VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
2023-11-27 07:30

„Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ – dar viena įgyvendinta idėja

Arvydas Padvaiskas, „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ įkūrėjas: „Distilerijoje naudojamos moderniausios gamybos ir kokybės kontrolės technologijos.“
Arvydas Padvaiskas, „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ įkūrėjas: „Distilerijoje naudojamos moderniausios gamybos ir kokybės kontrolės technologijos.“
Apie savo naują „verslo kūdikį“ „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ jos įkūrėjas Arvydas Padvaiskas pasakoja su užsidegimu. Vedžiodamas tarp fermentacijos talpų, distiliacijos įrenginių, laboratorijoje ir čia pat antrame aukšte esančioje kavinėje su istoriniais distiliavimo aparatais, jis aistringai atskleidžia obuolių sulčių kelią iki obuolių vyno distiliato, kuris pasaulyje žinomas Prancūzijos Kalvadoso regiono vardu. Ten šio obuolių gėrimo gimtinė ir tik ten pagamintas jis vadinamas kalvadosu.

Lygiai prieš šimtą metų Glitiškėse, Vilniaus r., statytame Jelinskių dvaro pastate įkurta „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ – dar viena verslininko įgyvendinta idėja. Beveik tris dešimtmečius Glitiškėse sėkmingai dirba UAB „Padvaiskas ir KO“ – lovų ir čiužinių gamintoja, kuri eksportuoja apie 98% savo produkcijos, o 2011 m. atidaryta ir aukščiausiu kokybės ženklu – net 5 gandrais – įvertinta netoli distilerijos svečius priimanti kaimo turizmo sodyba „Padvaisko dvaras“.

Verslininkas pasakoja, kad Jelinskių dvaro pastate iš pradžių planavo kurti svečių namus ir alaus bravorą. Tačiau atėjo laikas, kai turizmas, anot jo, „pradėjo buksuoti“, o pasidomėjęs įsitikino, kad net kraftinio alaus gamintojų Lietuvoje daugybė ir „tektų gerokai pasistumdyti dėl savo pirkėjų“.

„Namuose buvau sau ir alaus išsiviręs, ir iš savo auginamų vynuogių vyno pasidaręs, ir kitus gėrimus gaminęs. Kadangi Lietuvoje puikiai auga obuoliai, nusprendžiau pasigaminti ir sidro, o sutiktas specialistas pasiūlė mano pagamintą sidrą išdistiliuoti. Taip gimė pirmasis obuolių spirito gėrimas, kurį supilsčiau į statinaites ir pusmečiui užmiršau. Paragavęs įsitikinau, kad gėrimas pavyko. Nusprendžiau, kad juo reikia pasidalinti“, – distilerijos idėjos užgimimo aušrą prisimena jos įkūrėjas.

Obuolių spirito distiliavimui pasirinkta šimtametes šeimos tradicijas puoselėjančios Vokietijos kompanijos įranga.
Obuolių spirito distiliavimui pasirinkta šimtametes šeimos tradicijas puoselėjančios Vokietijos kompanijos įranga.

Susipažinęs ir aplankęs daugybę distiliatorius gaminančių įmonių Vakarų Europoje A. Padvaiskas pasirinko kelių Vokietijos šeimos kartų nuo 1929 m. valdomos įmonės „MÜLLER Pot Still“ gaminamą distiliavimo aparatą. Jie naudojami 51 šalyje 6 žemynuose. Beje, kelis šiuos ilgaamžius įrenginius, minėtoje vokiečių gamykloje pagamintus veiklos pradžioje, A. Padvaiskas kaip eksponatus įkūrė distilerijos kavinėje. „Vienas jų – iš pirmosios laidos. Jie buvo kūrenami malkomis, o savo darbą dirbtų ir šiandien – tereikia juos užkurti ir distiliacijos procesas prasidėtų“, – tikina distilerijos įkūrėjas.

Įsigilinęs į spirito iš obuolių gamybą jis su smulkmenomis pasakoja, kaip gimsta pasaulyje gerai žinomas gėrimas, kodėl jam naudojamos ąžuolo, vyšnios ar šilkmedžio lentų statinės, o į daugiau kaip 24 t talpos brandinimo statines dedamos ąžuolo arba šilkmedžio drožlės ar kubeliai. Šimtus tūkstančių eurų kainavusioje laboratorijoje distilerijos įkūrėjas didžiuojasi čia veikiančia moderniausia įranga, kuria su didžiausiu kruopštumu palaikoma gaminamos produkcijos kokybė.

embedgallery::https://foto.vz.lt/embed/2282?placement=

„Distilerijoje naudojamos moderniausios gamybos ir kokybės kontrolės technologijos. Įdomu matyti, kaip šiomis technologijomis besidomintys ekskursijos ir degustacijos dalyviai pažeria daugybę klausimų ir gilinasi į detales, o kitus labiau domina didžiulės blizgančios statinės ir veikiantys distiliavimo aparatai ar jų protėviai, įkurti kavinėje. Beje, į kavinę suvežiau ir kažkada giminaitės vaistinėje naudotą įrangą vaistų sudėtinėms medžiagoms saugoti bei vaistams gaminti, kuri taip pat domina daugelį mūsų lankytojų“, – pasakoja A. Padvaiskas.

Prieš trejus metus veiklą pradėjusi „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ savo gaminamus gėrimus jau sėkmingai pristatė parodose Japonijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje.
Prieš trejus metus veiklą pradėjusi „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ savo gaminamus gėrimus jau sėkmingai pristatė parodose Japonijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje.

Prieš trejus metus veiklą pradėjusi „Arvydo Padvaisko distilerija 1958“ savo gaminamus gėrimus jau sėkmingai pristatė parodose Japonijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje. „Visur sulaukėme didelio susidomėjimo. Gėrimus pirko ir japonai, ir Kaune spalį vykusioje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2023 m.“. Kol kas juos parduodame tik buteliuose, bet netrukus bus galima įsigyti ir daugkartinio naudojimo ąžuolo statinaitėse, kuriose telpa 30 litrų gėrimo. Jose stovėdamas gėrimas toliau bręs ir gerins savo skonį“, – pasakoja A. Padvaiskas.

Anot jo, tokios statinės gali tarnauti ir gėrimų kolekcionieriams, ir tiems, kurie ragaudami nori sekti gėrimo gyvenimą ilgesnį laiką. Kai statinė ištuštės, ją vėl bus galima pripildyti pageidaujamu gėrimu „Arvydo Padvaisko distilerijoje 1958“.

A. Padvaiskas juokauja, kad jam kurti distileriją ir joje gaminamus gėrimus sekėsi kaip talentingam dailininkui, kuris vienu potėpiu šedevrą sukuria. Taip jis kalbėjo apie pasirinktą įrangą ir tikslų pataikymą su kitomis medžiagomis. Jis iš karto, patartas statinių gamintojo, pasirinko jas ąžuolines ir šilkmedžio. Pasirodo, jos brandinamam gėrimui suteikia ypač gerą skonį.

„Taigi, dabar svečiai viską randa kelių šimtų metrų spinduliu: mūsų parduotuvėje, kuri yra prie lovų ir čiužinių gamyklos „Padvaiskas ir KO“, gali sau išsirinkti lovą ir žiužinį bei kitus miegamajame reikalingus atributus, distilerijoje išgirsti pasakojimus apie čia kuriamus gėrimus ir juos degustuoti, o kokybiškai pailsėti šalia vaizdingų Širvio ir Mūsios ežerų įkurtame 5 gandrų „Padvaisko dvare“. Beje, jame renginiai organizuojami iki 200 žmonių, o vaišės su nakvyne – iki 120 žmonių“, – pokalbį baigia verslo idėjų nestokojantis A. Padvaiskas.

52795
130817
52791