2022-09-21 18:31

G. Skaistė: PVM lengvatos restoranams nebelieka, dėl viešbučių spręs matant biudžeto projektą

Gintarė Skaistė, finansų ministrė. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Gintarė Skaistė, finansų ministrė. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Gintarė Skaistė, finansų ministrė, kol kas neatskleidžia, ar siūlys palikti pridėtinės vertės (PVM) lengvatą viešbučiams. Ji baigia galioti šių metų pabaigoje.

„Yra vertinama apgyvendinimo sektoriaus situacija, jų pajamos ir apyvartos, tačiau sprendimai bus daromi drauge su biudžeto projektu, matant visus poreikius, nes tų poreikių yra įvairiausių, o juos visus reikia suvesti į vieną bendrą dokumentą“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Gintarė Skaistė.

Lengvatinis 9% PVM tarifas apgyvendinimo paslaugoms taikomas septynerius metus.

Finansų ministrė patvirtino, kad nebeliks PVM lengvatos restoranams ir kitoms maitinimo įmonėms, nes ji buvo tikslinė – pandemijos iššūkiams suvaldyti.

„Lengvata buvo priimta terminuotai ir jos pagrindimo logika buvo labai aiški: ji buvo įvesta pandemijos šešėlyje, kuomet restoranams buvo įvesti nuo jų nepriklausantys ribojimai, jie buvo uždaryti dėl valdžios priimtų sprendimų. (...) COVID-19 ribojimai baigėsi, o šiuo metu visi verslai susiduria su ta pačia sudėtinga situacija“, – sakė G. Skaistė.

Ji antradienį LRT sakė, jog verslui gali būti pasiūlytas mokesčių atidėjimas, jei įmonių sąskaitos už energijos išteklius viršys 10% sąnaudų.

Lengvatinis 9% PVM tarifas vietoj įprasto 21% maitinimo įmonėms įvestas nuo 2021 m. liepos ir galioja iki 2022 m. pabaigos. 

Tuo metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) skaičiuoja, kad viešojo maitinimo sektoriui per dvejus metus komunaliniai mokesčiai didėjo 125%, žaliavos – 51%, o darbo užmokestis – 25%. Kai kurie restoranai patyrė šoką dėl per 8 pastaruosius mėnesius 600–700% išaugusių sąskaitų už elektrą, vandenį, dujas. 

„Keista ir tai, kad mūsų valdininkai, spręsdami problemas, dažnai remiasi Europos šalių pavyzdžiu, tačiau PVM atveju jie nenori atsižvelgti į europinę praktiką, kai net 22 iš 27 šalių taiko restoranų sektoriui sumažintą PVM. Dauguma jų tai daro ne tik krizės metu, bet nuolat“, – sako Evalda Šiškauskienė, LVRA prezidentė.

E. Šiškauskienė įspėja, kad 55.000 darbuotojų turinčiame svetingumo versle gali prasidėti masiniai atleidimai, veiklos stabdymai ar net bankrotai.

VMI duomenimis, maitinimo įstaigų pardavimai šiemet sausį–liepą, palyginti su tuo pačiu metu pernai, augo 73%, o pirkimai – 51%. Tuo metu apgyvendinimo sektoriaus pardavimai augo 44%, o pirkimai – 42%.

Pasak VMI, per aštuonis šių metų mėnesius abiejuose sektoriuose pradėtas 81 bankrotas – 2,6 karto daugiau nei 2019–2021 m.

„Creditinfo“ duomenimis, vien rugsėjį maitinimo įmonių bankrotai sudarė apie 14% visų bankrotų.

52795
130817
52791