Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
2020-10-27 07:00

Dainius Dundulis: pas mus gyvenimas tikrai vyksta intensyviai

Dainius Dundulis, „Rivonos“ generalinis direktorius ir „Norfos“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas
Dainius Dundulis, „Rivonos“ generalinis direktorius ir „Norfos“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas
Šią vasarą „Norfos“ prekybos tinkle rūkytų dešrų paklausa perkopė bendrovės gamybinius pajėgumus. Neseniai pabaigtos statyti dvi naujos rūkyklos turėtų atstatyti šį balansą. Daug pokyčių vyksta ir kitose srityse, jie pagerins ne tik procesų efektyvumą, bet ir produktų kokybę.

„Norfos“ šviežia mėsa jau senokai yra itin vertinama pirkėjų dėl savo kokybės ir šviežumo. Pagrindinis „Norfos“ tiekėjas – „Rivonos“ mėsos perdirbimo padalinys, jame produkcija apdorojama ir iškart išvežama, todėl parduotuvėse atsiduria vos per keletą valandų. Bendrovė turi ir nuosavą skerdyklą, kurią netrukus pakeis moderni, gerokai didesnio pajėgumo.

Vasarą savo galimybių ribą peržengė ir rūkytų gaminių gamyba. „Paklausa viršijo mūsų galimybes – nebepajėgėme pagaminti tiek, kiek būtume galėję  parduoti „Norfos“ tinkle“, – teigia Dainius Dundulis, „Rivonos“ generalinis direktorius ir „Norfos“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas.

Neseniai baigta statyti antroji iš dviejų naujų rūkyklų, iš viso jų bendrovė dabar turi dešimt. Skaičiuojama, kad tokio kiekio pakaks užtikrinti viso tinklo pirkėjų poreikius.

D. Dundulio teigimu, šiuo metu bendrovė su daugiau nei 400 t mėsos gaminių per mėnesį rikiuojasi didžiausių šalies mėsos apdirbėjų trejetuke.

Nauji ir dar tik rengiami projektai

Bendrovės pieno padalinyje Alytuje neseniai įdiegtas varškės šaldymo įrenginys. Jis sumažins žmogaus įsikišimą į procesą: pagaminta produkcija pateks tiesiai į šaldymo įrangą, iš ten keliaus į pakavimo mašiną. Dėl tokio nepertrūkstamo proceso gerės ir gaminamos varškės skonis, jis taps švelnesnis, malonesnis.

Pirkėjai turėtų pajusti skirtumą ir įsigiję mėsos, apdirbtos naujoje skerdykloje. „Joje bus ne tik gerokai didesnio pajėgumo, bet ir visiškai kito lygio įranga, dėl kurios skerdienos apdirbimas panašės į natūralų, kaimišką“, – žada D. Dundulis. Dėl įrangos su austrų tiekėju jau sutarta, dabar teliko skerdyklą pastatyti.

Gamybos tobulinimo projektai įmonėje yra nenutrūkstamas procesas: pieninė laukia atvykstant antrojo produkcijos dėjimo roboto, kurio dėka butelių pilstymo linija bus pilnai automatizuota – nuo butelių pūtimo iki produktų sudėjimo ant paletės. Jogurtų ir grietinės pilstymo mašina, varškės sūrio šaldymo įranga, vakuumavimo įrenginys – tik keletas artimiausių planų.

Ambicingi ir logistikos planai. Pieninėje statomas naujas sandėlis, kurio rampos bus gerokai patogesnės vairuotojams. O centriniuose bendrovės sandėliuose, kur prieš keletą metų įdiegtas automatinis rūšiavimas („sorteris“) ketinama įdiegti automatinę padėklų saugyklą. Joje bus laikomos prekės, kurios neišrūšiuojamos išvežimui iškart, kai gaunamos iš tiekėjų (tą daro sorteris).

„Tai bus sistema, papildanti sorterį, tiksliau, sistema prekes pasauganti saugoti iki sorterio. Produkciją tereiks uždėti ant konvejerio, padėklo barkodas bus nuskaitytas ir jis vežamas į saugyklą, o gavus užsakymą, lygiai taip pat automatiškai atvežamas“, –  aiškina D. Dundulis. Automatizuotas darbas turėtų įvesti gerokai daugiau tvarkos į procesą.

Kol kas ši idėja vystoma, ieškoma, kas geriausiai galėtų ją išpildyti – neskubama, nes projektas išties nepigus. Automatinė padėklų saugykla bus pirmoji tokia Baltijos mažmenininkų gretose, beje, kaip ir sorteris.

Dėmesio taikiklyje – daržovės ir vaisiai

Didžiausias prioritetas šiuo metu, anot bendrovės vadovo, yra vaisių ir daržovių logistinės grandinės sustygavimas taip, kad ši produkcija parduotuvėse neatsiliktų nuo šviežumu garsėjančios „Norfos“ mėsos ir žuvies. D. Dundulio teigimu, bus siekiama, kad bet kuris vaisius ar daržovė nuo patekimo į bendrovės sandėlį pirkėjo krepšelyje atsidurtų ne ilgiau kaip per tris dienas.

„Kol kas dar turime problemų su vaisių ir daržovių asortimento valdymu, tačiau jau matau šviesą tunelio gale. Technologijos labai stipriai eina į priekį ir mums suteikia daugiau galimybių. Matau, kaip logistinę grandinę valdyti efektyviau. Jau dabar mūsų parduotuvėse tendencijos gerėja, tačiau reikia suprasti, kad pokyčiai niekada nebūna greiti prekybos tinkle, kuriame – 150 parduotuvių. Tikiuosi, kad po pusės metų teigiami rezultatai jau bus akivaizdūs”, – komentuoja D. Dundulis.

Jo teigimu, automatizacijos plėtra yra esminis gamybos iššūkis šiandien. Jos dėka stabilizuojasi gaminių kokybė, mažėja savikaina, o tai, savo ruožtu, pirkėjui leidžia pasiūlyti žymiai geresnę kainą parduotuvėje ir padidinti pardavimus – šie „Norfos“ prekybos tinkle stabiliai auga.

52795
130817
52791