Kaip išvirti tobulą kiaušinį

Publikuota: 2019-04-21
Velykų stalas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Velykų stalas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Kas atsirado pirmiau – višta ar kiaušinis? Šis klausimas nuo senų laikų neduoda ramybės filosofams ir kitiems pernelyg daug laisvo laiko turintiems žmonėms. O štai kulinarų tai visiškai nejaudina: jie gali lengvai paruošti ir patiekti ant stalo tiek vieną, tiek kitą, ir visai nesvarbu, ką pirma.

Juolab kad paprasčiausias kiaušinis įgudusiose rankose gali pavirsti tokiu kiekiu patiekalų, kad jiems suskaičiuoti ir abiejų rankų bei kojų pirštų neužteks.

Alessandro Filippini, 25 metus vadovavęs garsiojo Niujorko restorano „Delmonico“ virtuvei, XIX amžiaus pabaigoje išleido knygą „Patiekalai. Kaip pirkti maistą, kaip jį gaminti ir kaip pateikti“. Joje gausu sudarytų valgiaraščių iš ištaigingų receptų (pvz., meniu ramiai ketvirtadienio popietei: stirniena su Colbert`o padažu, veršiena a la Pompadour, ant iešmo keptos antys ir saldūs suflė desertui, plius įvairūs garnyrai ir užkandžiai tarp patiekalų), tačiau mano akį ši knyga patraukė tuo, kad ten aprašytas šimtas skirtingų būdų paruošti patiekalus iš kiaušinių. Taip, šimtas. Žinoma, kai ką galima ir sutraukti, nes juk omletas su virtais žaliaisiais žirneliais ir omletas su šparagų viršūnėlėmis technologiškai gaminamas taip pat, bet, net ir tai atlikus, paruošimo būdų kiekis lieka įspūdingas. O dabar, kai Velykos ant nosies, kodėl gi neapžvelgus keleto triukų su kiaušiniais?

Tiesiog virti kiaušiniai

Pradėkime nuo paprasčiausio būdo, kurį visi moka, na, arba bent jau mano, kad moka. Virti kiaušiniai. Kas gali būti paprasčiau, tiesa? Nėra čia daug apie ką šnekėti, ar ne? Tačiau kodėl taip dažnai pusryčiams ant stalo juos turime įskilusius ir išbėgusius arba tokius, kurių baltymas guminis, o perpjovus aplink trynį matyti žalsvas žiedas? Keletas patarimų galbūt padės viso to išvengti.

Nevirkite kiaušinių stipriai kunkuliuojančiame vandenyje. Negana to, kad jie nuolat judinami daužosi į dugną ir įskyla, bet ir jų baltymas pasidaro kietas, nemalonios tekstūros.

Virkite vandenyje, kuris vos kunkuliuoja. To visiškai užteks, ir kiaušiniai išvirs tolygiau.

Į verdantį vandenį juos geriau atsargiai įleisti šaukštu, kad neįskiltų.

Kiek laiko virti? Nuo momento, kai vanduo vėl užverda, vidutinio dydžio kiaušinis išvirs „minkštai“ po 3–4 minučių, „vidutiniškai“ – po 5–7, o „kietai“ – po 10–12 minučių . Jeigu virsite ilgiau, geležis ir siera, kurių natūraliai yra visuose kiaušiniuose, ims reaguoti tarpusavyje ir susidarys geležies sulfido. Tai yra būtent tas žalsvas nemaloniai kvepiantis žiedas aplink trynį, kurio susidarymo reikėtų vengti. Dėl tos pačios priežasties išvirusius kiaušinius reikia greitai atvėsinti.

Velykoms, ko gero, gaminsite daug įdarytų kiaušinių. Tam reikės daug kiaušinių, virtų kietai. Užvirinkite puodą vandens, atsargiai sudėkite kiaušinius, vėl užvirinkite, puodą uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies. Po 20 minučių kiaušiniai bus išvirę idealiai.

Su marškinėliais

Pereikime prie sudėtingesnių metodų. Daug kas yra bandęs išvirti kiaušinius „su marškinėliais“, t. y. be lukšto. Yra aprašyta daugybė metodų, kaip tai padaryti: įsukti vandenį puode ir virti tame sūkuryje, atsargiai užlankstyti pabėgusį baltymą ant trynio mentele ir taip toliau. Ir vis viena labai dažnai gauname ne kiaušinį „su marškinėliais“, o draiskalų krūvą ar kiaušinienę, atskiestą vandeniu. Kodėl nepavyko?

Iš pradžių šiek tiek apie pačius kiaušinius: kuo kiaušinis šviežesnis, kuo mažiau laiko praėjo nuo tada, kai jį padėjo višta, tuo jo baltymas yra tirštesnis ir labiau prigludęs prie trynio. Taigi, jeigu norite mažiau vargti virdami kiaušinius tokiu būdu, rinkitės juos kuo šviežesnius. Tiesiai iš po vištos būtų idealu. Antroji taisyklė: pora šaukštų acto, įpiltų į vandenį, padeda baltymo koaguliacijos procesui, druskos savybės panašios. Trečioji taisyklė: pasirinkite pakankamai gilų puodą, vandens jame turėtų būti bent jau 13–15 centimetrų. Taigi: pasūdom, parūgštinam, užvirinam, sumažinam ugnį, kad vos burbuliuotų.

Kol neįgudę, įmuškite kiaušinį į atskirą indelį, ir atsargiai įleiskite jį į vandenį, prie pat paviršiaus. Jeigu viską atlikote teisingai, kiaušinis ims leistis į dugną ir grimzdamas pasidengs plona koaguliavusio baltymo plėvele. Jos turi užtekti, kad kiaušinis nebeišsileistų. Neilgai trukus kiaušinis vėl iškils į paviršių. Po 3–4 minučių vandenyje jis bus paruoštas. Išgriebkite jį kiaurasamčiu ir greitai atvėsinkite, kad ir šaltame vandenyje, o visokius prikibusius baltymo draiskalus apipjaustykite peiliuku. Viskas, tiek to vargo. Beje, tokiu būdu viename puode galima virti kelis kiaušinius iš karto, nors labai perkrauti nereikėtų.

Tinkamai išviręs kiaušinis turi būti labai minkštas ir švelnus, baltymas išviręs ir baltas, o viduje trynys kiek sutirštėjęs, bet vis dar skystas. Kur tokius naudoti? Na, kad ir taip: paskrudinkite išilgai perpjautą bandelę orkaitėje, uždėkite pakepinto kumpio gabalėlį, ant viršaus – kiaušinį, ir viską užpilkite šiltu olandišku padažu. Arba uždėkite ant skrebučio riekutės, užteptos pertrinta šprotų ir sviesto mase; patiekite su kapotais ir pakepintais grybais; patiekite užpiltus špinatų mase, pertrinta ir patroškinta su česnakais. Variantų begalės.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Europarlamentarams maistą „pagardino“ belgišku PVM 1

Šiuo metu atostogaujantys Europos Parlamento (EP) nariai ir jų padėjėjai bus nemaloniai nustebinti, kai...

Finansai
12:43
Interviu su M. Salzman: kada gyvensime amžinai?  Premium 1

Marian Salzman yra pripažinta viena iš penkių geriausių tendencijų prognozuotojų pasaulyje. Jos dėka...

Kovoti su klimato kaita galima peržiūrėjus savo racioną

Jungtinės Tautos (JT) perspėja, kad Vakarų šalių gyventojų pomėgis šaldytuvus ir pilvus prikimšti mėsos ir...

Laisvalaikis
08:59
Vyno vertinimas balais – atgyvena ar būtinybė Premium

Gegužę vyno pasaulį apskriejo žinia, kad neabejotinai žymiausias pasaulio vyno kritikas Robertas Parkeris...

Laisvalaikis
2019.08.17
Iliustruotoji istorija: penkeri J. McCaino kančių metai Vietname 5

Ėjo dvylikti Vietnamo karo metai, kai į skrendantį virš Hanojaus amerikiečių lakūną Johną McCainą pataikė...

Laisvalaikis
2019.08.17
Technologijos atpažins padirbtą viskį 7

Glazgo universiteto (Škotija) mokslininkai sukūrė cheminių sensorių sistemą, savotišką dirbtinį liežuvį,...

Laisvalaikis
2019.08.17
A. Schwarzeneggeris: „Nesu mašina, kurią vaidinu filmuose“ Premium

Filmuose Arnoldas Schwarzeneggeris žudė vikingus, grobuonis, klonus ir zombius. Dabar atrodo, kad jis mėgina...

Laisvalaikis
2019.08.17
Vaikų finansinis raštingumas: kaip paaiškinti, kad pinigai ant medžių neauga Premium 3

Išeinančiam į mokyklą trečiokui į ranką įbrukti keletą eurų – dažna tėvų praktika. Tačiau specialistai sako,...

Laisvalaikis
2019.08.16
VŽ rekomenduoja: 10 renginių savaitgalį

Savaitgalio renginių ant vienos smilgos, kaip kokių žemuogių, nesuversi – jie per daug įvairūs ir išsiblaškę,...

Laisvalaikis
2019.08.16
Muzikos festivalis Latviją garsina tarptautinėje erdvėje Verslo tribūna

„Kas galėtų londonietį ar Berlyno gyventoją sudominti atvykti į Latviją?“ Atsakymo į šį klausimą paieškos...

Laisvalaikis
2019.08.16
„Hyundai i10“ ruošiasi rudeniniam debiutui

Artėjant rudeninei Frankfurto automobilių parodai, „Hyundai“ paviešino pirmąjį savo naujojo mažiausio modelio...

Laisvalaikis
2019.08.15
Budistų šventykloje pamokslus sako robotas 1

Viena iš Japonijos Kioto mieste veikiančių budistų šventyklų tikinčiuosius mėgina sudominti dvasininku...

Laisvalaikis
2019.08.15
Mokslininkai: kosmoso radiacija pažeistų astronautų smegenis 4

Kol tokie milijardieriai kaip Elonas Muskas ar Jeffas Bezosas, svajoja žmones išlaipinti Marse, mokslininkai...

Laisvalaikis
2019.08.14
Palanga įsigijo mašiną paplūdimiams valyti 5

Palangos savivaldybė įsigijo mašiną, skirtą paplūdimių smėliui valyti, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Laisvalaikis
2019.08.14
Per Žolinę kviečia į atsinaujinusį Bitininkystės muziejų 4

Rugpjūčio 15-ąją, Žolinės dieną, Aukštaitijos nacionaliniame parke veikiančiame Senovinės bitininkystės...

Laisvalaikis
2019.08.13
Maisto papildų gamintojai augina pajamas Premium

Vartotojai vis labiau domisi sveika mityba, sportu, sveikatingumu, o kartu ir maisto papildais – šiam...

Pramonė
2019.08.13
Londone atidarytas viešbutis augalams

Atostogų sezonu su iššūkiais susiduria ne tik tie, kas namuose augina katę ar šunį, bet ir augalų mylėtojai,...

Laisvalaikis
2019.08.12
Aiškėja Nacionalinės koncertų salės Vilniuje architektūrinės idėjos laimėtojai

Aiškėja Nacionalinės koncertų salės, planuojamos pastatyti ant Tauro kalno Vilniuje, tarptautinio konkurso...

Laisvalaikis
2019.08.12
L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė tapo Europos čempione

Sekmadienį Anglijoje vykstančiame šiuolaikinės penkiakovės Europos čempionato finale triumfavo Laura...

Laisvalaikis
2019.08.11
Herojai apleidžia teisę Premium 3

Švietimo sistemos analitikų ir įdarbinimo specialistų perspėjimai abiturientams nesirinkti vadybos ar teisės...

Verslo klasė
2019.08.11

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau