Miško uogos ir grybai tampa prabangos preke

„Aš dažnai apie tai pamąstydavau, kad tampa prabangos preke. Mėlynių kainos stiprokai pakilo, kadangi derlius yra prastas“, – tikina jis.
Vytautas Česnys, Naujųjų Valkininkų kaimo bendruomenės, kurioje yra tokių gėrybių turgelis, vadovas, sako, jog į miškus daugiausia eina vyresnio amžiaus žmonės.
„Jaunimas nenori, jaunimas tik valgo“, – pabrėžia V. Česnys.
„Pas mus pragyvenimo lygis kyla, miškai tuštėja, tie kaimo žmonės, kurie dažniausiai eidavo, nes vilniečiai ir kauniečiai nevažiuoja, nerenka grybų ir neveža į supirktuves, o kaimai, nuvažiuokit į kaimą ir pamatysit – tušti“, – aiškina V. Varanavičius, kuriam priklauso ir Varėnos miško gėrybių perdirbimo ir eksporto bendrovė „Vipreka“.
Jo teigimu, šviežių miško gėrybių paklausa mažėja ir Vokietijoje, Prancūzijoje, kur eksportuojama daugiausia Lietuvos mėlynių ir voveraičių.
„Tie, kurie tradicijas turėjo valgyt tuos lauko grybus, tai jie po truputėlį irgi, kaip ir pas mus, keliauja anapilin ir tos tradicijos po truputį mažėja. Aš nesakau, kad panaudojimo nėra, jis yra, bet ženkliai mažesnis nei buvo anksčiau. Jei tie grybai pabrangsta, yra brangesni, tai jų jau nebereikia“, – sako jis.
Vis dėl to, V. Česnio teigimu, Lietuvoje žmonės vis dar aktyviai lankosi turgavietėse.
„Turguje lankytojų nemažėja, tas pats kaip visada. Mūsų turgelis dabar rekonstruojamas, gražinamas, daromas civilizuotesnis, kad būtų ir prekeiviams patogu, ir pirkėjams“, – pasakoja bendruomenės vadovas.
V. Varanavičiaus teigimu, šiuo metu voveraitės superkamos po 4,5 Eur už kilogramą, mėlynės – po 3 Eur.