Pvm problema visus pjauna, bet statybų įmonės sugebėjo pvm užkrauti užsakovui ir pvm nereikia mokėti iš viso, manau, kad neteisinga, visiems turi būti vienodai, kodėl statybinės įmonės turi išskirtinį variantą ???
2024-11-12T09:53:35+02:00
pirma išsiaiškink, kas tas atvirkštinis pvm prieš nesąmones rašinėdama.
2024-11-12T10:07:42+02:00
Įdomus traktavimas "PVM problema".
2024-11-12T14:28:55+02:00
nesąmonė ir tiek.
2024-11-12T09:44:12+02:00
Raše Paryžiui centre Michelin rekomenduotam retorane 35€ 3 patiekalai , pas mus tur būt verkua kad Musserati lizingo nebeišmoka
2024-11-12T09:46:56+02:00
Vero padidino kavos puodeli bet kainos nemažina imi 1€ kaip Italijoj
2024-11-12T10:04:28+02:00
Iki*
2024-11-12T09:51:01+02:00
Dubajuje kainos. 2 Michelin žvaigždutės.
Restoranas „11 Woodfire“
Buteliukas „San Pellegrino“ x3 102 AED (25,92 Eur)
Burokėliai su feta ir uogomis 50 AED (12,71 Eur)
Jūros ešerių karpačas 65 AED (16,52 Eur)
Baklažanai 55 AED (13,98 Eur)
Porai 45 AED (11,44 Eur)
Arbata x2 42 AED (10,67 Eur)
Iš viso (su arbatpinigiais) 400 AED (101,65 Eur)
2024-11-12T10:02:49+02:00
Kainos didelės - mažai žmonių, didinam dar, kad "apsimokėtų" - dar mažiau žmonių.. Nes mum daug plebėjų nereik, mes tik aristokratinę publiką maitinsim už brangiai.. o kodėl ji neina, ar tik po taurę pasiima..?
2024-11-12T22:19:16+02:00
100%
2024-11-12T10:09:17+02:00
Asociacijos skaičiavimai kelia daug abejonių. GPM mažėjimas nuo 77 iki 66 reikėtų, kad sektoriuje darbuotojų sumažės 15%, o likusiems DU liks nepakitę. Pelno mokesčio sumažėjimas nuo 19M iki 1,6M reikštų pelningai dirbusių verslų pelno sumažėjimą 92%. Nei viena iš prielaidų neskamba įtikinamai. Jei norėtų šiuos dalykus pagrįsti, jei turėtų pasiremti trečiųjų šalių nepriklausomais objektyviais duomenimis, tokius turi tiek VMI, VDA, Užimtumo tarnyba. Ateities tokie duomenys nerodo, tačiau aiškiai pademonstruotų tendenciją, jei ji tokia būtų. Dabar visa tai panašu į beveik visada klaidingą idėją, jog mažėjant mokesčiams jų dėl (įsirašykit kokią nors abstrakčią, duomenimis sunkiai patvirtinamą priežastį) bus surenkama daugiau. Savaime tai nėra strateginis sektorius, kurį reikėtų globoti ir tausoti taikant mokestines lengvatas. Maisto gaminimas namuose nėra blogas dalykas, visuomenės žmogiškieji resursai yra panaudojami efektyviau. Be to, atsigaunant perkamajai galiai, sugrįš ir klientai. NT sektorius jau jaučia atsigavimo ženklus, sugrįš žalios rodyklės ir į maitintojų ūkį. Geriausi ir stipriausi išliks versle ir uždirbs daugiau.
2024-11-12T11:29:26+02:00
Nelygink NT su maitinimu, žmogui reikia kažkur gyventi, juk nuoma brangi, pas tėvus irgi nesinori gyventi, tad imi paskola ir perki NT, o be restoraninio maisto galima ir pragyventi, nusipirkai kibiną ar kebabą ir jau laimingas, o tų restoranų pridygo kai po lietaus grybų, ponai namuose savo maisto gamintojus turi, o eiliniai piliečiai žiūri kaip paskolas bankams greičiau atiduoti ir skaičiuoja centukus ar išgyvensi iki kito atlyginimo, plius dar kaip viskas dienomis brangsta ir brangsta
2024-11-12T13:41:47+02:00
Na kai pagerintoje valgykloje pavalgyti Vilniuje jau 9-10€, o tolėliau tingi belstis, kai nepasiruoši, tai jau tragedija. Pasiruošti namie pietus už 1-3€ didesnę porciją galima, ir iš geresnių produktų. Tai kai primeti du asmenys 21 darbo diena x 9 Eur gaunasi 380€. Jei pasiruošti namie, imant vidutinę porcijos kainą 2€, susitaupo 294€ ir valgai skaniau. Čia net nepradedant kalbėti apie ala restoranus, kai pusė jų vos geriau nei ta pagerinta valgykla.
Ir tada išvažiuoji į vakarus, ir pamatai, ar stipriai turistinėje Romoje, ar Vokietijoje kur pavalgyti kainuoja panašiai arba pigiau... O ten tiek NT nuoma brangesnė, tiek algos nominaliai tikrai didesnės.
2024-11-12T14:18:45+02:00
Kažkas omeny yra netvarkoje su kaštais, jei kainos daug didesnės, kaštų lygis mažesnis, bet vis tiek nesugeba išsilaikyti.
2024-11-12T10:10:46+02:00
Na kažkaipnten mokė kažkada, kad pajamos priklauso ne kainų, o nuo kainų ir pirkėjų skaičiaus santykio. Ir kad nebūtinai didinant kainas didėja pajamos, kartais jos didėja kainas mažinant. Na bet neturiu restorano, juos tik lankau įvairiose šalyse, tai aš jums neaiškinsiu, kaip dirbt. Jūs man neaiškinkit, kad dėl visko kaltas PVM.
2024-11-12T10:38:57+02:00
Agree!
2024-11-12T10:44:00+02:00
manau, kad problema yra tame, kad restoranu paslauga yra ne maitinimas, o socializacija, bendravimas tarp zmoniu, kurie tuo pat metu ir valgo. Juk kava kainuoja kelis eurus ne todel, kad jos tokia savikaina. I ta kaina ieina uzimtas staliukas, nes zmones tiesiog sedi ir kalbasi. Kava jiems kaip bilietas pasedeti prie stalo.
Kai pietus kainuoja protinga suma pinigu, eini su kolegom, pietauji, nes tai socializacija, prasiblaskymas. Taciau, kai kaina pakyla iki 9,5 uz kompleksinius pietus, pradedi galvoti, ar ta socializacija tau tokia svarbi. Juk isspresti alkio problema galima daug paprasciau - nueiti ir nusipirkti kibina i Maxima.
2024-11-12T11:07:18+02:00
Va čia ir esmė :) Restoranai prievartauja valstybę, kad ši jiems mokėtų už tai, kad žmonės bendrautų prie kavos, vyno ir burgerio. Bet gal įvertinkime alternatyvius kaįtus? Gal geriau tuos pinigus atiduoti sporto klubams, kad žmonės bendrautų ant bėgimo takelio ar hantelio? O gal geriau atiduoti kokiems žygeivių klubams, kad žmonės bendrautų prie laužo?
Ar vis restoranai sako, kad jei valdžia jiems nemokės, tai žmonės mirs iš bado? :) :) :)
2024-11-12T11:20:39+02:00
O tai gerai, kodėl jie už kavą tris skūras lupa ir net iš tų, kurie už staliuko net nesėdi, o išsinešimui.
2024-11-12T11:13:55+02:00
Nematau jokios problemos - tegu didina kainas. Sumažės klientų? Na oh well, reiškia prie tokių kainų, tiek tų klientų ir yra. Viešojo maitinimo verslas tai ne ta sritis, kur savininkas važinėja su nauju Q7, kol kiti dirba - čia norint uždirbti reikia dirbti pačiam (nekalbam apie tinklus).
2024-11-12T22:23:00+02:00
Labai teisingai
2024-11-12T11:18:11+02:00
Tai kad rų restoranų ir visokių kitų įstaigų priviso vos ne ant kiekvieno kampo ir net po du, paskui verkia kad klientų nėra, mokėsčiai aukšti, juk tie mokėsčiai visur ir visiems vienodi, kodėl vieniems turi taikyti kažkokias lengvatas, kitiems ne, jei nesugebate vystyti verslo, tai tada užsiimkite kitu, arba eikite dirbti, dabar nuolatos verkia ir verkia, juk visiems sunku, vienas verkia kad niekas neina pavalgyti, kitas verkia kad neturi už ką pavalgyti, blogybė yra ta, kad sumažinus PVMą maitinimui, maitintojas kainų nesumažina.
2024-11-12T12:00:23+02:00
Tai palauk, tarptautinis Mcd su gal 10 taškų sumoka panašiai mokesčių kiek 4-5 paskui einantys tinklai kartu paėmus?
2024-11-12T14:36:39+02:00
Plius McD frančizės savininkui po mokesčių ir pelno lieka pakankamai
2024-11-12T12:08:21+02:00
Jei restoranėliai bando parodyti, kad jie "būtinybė", tai galiu jus nuvilti. Jūs ne būtinybė, o eilinė pramoga. Didesnė būtinybė duonos kepykla ar mėsos/pieno koks fabrikas, bet ne restoranas. Čia jau prabanga, o ypač pas mus (vertinant kokybės/kainos santykį). Na, kaip kažkas komentavo, socializavimosi erdvė, kaip ir bet kuri kita.
Dar nebūtų taip pikta su tom prašomom lengvatom, jei beveik visi nesėdėtų šešėlyje. Kažkaip labai labai dažnai po darbo valandų (na, tipo, VMI jau nebedirba) čekiai tampa nefiskaliniais..
Tai realiai čia bandoma pavaizduoti, kad kainos kosminės dėl mokesčių, vos išgyvena, vos išlaiko darbuotojus, nors realiai Ferrari garaže, grynieji seife ir t.t.
2024-11-12T12:17:59+02:00
Ne PVM dydis tas kainas nustato, kaip Jus visi komentuojat, o nuomos ir komunalinių kainos.
Neįmanoma turėt mažų kavinių patiekalų ar kavos kainų centre, kai nuoma yra kosminė. Kitas dalykas yra maža populiacija. Per tiek srauto kiek sulaukia kavinės, yra sunku surinkti reikalingas apyvartas, net jei tas kainas ir sumažins.
Dėl pačio PVM dydžio - niekam LT jokių nuolaidų neturėtų būti, jokių subsidijų ir rėmimų.
Labai norėčiau savo verslams irgi išskirtinių sąlygų, kaip gauna fizinukai per šildymo subsidijas, ūkininkai per rėmimus ir subsidijas, verslai per "skatinimus ir nuolaidas".
2024-11-12T14:28:55+02:00
Tai sakot Romoje ar Frankfurte nuoma ir komunaliniai yra tokia pati, kaip Vilniuje?
Ar visgi pripažįstate, kad maitinimo įstaigų privisę per daug, ir tą išpūstą burbulą laikome per subsidijas? Bet tai kam mes tada laikome, kokia to nauda? Suprantu, kad sutinkate, jog nereikia, bet tai nesuprantu kur yra problema?
2024-11-12T15:26:07+02:00
Tai puiku! Jei užsidarys pusė ar daugiau, tai tikimybė, kad likusiems ir srautai automatiškai padidės, ir kokybę geresnę išspaus, ir kainas pakoreguos, ir pašalpų nereikės. Čia tas pats, kai kievienam kaime su trim trobom pastato šešis prekybos centrus ir tada aiškina, kad kainos aukštos, nes kaštai dideli, apyvartos mažos ir t.t.
Bet taip greičiausiai nebus, nes į jų vietą stos kiti. Konkurencija - žiaurus dalykas, bet tai yra visa ko variklis!
Bet, kaip minėjau, verkimas tik pagal oficialius duomenis, kuriuos rodo. Kiek visko šešėlyje slepiasi, niekas nežino.
Čia tas pats, kai statybų įmonės, dirbančios n metų, darbuotojų dėšimtys, apyvartos normalios, pelnas keli tūkstančiai, algos 1000 ant popieriaus.. Tada kyla klausimų, koks tikslas laikyti tokią įmonę beveik be pelno? Koks tikslas darbuotojams už tiek dirbti? Atsakymas, matyt, visiems aiškus.
2024-11-12T14:15:07+02:00
Restoranų verslas nėra būtinosios paslaugos gyventojams kurias turėtų subsidijuoti valstybė (aka gydymas, švietimas, soc. paslaugos, galbūt šildymas, komunaliniai skurdžiausiems). Restoranų rinką turi reguliuoti rinka ir jei rinka sako neisiu nes kainos didelės/neskanu/nepatinka vieta ar aptarnavimas, vadinasi restoranas turi pristaikyti prie rinkos ir priimt atitinkamus sprendimus.
2024-11-12T14:25:31+02:00
Jei PVM nepakeliama našta verslui, reiškia reikia keisti verslą, o ne PVM.
2024-11-12T14:32:14+02:00
Priešingai, reikia tada keisti PVM. Negali tikėtis, kad Lietuvoje staiga visi taps bankininkais, IT specialistais, daktarais ir kokiais aptarnavimo centrų darbuotojais tik dėl to, kad turime per didelius mokesčius ir negali to padaryti tam tikri verslai. Mums kaip tik reikia palaikyti ir skatinti tuos visokius restoranėlius, nes tai jie įdarbina daug žmonių su nedidele kvalifikacija ir vietoj "sandinaviško gamink namie" gauti mesnį PVM, bet įdarbini mažiau kvalifikuotus darbuotojus ir gauni naudą x kartų didesnę, o mokesčių prasme daugiau grįžta per GPM ir t.t.
2024-11-12T14:32:17+02:00
Priešingai, reikia tada keisti PVM. Negali tikėtis, kad Lietuvoje staiga visi taps bankininkais, IT specialistais, daktarais ir kokiais aptarnavimo centrų darbuotojais tik dėl to, kad turime per didelius mokesčius ir negali to padaryti tam tikri verslai. Mums kaip tik reikia palaikyti ir skatinti tuos visokius restoranėlius, nes tai jie įdarbina daug žmonių su nedidele kvalifikacija ir vietoj "sandinaviško gamink namie" gauti mesnį PVM, bet įdarbini mažiau kvalifikuotus darbuotojus ir gauni naudą x kartų didesnę, o mokesčių prasme daugiau grįžta per GPM ir t.t.
2024-11-12T16:49:14+02:00
Tik asocijacijos exceliuose tie mokesčiai sugrįš. Žmones su nedidele kvalifikacija įdarbina daug įvairių organizacijų, o kai kurios dar ir iš užsienio atsiveža. Tai perfrazuojant seną reklamą, jei tą patį žmogų su ta pačia kvalifikacija įdarbina verslas, kuris mokesčiais sumoka daugiau, kam remti tą verslą, kuris sumoka mažiau?
2024-11-12T15:38:22+02:00
Šiaip klausimas.. O kas nors tiki, kad sumažinus PVM, sumažės kainos vartotojams?
Jei sumažės, tai kokiam laikui? Mėnesiui?
Jei nueini į restoraną ir salotos kainuoja ~12 Eur, tai kiek padidės srautai kai kaina bus ~11 Eur? Bijau, kad nei kiek. Esmė, kad restoranuose eiliniams tapo tiesiog per brangu (kaina/kokybė), arba kitaip tariant, gal eiliniai neturi tiek laisvų lėšų pramogoms, nes viskas aplinkui pabrango.
Plius kita medalio pusė.
1. Pas daug ką, kas gyvena kotedže/name stovi kamado/šašlykinės ir t.t. Receptų milijonai.
2. Kiekviename prekbos cenre gali nusipirkti belekiek pagamintų patiekalų, gan kokybiškų pusfabrikačių, užkančių, sriubų, salotų ir t.t.
3. Pilna picerijų, burgerinių, kebabinių, sushi, wok ir t.t. išsinešimui / užsakymui į namus.
Taigi, net ir orkaitės nematęs gyvenime, gali skaniai vagyti. Visa tai konkuruoja su tradicinėmis kavinėmis, kurios, deja, kuo toliau tuo mažiau turi ką pasiūlyti "tokio". Nebent socializaciją :)
Mano giliu įsitikinimu, PVM nusės akcininkų kišenėse.
2024-11-12T16:01:55+02:00
O tai kas nors žada kad kainos sumažės ? Aš mačiau tik pavirkavimą dėl pelno mokesčio ir GPM sumažėjimo (t.y. didesnį pelną pasiims ir daugiau žmonių įdarbins).
Nors šiaip keista... kadangi algos tame sektoriuje neblizga, tai to GPM irgi nedaug mokėti turėtų... dėl visokių NPD.
2024-11-12T16:14:56+02:00
Restoranai per brangus, nt per brangus, paslaugos per brangios. Jau kas per publika cia komentuoja tai baisu. Nu ir eskit tuos savo maximinius kibinus ir gyvenkit chrusciovkese vargsiukai nabageliai. Pietus jiems uz 9,5 per brangu. Nu na... grynai grazulio rinkejai 🤣
2024-11-12T16:28:28+02:00
ar jau yra Kaune kompleksiniai uz 9,5? Visi gi vaziuoja i Vilniu, kad brangiau pavalgyti ir grizus papsakoti.
2024-11-12T16:31:58+02:00
Kompleksniai 🤣 ka cia reiskia? Du cipakai, guliasovka ir kompotas?🤣🤣🤣🤣
2024-11-12T17:33:03+02:00
Bravo.
2024-11-12T17:35:35+02:00
Vero Cafe galėtų atsisakyti savo naujų elektrinių Audi Q8 ir BMW iX1, bei apynauji Bmw i3 - jeigu jau taip itin baisiai itin sunku :D
2024-11-12T19:44:51+02:00
1) didziausia klausima cia kelia kodel taip sutartinai kalbama apie PVM lengvata? juk dar yra zaliavu tiekejai, kurie Lietuvoje tikrai tikrai gan kreivai dirba, patys restoranai ir nelinke efektyvinti uzsakymu, patikekit, dirbau ir maciau kaip jie perkasi prekes. Jungimasis i kooperatyvus ar neprisidarymas uab'ui kiekvienai vietai turetu irgi padeti pirkimuose. Recepturos imantrumas irgi turbut butu veiksnys, bet gamyboje taip yra, kad mokesi daug uz toj rinkoje neapyvartu ar neegzistuojanti komponenta.
2) del PVM lengvatos aplamai reiktu klausti ar kazkokios lengvatos yra reikalingos verslams, kurie nekuria dideles pridetines vertes ir nera strategiskai svarbus salies ekonomikai?? Jei tavo veikla yra, kaip hobis, tai nezinia ar yra sazininga gauti lengvatas.
3) gal reiktu persiorientuoti i klienta? patys zinot koks jis yra, bet vistiek pagal savo fantazija dirbat.
2024-11-12T20:20:03+02:00
Vakaruose restoranuose dirba patys savininkai manau
2024-11-12T22:33:00+02:00
Nei turinio, nei formos patiekaluose. Visiška vidutinybė, o kainos tikrai aukšto lygio… Nuo food court’ų iki kokteilių, nuo dienos pietų iki michelin’ų. Kainos užlankstytos iš mados, nes ir pas kitus tiek dabar kainuoja. Yra kur pasitempti ir tiesiog diržus susisiaurinti.
Sumažinus PVM nuguls skirtumas kišenėje ir tiek.
2024-11-12T23:13:37+02:00
Priprato prie ferariu ir 'tokio blogo sezono dar nebuvo' pamenam
2024-11-13T06:04:58+02:00
Idomiausia kad Vilniui jau pigiau nei Šiauliuose :) šiuo metu daugiausia problemų turi vidutinės ir prastesnės kokybės maitinimo įstaigos, nes kaina tapo beveik kaip prabangos prekės. Dabar tikrai neičiau pavalgyti į koki čileką, geriau rečiau bet kokybiškesnio maisto.
„Verslo žinių“ podkastai
Jei norite toliau klausytis „Verslo žinių“ tinklalaidžių, prašome tapti VŽ premium nariu.
Komentuoti ir vertinti gali tik prisijungę skaitytojai
VISI KOMENTARAI
Pvm problema visus pjauna, bet statybų įmonės sugebėjo pvm užkrauti užsakovui ir pvm nereikia mokėti iš viso, manau, kad neteisinga, visiems turi būti vienodai, kodėl statybinės įmonės turi išskirtinį variantą ???
pirma išsiaiškink, kas tas atvirkštinis pvm prieš nesąmones rašinėdama.
Įdomus traktavimas "PVM problema".
nesąmonė ir tiek.
Raše Paryžiui centre Michelin rekomenduotam retorane 35€ 3 patiekalai , pas mus tur būt verkua kad Musserati lizingo nebeišmoka
Vero padidino kavos puodeli bet kainos nemažina imi 1€ kaip Italijoj
Iki*
Dubajuje kainos. 2 Michelin žvaigždutės. Restoranas „11 Woodfire“ Buteliukas „San Pellegrino“ x3 102 AED (25,92 Eur) Burokėliai su feta ir uogomis 50 AED (12,71 Eur) Jūros ešerių karpačas 65 AED (16,52 Eur) Baklažanai 55 AED (13,98 Eur) Porai 45 AED (11,44 Eur) Arbata x2 42 AED (10,67 Eur) Iš viso (su arbatpinigiais) 400 AED (101,65 Eur)
Kainos didelės - mažai žmonių, didinam dar, kad "apsimokėtų" - dar mažiau žmonių.. Nes mum daug plebėjų nereik, mes tik aristokratinę publiką maitinsim už brangiai.. o kodėl ji neina, ar tik po taurę pasiima..?
100%
Asociacijos skaičiavimai kelia daug abejonių. GPM mažėjimas nuo 77 iki 66 reikėtų, kad sektoriuje darbuotojų sumažės 15%, o likusiems DU liks nepakitę. Pelno mokesčio sumažėjimas nuo 19M iki 1,6M reikštų pelningai dirbusių verslų pelno sumažėjimą 92%. Nei viena iš prielaidų neskamba įtikinamai. Jei norėtų šiuos dalykus pagrįsti, jei turėtų pasiremti trečiųjų šalių nepriklausomais objektyviais duomenimis, tokius turi tiek VMI, VDA, Užimtumo tarnyba. Ateities tokie duomenys nerodo, tačiau aiškiai pademonstruotų tendenciją, jei ji tokia būtų. Dabar visa tai panašu į beveik visada klaidingą idėją, jog mažėjant mokesčiams jų dėl (įsirašykit kokią nors abstrakčią, duomenimis sunkiai patvirtinamą priežastį) bus surenkama daugiau. Savaime tai nėra strateginis sektorius, kurį reikėtų globoti ir tausoti taikant mokestines lengvatas. Maisto gaminimas namuose nėra blogas dalykas, visuomenės žmogiškieji resursai yra panaudojami efektyviau. Be to, atsigaunant perkamajai galiai, sugrįš ir klientai. NT sektorius jau jaučia atsigavimo ženklus, sugrįš žalios rodyklės ir į maitintojų ūkį. Geriausi ir stipriausi išliks versle ir uždirbs daugiau.
Nelygink NT su maitinimu, žmogui reikia kažkur gyventi, juk nuoma brangi, pas tėvus irgi nesinori gyventi, tad imi paskola ir perki NT, o be restoraninio maisto galima ir pragyventi, nusipirkai kibiną ar kebabą ir jau laimingas, o tų restoranų pridygo kai po lietaus grybų, ponai namuose savo maisto gamintojus turi, o eiliniai piliečiai žiūri kaip paskolas bankams greičiau atiduoti ir skaičiuoja centukus ar išgyvensi iki kito atlyginimo, plius dar kaip viskas dienomis brangsta ir brangsta
Na kai pagerintoje valgykloje pavalgyti Vilniuje jau 9-10€, o tolėliau tingi belstis, kai nepasiruoši, tai jau tragedija. Pasiruošti namie pietus už 1-3€ didesnę porciją galima, ir iš geresnių produktų. Tai kai primeti du asmenys 21 darbo diena x 9 Eur gaunasi 380€. Jei pasiruošti namie, imant vidutinę porcijos kainą 2€, susitaupo 294€ ir valgai skaniau. Čia net nepradedant kalbėti apie ala restoranus, kai pusė jų vos geriau nei ta pagerinta valgykla. Ir tada išvažiuoji į vakarus, ir pamatai, ar stipriai turistinėje Romoje, ar Vokietijoje kur pavalgyti kainuoja panašiai arba pigiau... O ten tiek NT nuoma brangesnė, tiek algos nominaliai tikrai didesnės.
Kažkas omeny yra netvarkoje su kaštais, jei kainos daug didesnės, kaštų lygis mažesnis, bet vis tiek nesugeba išsilaikyti.
Na kažkaipnten mokė kažkada, kad pajamos priklauso ne kainų, o nuo kainų ir pirkėjų skaičiaus santykio. Ir kad nebūtinai didinant kainas didėja pajamos, kartais jos didėja kainas mažinant. Na bet neturiu restorano, juos tik lankau įvairiose šalyse, tai aš jums neaiškinsiu, kaip dirbt. Jūs man neaiškinkit, kad dėl visko kaltas PVM.
Agree!
manau, kad problema yra tame, kad restoranu paslauga yra ne maitinimas, o socializacija, bendravimas tarp zmoniu, kurie tuo pat metu ir valgo. Juk kava kainuoja kelis eurus ne todel, kad jos tokia savikaina. I ta kaina ieina uzimtas staliukas, nes zmones tiesiog sedi ir kalbasi. Kava jiems kaip bilietas pasedeti prie stalo. Kai pietus kainuoja protinga suma pinigu, eini su kolegom, pietauji, nes tai socializacija, prasiblaskymas. Taciau, kai kaina pakyla iki 9,5 uz kompleksinius pietus, pradedi galvoti, ar ta socializacija tau tokia svarbi. Juk isspresti alkio problema galima daug paprasciau - nueiti ir nusipirkti kibina i Maxima.
Va čia ir esmė :) Restoranai prievartauja valstybę, kad ši jiems mokėtų už tai, kad žmonės bendrautų prie kavos, vyno ir burgerio. Bet gal įvertinkime alternatyvius kaįtus? Gal geriau tuos pinigus atiduoti sporto klubams, kad žmonės bendrautų ant bėgimo takelio ar hantelio? O gal geriau atiduoti kokiems žygeivių klubams, kad žmonės bendrautų prie laužo? Ar vis restoranai sako, kad jei valdžia jiems nemokės, tai žmonės mirs iš bado? :) :) :)
O tai gerai, kodėl jie už kavą tris skūras lupa ir net iš tų, kurie už staliuko net nesėdi, o išsinešimui.
Nematau jokios problemos - tegu didina kainas. Sumažės klientų? Na oh well, reiškia prie tokių kainų, tiek tų klientų ir yra. Viešojo maitinimo verslas tai ne ta sritis, kur savininkas važinėja su nauju Q7, kol kiti dirba - čia norint uždirbti reikia dirbti pačiam (nekalbam apie tinklus).
Labai teisingai
Tai kad rų restoranų ir visokių kitų įstaigų priviso vos ne ant kiekvieno kampo ir net po du, paskui verkia kad klientų nėra, mokėsčiai aukšti, juk tie mokėsčiai visur ir visiems vienodi, kodėl vieniems turi taikyti kažkokias lengvatas, kitiems ne, jei nesugebate vystyti verslo, tai tada užsiimkite kitu, arba eikite dirbti, dabar nuolatos verkia ir verkia, juk visiems sunku, vienas verkia kad niekas neina pavalgyti, kitas verkia kad neturi už ką pavalgyti, blogybė yra ta, kad sumažinus PVMą maitinimui, maitintojas kainų nesumažina.
Tai palauk, tarptautinis Mcd su gal 10 taškų sumoka panašiai mokesčių kiek 4-5 paskui einantys tinklai kartu paėmus?
Plius McD frančizės savininkui po mokesčių ir pelno lieka pakankamai
Jei restoranėliai bando parodyti, kad jie "būtinybė", tai galiu jus nuvilti. Jūs ne būtinybė, o eilinė pramoga. Didesnė būtinybė duonos kepykla ar mėsos/pieno koks fabrikas, bet ne restoranas. Čia jau prabanga, o ypač pas mus (vertinant kokybės/kainos santykį). Na, kaip kažkas komentavo, socializavimosi erdvė, kaip ir bet kuri kita. Dar nebūtų taip pikta su tom prašomom lengvatom, jei beveik visi nesėdėtų šešėlyje. Kažkaip labai labai dažnai po darbo valandų (na, tipo, VMI jau nebedirba) čekiai tampa nefiskaliniais.. Tai realiai čia bandoma pavaizduoti, kad kainos kosminės dėl mokesčių, vos išgyvena, vos išlaiko darbuotojus, nors realiai Ferrari garaže, grynieji seife ir t.t.
Ne PVM dydis tas kainas nustato, kaip Jus visi komentuojat, o nuomos ir komunalinių kainos. Neįmanoma turėt mažų kavinių patiekalų ar kavos kainų centre, kai nuoma yra kosminė. Kitas dalykas yra maža populiacija. Per tiek srauto kiek sulaukia kavinės, yra sunku surinkti reikalingas apyvartas, net jei tas kainas ir sumažins. Dėl pačio PVM dydžio - niekam LT jokių nuolaidų neturėtų būti, jokių subsidijų ir rėmimų. Labai norėčiau savo verslams irgi išskirtinių sąlygų, kaip gauna fizinukai per šildymo subsidijas, ūkininkai per rėmimus ir subsidijas, verslai per "skatinimus ir nuolaidas".
Tai sakot Romoje ar Frankfurte nuoma ir komunaliniai yra tokia pati, kaip Vilniuje? Ar visgi pripažįstate, kad maitinimo įstaigų privisę per daug, ir tą išpūstą burbulą laikome per subsidijas? Bet tai kam mes tada laikome, kokia to nauda? Suprantu, kad sutinkate, jog nereikia, bet tai nesuprantu kur yra problema?
Tai puiku! Jei užsidarys pusė ar daugiau, tai tikimybė, kad likusiems ir srautai automatiškai padidės, ir kokybę geresnę išspaus, ir kainas pakoreguos, ir pašalpų nereikės. Čia tas pats, kai kievienam kaime su trim trobom pastato šešis prekybos centrus ir tada aiškina, kad kainos aukštos, nes kaštai dideli, apyvartos mažos ir t.t. Bet taip greičiausiai nebus, nes į jų vietą stos kiti. Konkurencija - žiaurus dalykas, bet tai yra visa ko variklis! Bet, kaip minėjau, verkimas tik pagal oficialius duomenis, kuriuos rodo. Kiek visko šešėlyje slepiasi, niekas nežino. Čia tas pats, kai statybų įmonės, dirbančios n metų, darbuotojų dėšimtys, apyvartos normalios, pelnas keli tūkstančiai, algos 1000 ant popieriaus.. Tada kyla klausimų, koks tikslas laikyti tokią įmonę beveik be pelno? Koks tikslas darbuotojams už tiek dirbti? Atsakymas, matyt, visiems aiškus.
Restoranų verslas nėra būtinosios paslaugos gyventojams kurias turėtų subsidijuoti valstybė (aka gydymas, švietimas, soc. paslaugos, galbūt šildymas, komunaliniai skurdžiausiems). Restoranų rinką turi reguliuoti rinka ir jei rinka sako neisiu nes kainos didelės/neskanu/nepatinka vieta ar aptarnavimas, vadinasi restoranas turi pristaikyti prie rinkos ir priimt atitinkamus sprendimus.
Jei PVM nepakeliama našta verslui, reiškia reikia keisti verslą, o ne PVM.
Priešingai, reikia tada keisti PVM. Negali tikėtis, kad Lietuvoje staiga visi taps bankininkais, IT specialistais, daktarais ir kokiais aptarnavimo centrų darbuotojais tik dėl to, kad turime per didelius mokesčius ir negali to padaryti tam tikri verslai. Mums kaip tik reikia palaikyti ir skatinti tuos visokius restoranėlius, nes tai jie įdarbina daug žmonių su nedidele kvalifikacija ir vietoj "sandinaviško gamink namie" gauti mesnį PVM, bet įdarbini mažiau kvalifikuotus darbuotojus ir gauni naudą x kartų didesnę, o mokesčių prasme daugiau grįžta per GPM ir t.t.
Priešingai, reikia tada keisti PVM. Negali tikėtis, kad Lietuvoje staiga visi taps bankininkais, IT specialistais, daktarais ir kokiais aptarnavimo centrų darbuotojais tik dėl to, kad turime per didelius mokesčius ir negali to padaryti tam tikri verslai. Mums kaip tik reikia palaikyti ir skatinti tuos visokius restoranėlius, nes tai jie įdarbina daug žmonių su nedidele kvalifikacija ir vietoj "sandinaviško gamink namie" gauti mesnį PVM, bet įdarbini mažiau kvalifikuotus darbuotojus ir gauni naudą x kartų didesnę, o mokesčių prasme daugiau grįžta per GPM ir t.t.
Tik asocijacijos exceliuose tie mokesčiai sugrįš. Žmones su nedidele kvalifikacija įdarbina daug įvairių organizacijų, o kai kurios dar ir iš užsienio atsiveža. Tai perfrazuojant seną reklamą, jei tą patį žmogų su ta pačia kvalifikacija įdarbina verslas, kuris mokesčiais sumoka daugiau, kam remti tą verslą, kuris sumoka mažiau?
Šiaip klausimas.. O kas nors tiki, kad sumažinus PVM, sumažės kainos vartotojams? Jei sumažės, tai kokiam laikui? Mėnesiui? Jei nueini į restoraną ir salotos kainuoja ~12 Eur, tai kiek padidės srautai kai kaina bus ~11 Eur? Bijau, kad nei kiek. Esmė, kad restoranuose eiliniams tapo tiesiog per brangu (kaina/kokybė), arba kitaip tariant, gal eiliniai neturi tiek laisvų lėšų pramogoms, nes viskas aplinkui pabrango. Plius kita medalio pusė. 1. Pas daug ką, kas gyvena kotedže/name stovi kamado/šašlykinės ir t.t. Receptų milijonai. 2. Kiekviename prekbos cenre gali nusipirkti belekiek pagamintų patiekalų, gan kokybiškų pusfabrikačių, užkančių, sriubų, salotų ir t.t. 3. Pilna picerijų, burgerinių, kebabinių, sushi, wok ir t.t. išsinešimui / užsakymui į namus. Taigi, net ir orkaitės nematęs gyvenime, gali skaniai vagyti. Visa tai konkuruoja su tradicinėmis kavinėmis, kurios, deja, kuo toliau tuo mažiau turi ką pasiūlyti "tokio". Nebent socializaciją :) Mano giliu įsitikinimu, PVM nusės akcininkų kišenėse.
O tai kas nors žada kad kainos sumažės ? Aš mačiau tik pavirkavimą dėl pelno mokesčio ir GPM sumažėjimo (t.y. didesnį pelną pasiims ir daugiau žmonių įdarbins). Nors šiaip keista... kadangi algos tame sektoriuje neblizga, tai to GPM irgi nedaug mokėti turėtų... dėl visokių NPD.
Restoranai per brangus, nt per brangus, paslaugos per brangios. Jau kas per publika cia komentuoja tai baisu. Nu ir eskit tuos savo maximinius kibinus ir gyvenkit chrusciovkese vargsiukai nabageliai. Pietus jiems uz 9,5 per brangu. Nu na... grynai grazulio rinkejai 🤣
ar jau yra Kaune kompleksiniai uz 9,5? Visi gi vaziuoja i Vilniu, kad brangiau pavalgyti ir grizus papsakoti.
Kompleksniai 🤣 ka cia reiskia? Du cipakai, guliasovka ir kompotas?🤣🤣🤣🤣
Bravo.
Vero Cafe galėtų atsisakyti savo naujų elektrinių Audi Q8 ir BMW iX1, bei apynauji Bmw i3 - jeigu jau taip itin baisiai itin sunku :D
1) didziausia klausima cia kelia kodel taip sutartinai kalbama apie PVM lengvata? juk dar yra zaliavu tiekejai, kurie Lietuvoje tikrai tikrai gan kreivai dirba, patys restoranai ir nelinke efektyvinti uzsakymu, patikekit, dirbau ir maciau kaip jie perkasi prekes. Jungimasis i kooperatyvus ar neprisidarymas uab'ui kiekvienai vietai turetu irgi padeti pirkimuose. Recepturos imantrumas irgi turbut butu veiksnys, bet gamyboje taip yra, kad mokesi daug uz toj rinkoje neapyvartu ar neegzistuojanti komponenta. 2) del PVM lengvatos aplamai reiktu klausti ar kazkokios lengvatos yra reikalingos verslams, kurie nekuria dideles pridetines vertes ir nera strategiskai svarbus salies ekonomikai?? Jei tavo veikla yra, kaip hobis, tai nezinia ar yra sazininga gauti lengvatas. 3) gal reiktu persiorientuoti i klienta? patys zinot koks jis yra, bet vistiek pagal savo fantazija dirbat.
Vakaruose restoranuose dirba patys savininkai manau
Nei turinio, nei formos patiekaluose. Visiška vidutinybė, o kainos tikrai aukšto lygio… Nuo food court’ų iki kokteilių, nuo dienos pietų iki michelin’ų. Kainos užlankstytos iš mados, nes ir pas kitus tiek dabar kainuoja. Yra kur pasitempti ir tiesiog diržus susisiaurinti. Sumažinus PVM nuguls skirtumas kišenėje ir tiek.
Priprato prie ferariu ir 'tokio blogo sezono dar nebuvo' pamenam
Idomiausia kad Vilniui jau pigiau nei Šiauliuose :) šiuo metu daugiausia problemų turi vidutinės ir prastesnės kokybės maitinimo įstaigos, nes kaina tapo beveik kaip prabangos prekės. Dabar tikrai neičiau pavalgyti į koki čileką, geriau rečiau bet kokybiškesnio maisto.