Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
2020-05-09 14:13

Dar viena galimybė: pradėjo mokymus gaminantiems maistą namuose

Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Supaprastinti reikalavimai gaminantiems maistą savo namų virtuvėje per kelis mėnesius nepaskatino tokių gamintojų registravimosi. Gastronomijos konsultacijų „kitchen RULES“ pradėjo teikti nuotolines konsultacijas, kaip pradėti tokią veiklą.

„Dabartinėje situacijoje maisto gamyba namuose suteikia naujų galimybių – ji gali tapti pajamų šaltiniu tiems, kurių biudžetai ištuštėjo. Taip pat – gelbėjimosi ratas veiklą sustabdžiusiems maitinimo verslo atstovams“, – nurodo Ieva Vaičiūnaitė, vienai iš „kitchen RULES“ įkūrėjų.

Pagal lengvesnius reikalavimus gaminantys maistą mažais kiekiais namie ir tiekiantys jį tiesiogiai vartotojams turėtų pasirinkti vieną iš dviejų veiklos rūšių: kepyklos ir miltinių produktų gamyba arba paruoštų valgių ir patiekalų gamyba.

Pagal juos, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurie sveria daugiau kaip 250 g, pavyzdžiui, duonos, pyragų, tortų per dieną galima pagaminti ne daugiau kaip 5 vnt., o sveriančių 250 g ir mažiau – bandelių, keksiukų, spurgų ir kitų, – ne daugiau kaip 100 vnt. Sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ir kitų – ne daugiau kaip 7 kg.

Antrosios rūšies – paruoštų valgių ir patiekalų numatyti maksimalūs kiekiai yra ne daugiau kaip 20 porcijų per dieną patiekalų, pusgaminių – makaronų, koldūnų, blynelių ir kitų, taip pat – ne daugiau kaip 10 kg, o nedidelių užkandžių, pavyzdžiui, vieno kąsnio sumuštinių – ne daugiau kaip 100 vnt.

Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė, gastronomijos konsultacijų agentūros „kitchen RULES“ įkūrėjos, sako, kad po palengvinimo, kuris buvo susijęs su verslo legalizavimusi, tikėjosi bumo, kad gaminantieji namuose įteisins veiklą.

Pasidomėjusios Valstybinės maisto ir veterinarijos statistika, „kitchen RULES“ įkūrėjos nurodo, kad per kelis mėnesius užsiregistravo 50 maisto namuose gamintojų.

„Kepyklų veiklą ir miltinių produktų gamybą mažais kiekiais užregistravo 38 maisto tvarkymo subjektai, o paruoštų valgių ir patiekalų gamybą mažais kiekiais – 12“, – „Kitchen RULES“ pranešime spaudai cituojama Jurgita Savickaitė, VMVT viešųjų ryšių skyriaus vedėja.

Konsultantės sako, kad tokia statistika paskatino imtis mokymų. Kovo mėnesį pradėta mokymų serija persikėlė į internetinę erdvę, todėl juose gali dalyvauti regionų smulkieji.

„Mokymų metu per 2,5 val. pateikiama koncentuota ir tiksli informacija – nuo unikalaus produkto sukūrimo, asortimento suformavimo iki taisykles atitinkančios darbo vietos įrengimo, prekės ženklo kūrimo ir projekto biudžeto parengimo“, – nurodo I. Vaičiūnaitė.

J. Viltrakienė nurodo, kad kai kurie mokymų dalyviai pradeda tokią naują veiklą, kiti – išdrįsta pasirodyti dienos šviesoje.

„Šį laiką reikia išnaudoti pasiruošimui, nes informacijos ir reikalavimų yra daug. Privalu žinoti svarbiausias taisykles, bet tai nereiškia, kad namų virtuvei reiks didelių pokyčių ar investicijų“, – nurodo technologė J. Viltrakienė. Svarstantiems apie maisto gamybos namuose veiklą „kitchen RULES“ įkūrėjos pataria pradėti nuo biudžeto formavimo. Pirmiausia paprastai paskaičiuoti, kiek kainuos pagaminti produktą ir už kiek jį galima parduoti.

„Reikia  numatyti būtinąsias išlaidas, įvertinti galimas pajamas – itin svarbu apskaičiuoti gaminių savikainas bei suprasti, kiek lėšų gali papildyti šeimos biudžetą, gaminant maistą namuose. Tam reikia turėti bent pradinius skaičiuoklių, tokių kaip „Microsoft Excel“ naudojimo įgūdžius“, – nurodo „kitchen RULES“ įkūrėjos.

[infogram id="8dcb2888-e2e5-433c-a3bc-fdb88fe1795d" prefix="55c" format="interactive" title="Mažais laikomi gaminamo maisto kiekiai"]

52795
130817
52791