Nuo spalio 31 d. kaimo turizmo sodybos galės gaminti naminukę

Pagal įstatymą ūkininkų turizmo sodybose bus leidžiama gaminti iki 65 tūrio proc. koncentracijos alkoholinius gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų bus galima pagaminti iki 100 litrų per metus, tačiau jis galės būti naudojamas tik savo ar šeimos poreikiams arba degustuoti vietoje. Gėrimo nebus galima parduoti, vežti ar gaminti naudojant nesaugias priemaišas, o įranga turės būti pažymėta identifikaciniu numeriu.
Konservatorius Vilius Semeška teigia, kad pataisomis Lietuva pagaliau įteisins tradicinių alkoholinių gėrimų gamybą – anot jo, dabar regionų šventėse tokie gėrimai prieinami tik nelegaliai.
„Gamintojai turi slapstytis, jie gali būti baudžiami, todėl šis pakankamai griežtas sureguliavimas yra naudingas regionams, kaimams“, – sako V. Semeška.
Pataisas kritikuojanti Mišrios Seimo narių grupės atstovė Agnė Širinskienė mano, kad pakeitimai prieštarauja Alkoholio kontrolės įstatymo tikslams.
„Kaip yra apgailėtina klausytis, kuomet konservatoriai valstybės civilizacijos lygį vertina pagal tai, ar galima namuose stipraus alkoholio pasigaminti, ar negalima“, – pabrėžia A. Širinskienė.
„Pagrindinis jūsų darbas yra dar labiau nugirdyti Lietuvos kaimą. Tai šiuo atveju kuo jūs skiriatės nuo brežnevinės ar carinės Rusijos, kur viena iš sovietizmo, rusizmo plėtros politikų buvo nugirdyti okupuotus kraštus padarant alkoholį labai prieinamą“, – priduria Seimo narė.
Pataisoms nepritaria ir valdančiųjų „laisviečių“ atstovė Morgana Danielė, pasigendanti produkto kokybės kontrolės.
„Dabar mes legalizuojame medžiagą, kurią neteisingai padarius ji yra mirtina (...) Pavojinga, mirtina narkotinė medžiaga Seimo salėje eina su daina, su projektu, kuris nieko nesureguliuoja“, – įspėja M. Danielė.
„Užregistruosiu kanapių legalizavimo projektą su tokiomis taisyklėmis, kurios yra numatytos šitai mirtinai medžiagai, ir pažiūrėsim, kaip jūs tada balsuosite“, – ironizuoja „laisvietė“.
Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas mano, kad pataisų pasekmes pirmiausia pajus medikai: „Dabar egzotika atsirado. Prisiragausime samagono, tada šoksime į tvenkinį ir panašiai. Akivaizdu, kad nelaimių padaugės“.
Tuo metu Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas atkreipia dėmesį, kad kad pataisos yra „kultūros, gastronominio paveldo legalizavimas“.
Naminukės gamintojai bus įpareigoti prieš 48 val. iki gamybos pradžios apie tai informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nurodant tikslią gamybos datą, planuojamą pabaigos laiką, ketinamą pagaminti produkto kiekį, o per 24 val. po gamybos pabaigos – nurodyti tikslų pagamintą kiekį.
Gėrimai turės būti išpilstyti į 0,2–1 litro stiklinę tarą, juos reikės žymėti etiketėmis, kuriose bus nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis bei tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.
Seimo Ekonomikos komitetas liepos pradžioje pranešė, kad siūlymui įteisinti naminukės gamybą kaimo turizmo sodybose neprieštarauja ir Europos Komisija (EK), dėl to nepateikusi pastabų ar išsamios nuomonės.
Pataisos įsigalioja nuo spalio 31 dienos.