Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atnaujino leidimų išdavimo tvarką. negyvūninio maisto gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos bei viešojo maitinimo įmonėms.
Pagal gruodį įsigaliojusią tvarką, numatyta, kad siekiant vykdyti pirminės gamybos, prekybos, viešojo maitinimo veiklą, maisto tvarkymo sąlygų patikrinimas vietoje nebus atliekamas. Iš pradžių bus vertinami pateikti dokumentai ir duomenys, o įmonės veikla bus patikrinta jai jau pradėjus veikti.
„Matome dvi šių pakeitimų puses. Viena – tai, kad atsisakius pirminio patikrinimo, patalpų ir darbo vietų atitikimas higienos reikalavimams yra tik maitinimo įstaigos šeimininko valioje, priklausančioje nuo kompetencijų bei prioritetų. Kita, pozityvioji pusė – tai, jog atsiranda galimybė anksčiau gauti leidimus bei licencijas, o prieš atidarymą daugiau laiko skirti kokybiško produkto kūrimui, komandos patikrinimui ir pasirengimui“, – pranešime spaudai cituojama Jurgita Viltrakienė, „Kitchen Rules“ konsultantė, technologė.
Įregistravus naują maisto tvarkymo subjektą, pavyzdžiui, kavinę, vėliau bus atliekamas patikrinimas, apie kurį subjektas nėra informuojamas iš anksto.
„Pagal teisės aktų nuostatas, planinis ūkio subjekto veiklos patikrinimas pirmąjį kartą atliekamas praėjus šešiems mėnesiams po registravimo, išskyrus atvejus, kai leidimas išduotas be veiklos patikrinimo vietoje, arba kai nustatoma, jog galima pažeidimų rizika. Taigi, kai viešuoju maitinimu ar prekyba siekiantis užsiimti subjektas bus registruojamas nevertinant veiklos vykdymo sąlygų vietoje, pirmasis patikrinimas gali būti atliktas ir nepraėjus šešiems mėnesiams“, – pranešime spaudai teigia Ona Keblienė, VMVT Maisto skyriaus patarėja.
Leidimai ir toliau bus išduodami tik atlikus patikrinimus vietoje daigų auginimo ir negyvūninio maisto gamybos įmonėse.
Greitesnė procedūra
Leidimą vykdyti veiklą bus galima gauti per 5 darbo dienas. Įmonė turės pateikti nustatytos formos prašymą, maisto tvarkymo proceso aprašymą, duomenis apie įdiegtą savikontrolės sistemą, taip pat kopiją dokumento, kuris patvirtina teisę naudotis maisto tvarkymo vieta.
Vykdantieji viešojo maitinimo veiklą ar užsiimantieji mažmenine prekyba iš mobiliųjų parduotuvių dar turi pateikti maisto tvarkymo patalpų projektą, planą, su įrenginių išdėstymu. VMVT nurodo, kad anksčiau leidimo išdavimo procedūra šioms veikloms trukdavo apie 10 darbo dienų, reikėdavo pateikti iki 7 dokumentų.
„Tokie sprendimai ugdo maitinimo verslo atstovų sąmoningumą, nes skatina rūpintis tiek gaminamo maisto sauga, tiek tinkamai paruošta vieta darbuotojams. Reikšmingi ne tik atskiri elementai, pavyzdžiui, švieži ingredientai ar puikus šefas, – svarbu suvaldyti visą procesą: nuo higienos reikalavimus atitinkančių, patogių patalpų iki teisingai parinktos įrangos ir net personalo mokymų standartų“, – nurodo Ieva Vaičiūnaitė, „Kitchen Rules“ konsultantė, rinkodaros specialistė.
Iki šiol paprastesne tvarka buvo registruotos įvairios pirminės negyvūninio maisto produktų gamybos veiklos, mažmeninė prekyba, prekyba internetu, degalinėse ar kioskuose, pagaminto maisto tiekimas renginiams ar pagal sutartis.
Gruodžio viduryje įsigaliojo ir supaprastinti maisto tvarkymo namuose reikalavimai, taikomi privačiuose butuose ar panašiose patalpose nedideliais kiekiais gaminamam maistui – kepyklos ir miltinių produktų arba paruoštų valgių ir patiekalų. Tokia gamyba leidžiama ir namų ūkio reikmėms skirtoje virtuvėje.