2018-08-04 23:07

Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu

Kinų virtuvėje patiekalai paprastai gaminami ant daug kaitresnės ugnies. Violetos Bubelytės nuotr.
Kinų virtuvėje patiekalai paprastai gaminami ant daug kaitresnės ugnies. Violetos Bubelytės nuotr.
Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena nuo kitos, priklausomai nuo to, kuriame regione esi.

Taip pat ten gausu ir mums neįprastų ingredientų, kurių Lietuvoje greičiausiai nerasi. Nežinočiau net kur pradėti ieškoti kokių nors džiovintų medūzų ar šviežių lotosų šaknų.

Tačiau šiek tiek kinų virtuvės egzotikos galima paragauti ir pas mus. Yra juk ne vienas ir ne du kinų restoranai, ir – kad ir kaip jų nekęstų puristai, gurmanai ir savamoksliai ekspertai už tai, kad juose viskas adaptuota, nėra nieko autentiško, – skoniai šiuose restoranuose visgi yra neįprasti ir gana egzotiški mūsų paprastam lietuviškam gomuriui, pripratusiam prie agurkų salotų su krapais ir spirgų bei grietinės padažo prie cepelinų. Štai būtent apie tokią adaptuotą kinų virtuvę ir tai,  kaip jos skonius atkurti namuose, šiandien ir norėčiau trumpai šnektelėti.

52795
130817
52791