Medinskis, vienas iš artimų Rusijos prezidento Vladimiro Putino...

Laisvalaikis
2022.03.26
Karas ir menas: galimybės nepasirinkti nėra Premium

„Menas turėtų tarnauti kaip tiltas, o ne ginklas“, – sakė Maximilianas Maieris, Bavarijos radijo stoties „BR...

Laisvalaikis
2022.03.25
Sieks uždrausti Rusijos karo simboliu tapusią „Z“ ir Georgijaus juostą 1

Seime ketvirtadienį pateikti siūlymai uždrausti Rusijos invazijos į Ukrainą simboliu tapusią raidę „Z“ ir...

Laisvalaikis
2022.03.24
Veiklą pradėjo Lietuvos vizualiojo meno taryba

Kultūros ministro įsakymu sudarytos Lietuvos vizualiojo meno tarybos pirmajame posėdyje jos nariai išsirinko...

Laisvalaikis
2022.03.24
Masinis deficitas Rusijoje: prekės ir paslaugos, kurių nebėra 5

Nepaisant Kremliaus Rusijoje toliau skleidžiamos informacinės demagogijos, kad gyvenimas nepasikeitė, praėjus...

Laisvalaikis
2022.03.24
Migracijos ekspertas: tai ne „krizė“, bet „iššūkis“, su kuriuo susidorojame Premium

Europa jau priėmė daugiau kaip 3 mln. pabėgėlių iš Ukrainos, Lietuva – apie 30.000. Tai kur kas didesni...

Verslo aplinka
2022.03.24
Įteiktos pirmosios prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

Biochemijos prof. Virginijaus Šikšnio vardo stipendija, skiriama už tarptautiniu mastu pripažintus ypatingus...

Laisvalaikis
2022.03.23
Kaunas įvertino miesto kultūros ir meno kūrėjus

Kauno miesto savivaldybės įsteigtos Kultūros ir meno premijos šiemet atiteks penkiems kūrėjams – dailininkui...

Laisvalaikis
2022.03.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku