R.Viršilas: mūsų įvykdytas įsipareigojimas planetai – „žalioji“ gamyba
Kaip pasakoja „Švyturio – Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas, tvarumas, empatija aplinkai, žemės gėrybių taupymas bei sąmoningumas yra giliai įsišaknijęs komandos DNR. Jo teigimu, kol vienos įmonės užsiima skambių pažadų kūrimu, jo vadovaujamoje darykloje pokyčiai vyksta jau ne vienerius metus – tobulinami gamybos procesai, kurių metu mažėja plastiko poreikis, vanduo išvalomas bei pernaudojamas, o energija, reikalinga visiems įrenginiams, gaunama tik žaliais metodais.
„Komandoje akcentuojame, jog žemės ištekliai yra itin jautrūs ir reikalauja rūpesčio. Todėl inicijavome metinius taupymo tikslus, energetinių rodiklių aptarimus, reguliarius vidinius auditus bei kitas priemones. Net ir sunku viską išvardinti, ko konkrečiai ėmėmės mažindami CO2 pėdsaką – įsirengėme saulės elektrinę, atnaujinome šaldymo įrangą, sėkmingai įdiegėme vandens pernaudojimo sistemą bei dar daug kitų smulkių patobulinimų, leidžiančių žaliavas taupyti dešimtimis tonų“, – rezultatais džiaugiasi generalinis direktorius R. Viršilas.
Energija – tik žalia
Dar 2018 metais ant alaus daryklos stogo išdygo viena didžiausių saulės energijos jėgainių Lietuvoje – jos užimamas plotas siekia net 13 000 kv. metrų, o 3703 individualūs moduliai pagamina energijos, kuri tenkina maždaug 15-20% gamyklos poreikių.
„Mūsų gamybos procesas ganėtinai pririštas prie sezoniškumo – nors gamyba žiemą nesustoja, tačiau vasarą pajėgumai stipriai išauga, atitinkamai didėja ir elektros energijos poreikis, kurios reikšmingą dalį pasigaminame iš saulės – puikiomis vasariškomis dienomis saulės baterijos mums užtikrina 20 ar net truputėlį daugiau procentų energijos poreikio“, – sako R. Viršilas
Kiekvienais metais su turimomis saulės baterijomis darykla planuoja sutaupyti ne mažiau 950 MWh elektros energijos. Ši moderni saulės elektrinė, kaip akcentuoja įmonės vadovas, yra itin didelis ir svarbus projektas, kuriuo komanda itin didžiuojasi. O likusį poreikį kompensuoja sertifikuota, žalioji vėjo bei hidroenergija kartu su miesto šilumos tinklų energija, gaunama iš biokuro.
„Daug elektros įsigyjame iš kaimyninės Latvijos – jų turimos hidroelektrinės mums užtikrina vieną paprasčiausių būdų gauti energiją iš atsinaujinančių šaltinių. Taip pat perkame vėjo jėgainių pagamintą energiją, bei dalį iš miesto šilumos tinklų, kuri gaunama biokuro pagrindu. Tad viskas yra 100% žalia“, – pasakoja įmonės vadovas.
Kai keli gramai virsta tonomis
Rolando Viršilo teigimu, dėka kruopštaus komandos darbo bei atsakingo požiūrio į gamtą, gamyboje pavyko sulieknėti – nuo tam tikrų gaminių numetus vieną kitą gramą, metinis plastiko poreikio sumažėjimas skaičiuojamas dešimtimis tonų.
„0,5 l vandens butelio ruošinys anksčiau svėrė 17,5 g. Dabar naudojame 20 proc. lengvesnius – 14,5 g ruošinius“, – pasakoja R. Viršilas. Pokytis gali pasirodyti nedidelis – vos 3 g, tačiau darykloje Utenoje vien į lengvesnius 0,5 l PET butelius išpilstoma tiek gėrimų, kad metinis plastiko poreikis sumažėja 1 200 kg.
Tačiau labiausiai plastiko poreikį nukarpė pakavimo pertvarka. Pradėjus naudoti inovatyvią, tampresnę bei tvirtumo neprarandančią pakavimo plėvelę, plastiko metinės sąnaudos sumažėjo dar 2 500 kg. Dar ryškesnį pokytį atnešė pakeista gėrimų pakuočių tvirtinimo plėvelė, kuri iš metinį daryklos plastiko poreikį sumažino papildomais 10 tonų plastiko.
Tačiau didžiausias plastiko taupymą planuojama pasiekti nuo metų pradžios naudojant 100 % perdirbto plastiko butelius. Ši inovacija vien šiais metais įmonėje sutaupys 477 tonas plastiko.
Įmanoma sugauti net angliarūgštę
Anot įmonės vadovo, mažindami priklausomybę nuo plastiko, darykla tiesiogiai prisideda prie aplinkos taršos mažinimo. Tačiau R. Viršilas į procesus kviečia pažvelgti dar giliau, mat ne mažiau svarbus ir plika akimi nematomas poveikis – gamyboje susidarančios anglies dvideginio emisijos.
„Alui fermentuojantis, gaminasi ne tik alkoholis, bet ir angliarūgštė. Dalis jos lieka aluje, kitkas – patenka į aplinką. Šią išsiskiriančią angliarūgštę surinkame ir naudojame gamindami gazuotą mineralinį vandenį ir kitus produktus“, – teigia Rolandas Viršilas.
Iki šiol anglies dvideginis ne tik būdavo išleidžiamas į aplinką, bet dar ir tekdavo jo papildomai pirkti. Susigrąžinus natūraliai darykloje susidarančią angliarūgštę, bus padengtas visas daryklos anglies dvideginio poreikis. O tai Utenos daryklos CO2 pėdsaką sumažins 2500 t per metus.
Europos komisijos duomenimis, tiek CO2 per metus tenka 532 Lietuvos gyventojų. Tad vien angliarūgštės sugrąžinimo sistema kompensuoja visų „Švyturio – Utenos alaus“ daryklos darbuotojų anglies dioksido pėdsaką.