2021-01-30 08:00

Mėsos pramonės milžinių akistata su tvarumo reikalavimais

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
REUTERS/Bing Guan
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr. REUTERS/Bing Guan
Josie Angus dabar sunkūs laikai. Galvijų fermoje Australijos tyruose dienas leidžiančiai 46-erių moteriai, ketvirta karta tęsiančiai šeimos aukščiausios kokybės jautienos verslą, atrodo, kad gyvulininkystė vaizduojama kaip blogio pramonė.

„Ūkininkai nebeturi žodžio naratyve, kurį užgrobė tie, kas garsiausiai rėkia“, – atsidūsta J. Angus, su vyru ir keturiais vaikais daugiau nei 160.000 ha ganyklose (tai šiek tiek didesnis plotas, nei užima Didysis Londonas) Kvynslande auginanti 35.000 galvijų.

Ryškėjant kylančios planetos temperatūros pasekmėms, kovotojai su klimato kaita ir investuotojai reaguoja į augančius, ypač jaunų žmonių, reikalavimus ir plečia savo žvilgsnį nuo iškastinio kuro daromos žalos į kitų pramonės šakų poveikį, ypač į šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, siejamas su mėsos ir pieno pramonėmis. Mėsos pramonei patiriant vis didesnį spaudimą, net kai kurie J. Angus kolegos pareiškė, kad jiems reikia „visuomenės leidimo vykdyti veiklą“ – tai moterį dar labiau papiktino.

52795
130817
52791