Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
2020-04-10 15:37

Nauja tvarka turgaviečių prekeiviams: vietoje 3 apskaitos žurnalų – vienas

 Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Nuo kovo 2 d. turgaviečių prekiautojai turi pildyti vieną apskaitos žurnalą vietoje anksčiau turėtų trijų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentai jau yra išdavę beveik 3.000 žurnalų.

VMVT departamentų išduodamus žurnalus turi pildyti ir fiziniai, ir juridiniai asmenys, kurie turgavietėse prekiauja šviežia mėsa – kiauliena, jautiena, aviena, veršiena – ir jos gaminiais, taip pat – paukštiena ir jos produktais, obuoliais, braškėmis, bulvėmis, pomidorais, agurkais.

Reikalavimas taip pat taikomas ir ūkininkams, prekiaujantiems savo ūkiuose išaugintų ūkinių gyvūnų mėsa. Taip pat – tiems, kurie naudoja kasos aparatus. Išimtis yra numatyta tik kitos nei mėsa, savos gamybos produkcija prekiaujantiems asmenims. Pildyti apskaitos žurnalo nereikalaujama ir iš prekiaujančiųjų laikinosiose prekyvietėse.

Nuo kovo 2 d. įsigaliojus naujai prekybos turgavietėse tvarkai, prekiautojams jau išduota 2.980 apskaitos žurnalų. Tokį vieną reikia pildyti vietoje iki šiol pildytų trijų. Nurodoma, kad tvarkingai pabaigtą pildyti apskaitos žurnalą jie privalo saugoti ne trumpiau kaip 3 metus.

Gauti apskaitos žurnalą turgavietės prekiautojai turi kreiptis į VMVT departamentą, kurio teritorijoje prekiauja. „Tuo atveju, kai, pavyzdžiui, prekiautojas siekia prekiauti Vilniaus mieste ar rajone esančioje turgavietėje, jis dėl žurnalo išdavimo turi kreiptis į VMVT Vilniaus departamentą, jeigu prekiauti planuoja Joniškio turgavietėje – į VMVT Šiaulių departamento Joniškio skyrių. Be to jeigu turgavietės prekiautojas prekiauja keliose turgavietėse, jis kiekvienoje turgavietėje turi pildyti atskirus apskaitos žurnalus“, — aiškinama VMVT pranešime spaudai.

Nauja tvarka siekiama skaidresnės ir aiškesnės parduodamų maisto produktų apskaitos ir atsekamumo, mažinamas „šešėlis“ prekiaujant jautriausiomis maisto produktų grupėmis, tokiomis kaip mėsa, paukštiena, tam tikros daržovės ar uogos, teigiama VMVT pranešime spaudai.

Pažymima, kad už parduodamų žemės ūkio produktų ir iš jų pagamintų maisto produktų saugą, atsekamumą ir kiekinę apskaitą turgavietėse atsakomybė tenka ne turgaviečių administracijoms, o patiems prekiautojams.

52795
130817
52791