2018-05-01 16:30

Nuolatinius klientus suburia paprastu valgiaraščiu ir naminiais produktais

Restoranas „Smagratis“ Kretingoje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Restoranas „Smagratis“ Kretingoje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Maitinimo įstaigoms svarbu nuolatinis svečių ratas, vieta, kurią būtų patogu pasiekti tiksliniam lankytojui, o svarbiausia – geras maistas ir, kaip daugelis teigia, specializacija, kuri gali suteikti išskirtinumo.

Yra vietų, į kurias užsukama specialiai kokio nors patiekalo, – kalbama, kad kažkur lipdo skaniausius koldūnus, kitur kepa geriausius kepsnius, dar kitas miestelis garsėja „senovine“ užeiga, kurioje niekas nesikeičia, todėl ji – ir autentiška.

Gordonas Ramsay, vienas žymiausių pasaulio virtuvės šefų, turintis 33 restoranus, pelniusius 7 „Michelin“ žvaigždes, pataria trumpinti valgiaraščius. Ypač tiems, kurių maitinimo verslas išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Kas iš ilgo valgiaraščio, jei virėjai pasimeta, prie ko pirmiausia pulti, arba, jei dalies patiekalų vis tiek nebus galima užsakyti, nes „virtuvėje kas nors baigėsi“.

Britų šefas perspėja, kad kuo daugiau patiekalų bus, tuo kokybės standartai gali būti žemesni. Ilgi valgiaraščiai dažnai tampa ne tik virtuvės, bet ir visos restorano vadybos sumišimo priežastimi, kurios kas vakarą iš naujo nesustyguosi.

Teisingesnis ir ramesnis kelias – gaminti paprastus patiekalus iš gerų produktų: ir virėjų darbas bus efektyvesnis, ir maisto kokybė geresnė, ir svečiai laimingesni, ir matematikos, kokių produktų, kurį vakarą reikės, bus mažiau.

Kita „Pragaro virtuvės“ žvaigždės taisyklė – gaminti iš šviežių, vietinių produktų ir iš tokių ingredientų kurti savo patiekalus. Juk jais galima pagarsėti.

Vietiniai ingredientai, naminiai produktai, regiono maistas iš tiesų gali suteikti išskirtinumo. Net jei svečiai nežinos, kad valgo restorane, kuriam maistą tiekia pažįstami rajono ūkininkai, skirtumą vis tiek pajus.

Tokio požiūrio laikosi Alma Daukintienė, restorano ir viešbučio „Smagratis“ Kretingoje direktorė ir savininkė. Verslininkė sako, kad bene pagrindinė virtuvės užduotis – kuo natūraliau, kuo daugiau naminio maisto ir kuo mažiau naudoti šaldiklį.

„Kažkada skaičiavau, kad iš 7 pusryčių patiekalų visi yra naminiai – duona, sūris, kiaušiniai, natūralus jogurtas ir kiti. Turime pažįstamas vietas, iš kurių nuolat perkame mėsą, žuvį, jei nesame tikri dėl kokybės – neperkame. Patys laikome vištas, turime bičių, auginame daržoves, žalumynus – iš to gaminame svečiams, kurie pažįsta maistą“, – yra pasakojusi p. Daukintienė.

Verslininkė svarsto, kad dėl to „Smagratį“ kasdieniams pietums renkasi ne tik tie patys kretingiškiai, bet ir atvykstantieji prie jūros kas vasarą apsistoja Kretingoje, kur jaučiasi „kaip namie“.

52795
130817
52791