Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Publikuota: 2020-01-12
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos didmenininkai galės paprasčiau registruoti savo veiklą – leidimą gauti greičiau, su mažiau dokumentų ir be inspektoriaus patikrinimo vietoje, kur bus tvarkomas maistas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atnaujino leidimų išdavimo tvarką. negyvūninio maisto gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos bei viešojo maitinimo įmonėms.

Pagal gruodį įsigaliojusią tvarką, numatyta, kad siekiant vykdyti pirminės gamybos, prekybos, viešojo maitinimo veiklą, maisto tvarkymo sąlygų patikrinimas vietoje nebus atliekamas. Iš pradžių bus vertinami pateikti dokumentai ir duomenys, o įmonės veikla bus patikrinta jai jau pradėjus veikti.

„Matome dvi šių pakeitimų puses. Viena – tai, kad atsisakius pirminio patikrinimo, patalpų ir darbo vietų atitikimas higienos reikalavimams yra tik maitinimo įstaigos šeimininko valioje, priklausančioje nuo kompetencijų bei prioritetų. Kita, pozityvioji pusė – tai, jog atsiranda galimybė anksčiau gauti leidimus bei licencijas, o prieš atidarymą daugiau laiko skirti kokybiško produkto kūrimui, komandos patikrinimui ir pasirengimui“, – pranešime spaudai cituojama Jurgita Viltrakienė, „Kitchen Rules“ konsultantė, technologė.

Įregistravus naują maisto tvarkymo subjektą, pavyzdžiui, kavinę, vėliau bus atliekamas patikrinimas, apie kurį subjektas nėra informuojamas iš anksto.

„Pagal teisės aktų nuostatas, planinis ūkio subjekto veiklos patikrinimas pirmąjį kartą atliekamas praėjus šešiems mėnesiams po registravimo, išskyrus atvejus, kai leidimas išduotas be veiklos patikrinimo vietoje, arba kai nustatoma, jog galima pažeidimų rizika. Taigi, kai viešuoju maitinimu ar prekyba siekiantis užsiimti subjektas bus registruojamas nevertinant veiklos vykdymo sąlygų vietoje, pirmasis patikrinimas gali būti atliktas ir nepraėjus šešiems mėnesiams“, – pranešime spaudai teigia Ona Keblienė, VMVT Maisto skyriaus patarėja.

Leidimai ir toliau bus išduodami tik atlikus patikrinimus vietoje daigų auginimo ir negyvūninio maisto gamybos įmonėse.

Greitesnė procedūra

Leidimą vykdyti veiklą bus galima gauti per 5 darbo dienas. Įmonė turės pateikti nustatytos formos prašymą, maisto tvarkymo proceso aprašymą, duomenis apie įdiegtą savikontrolės sistemą, taip pat kopiją dokumento, kuris patvirtina teisę naudotis maisto tvarkymo vieta.

Vykdantieji viešojo maitinimo veiklą ar užsiimantieji mažmenine prekyba iš mobiliųjų parduotuvių dar turi pateikti maisto tvarkymo patalpų projektą, planą, su įrenginių išdėstymu. VMVT nurodo, kad anksčiau leidimo išdavimo procedūra šioms veikloms trukdavo apie 10 darbo dienų, reikėdavo pateikti iki 7 dokumentų.

„Tokie sprendimai ugdo maitinimo verslo atstovų sąmoningumą, nes skatina rūpintis tiek gaminamo maisto sauga, tiek tinkamai paruošta vieta darbuotojams. Reikšmingi ne tik atskiri elementai, pavyzdžiui, švieži ingredientai ar puikus šefas, – svarbu suvaldyti visą procesą: nuo higienos reikalavimus atitinkančių, patogių patalpų iki teisingai parinktos įrangos ir net personalo mokymų standartų“, – nurodo Ieva Vaičiūnaitė, „Kitchen Rules“ konsultantė, rinkodaros specialistė.

Iki šiol paprastesne tvarka buvo registruotos įvairios pirminės negyvūninio maisto produktų gamybos veiklos, mažmeninė prekyba, prekyba internetu, degalinėse ar kioskuose, pagaminto maisto tiekimas renginiams ar pagal sutartis.

Gruodžio viduryje įsigaliojo ir supaprastinti maisto tvarkymo namuose reikalavimai, taikomi privačiuose butuose ar panašiose patalpose nedideliais kiekiais gaminamam maistui – kepyklos ir miltinių produktų arba paruoštų valgių ir patiekalų. Tokia gamyba leidžiama ir namų ūkio reikmėms skirtoje virtuvėje.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kavavirius augina konkurentai, kurie yra ir partneriai Premium

Verslas, kuriame konkurentų yra ant kiekvieno kampo, ir visai ne perkeltine prasme – kavos barai. Bet...

Gazelė
2020.01.23
Atkalbinėta nuo verslo regione, galvoja nebent, ką dar nauja sukurti Premium 1

Smulkus prekybos ar paslaugų verslas regione gali būti augantis ir ne tik regioninis. Ypač jeigu viskas...

Gazelė
2020.01.22
Pirkimų vertė per Centrinę perkančiąją organizaciją pernai padidėjo 11%  1

Pirkimai per Centrinę perkančiąją organizaciją CPO LT padeda išvengti korupcijos, todėl Vyriausybė skatina,...

Finansai
2020.01.22
Darbuotojai iš įmonių bėga ne dėl mažesnės algos: neteisybė, skatinanti keisti darbą Premium 7

Kylančios algos motyvuoja darbuotojus, tačiau jei vieniems tas šuolis yra ypač didelis, o kitiems pokytis...

Gazelė
2020.01.22
Efektyvų rinkodaros būdą išnaudoja dar ne visi – paprasčiausiai drovisi Premium

Kuo dažniau įmonės vadovas cituojamas spaudoje ar dalyvauja renginiuose, tuo daugiau vartotojų sužino apie...

Gazelė
2020.01.20
Prie skaidraus verslo iniciatyvos jungiasi pirmieji maitintojai

Viešojo maitinimo sektorius išlieka viena iš 4 sričių, kuriame didelė šešėlio rizika. Prie skaidraus verslo...

Gazelė
2020.01.20
Duomenų apie startuolių finansus mažai, bet pelningumas džiugina 2

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių startuolių skaičius jau perkopė 1.000 ribą, tačiau finansinių duomenų apie jų...

Gazelė
2020.01.20
Pirmieji lengvatiniai metai ne visiems nuostolingi: 770 bendrovių uždirbo 13 mln. Eur Premium 1

Pirmieji metai naujam verslui sudėtingiausi – reikia ne tik atsistoti ant kojų, bet ir galvoti, kaip...

Gazelė
2020.01.20
„Koops“ konsolidavo tinklo administravimą ir didmeninę veiklą  Premium

Nusprendus didmeninę, prekybinę ir logistinę veiklą sutelkti vienoje įmonėje nuo šių metų pradžios...

Prekyba
2020.01.20
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau