2023-08-27 19:01

Bandydami apsaugoti sūrį nuo vagių, gamintojai pradėjo jį „čipuoti“

Parmidžano sūris. Marco Beretollelo (AFP/„Scanpix“) nuotr.
Parmidžano sūris. Marco Beretollelo (AFP/„Scanpix“) nuotr.
Produktų kopijavimas tapo tokia didele ir brangia problema, kad maisto gamintojai pasirengę papildomiems žingsniams apsaugant tiekimo grandines ir savo gaminių tapatybę. Italijos parmidžano sūrio gamintojai savo produkciją saugo įterpdami į ją valgomas mikroschemas.

Parmezano sūrio gamintojai daugelį metų kovoja su jų gaminių imitacijomis, skelbia „Wall Street Journal“. Dabar parmidžano, kaip oficialiai vadinamas parmezano sūris, gamintojai į savo 40 kg sveriančias sūrio galvas deda mikroschemas, turinčias padėti atskirti autentiškus ir netikrus produktus. Tokios mikroschemos leis kovoti su sukčiais, kadangi dėl blokų grandinės technologijos jos leidžia realiu laiku sekti sūrio galvų judėjimą ir kontroliuoti turimas atsargas.

Viskas veikia taip: robotas įkaitina parmidžano sūrio etiketę, pagamintą iš kazeino – pieno baltymo, – ir plačiai naudojamą sūrio pramonėje. Tuomet maždaug smėlio grūdelio dydžio mikroschema įterpiama į į šią etiketę greta QR kodų. Kai ši mikroschema nuskaitoma lazeriniu rankiniu skaitytuvu, sūrio galvai suteikiamas unikalus serijos numeris, kuris padeda patikrinti parmidžano autentiškumą. Mikroschemos kainuoja po kelis centus ir technologiškai primena tas, kurios naudojamos augintiniams ženklinti.

52795
130817
52791