2020-10-30 19:06

Sostinėje laikinai užsidaro „Amatininkų užeiga“ – pranašauja, kad tai bus masinis reiškinys

Restoranas "Amatininkų užeiga" Vilniaus senamiestyje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Restoranas "Amatininkų užeiga" Vilniaus senamiestyje. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Sostinės senamiestyje daug metų veikusi „Amatininkų užeiga“ paskelbė nuo lapkričio 1 d. laikinai stabdanti veiklą.

„Laba diena, norime informuoti, kad nuo lapkričio 1 dienos nebedirbsime, iki kol ateis geresni laikai. Taigi šiandien ir rytoj dar yra paskutinė proga mus aplankyti“, – tokia žinutė penktadienį paskelbta užeigos „Facebook“ paskyroje.

Irena Marozienė, „Amatininkų užeigos“ savininkė, paprašyta pakomentuoti sprendimą, VŽ sakė, kad priežastys, kodėl restoranas stabdo veiklą, visiems suprantamos.

„Mes pirmi ir drąsiausi, kurie tą padarėme, manau, tai bus masinis reiškinys“, – apie sprendimą užverti duris sakė I. Morozienė.

Paprašyta pakomentuoti, kaip dėl pandemijos pakito lankytojų srautai ir pajamos, verslininkė buvo nekalbi.

„Viskas seniai aišku, nieko naujo nepasakysiu, tas vyksta visame pasaulyje ir jau visus metus“, – sakė ji.

Rekvizitai.lt duomenimis, restoraną „Amatininkų užeiga“ valdančioje UAB „Vilko apetitas“ dirba 29 darbuotojai. 

Kas laukia jų – atleidimai ar prastovos, I. Marozienė komentuoti nepanoro ir padėjo ragelį.

„15min“ rašo, kad „Amatininkų užeiga“ duris užveria iki balandžio 1 dienos.

Pernai „Vilko apetitas“ gavo 1,75 mln. Eur pajamų ir uždirbo  345.211 Eur grynojo pelno.

Užsidarė ir keli barai

Taip pat nuo trečiadienio dėl koronaviruso ribojimų laikinai užsidarė sostinės centre esantys barai „Bardakas“, „Dirigentai“ ir „Sanatorija“, antradienį pranešė naujienų portalas „lrt.lt“.

Portalo teigimu, kiek anksčiau apie užsidarymą pranešė naktinis klubas „Materialistė“.

Šių pasilinksminimo vietų atstovas Matas Puodžiūnas portalui teigė, kad Vyriausybės priimti ribojimai lemia nuostolius, nuomos kainos didelės, todėl barai negali išsilaikyti.

Verslas skubiai nori karantino

VŽ rašė, kad antroji pandemijos banga skaudžiai kirto visam maitinimo sektoriui.

Drastiškai kritus lankytojų srautui dalis jų nebemato prasmės tokiomis aplinkybėmis tęsti veiklą. VŽ rašė, kad dalis barų ir restoranų savininkai norėtų valdžios sprendimo dėl karantino, kuris leistų užsidaryti ir išleisti žmones į prastovas.

„Manau, kad naujoji valdžia įves karantiną ir skirs paramą verslui, nes dabar nors ir leidžiama dirbti, bet visur tuščia. Žmonės įbauginti, jie niekur nebeišeina. Todėl karantinas, kai visi užsidarome, būtų išeitis maitinimo sektoriui išgyventi“, – VŽ šią savaitę sakė Tadas Gegevičius, UAB „Bambalynė“, valdančius restoranus „Leičiai“ ir „Queensberry“, bendraturtis. 

Tiesa, Gediminas Balnis, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, VŽ teigė nemanąs, kad išvis neveikti yra geras sprendimas maitinimo įstaigoms. 

„Iš verslo pusės žiūrint, gali būti, kad tą reiks padaryti, bet žiūrint iš visos ekonomikos varpinės, tai neefektyvu. Juk vis tiek yra tos patalpos išnuomotos, yra darbuotojai. Ir galų gale psichologinis aspektas yra – jei grįšime į tai, kas buvo kovo 16 d., kuomet eidamas per Vilniaus senamiestį matydavai, kad visur tuščia, šviesos išjungtos, tai nuo to depresija žmonėms vystosi. Ir ką veikti mūsų visam sektoriui, jei sustabdysime veiklą? Gavus paramą ir tęsiant darbą žmonės bent jau mokytųsi, treniruotųsi, ruoštųsi darbui normaliomis sąlygomis“, – šią savaitę VŽ sakė G. Balnis.

Jis ragina valdžią skubiai rengti ir aktyvuoti antrajai bangai pritaikytą paramos įmonėms paketą.

„Apyvartos dar vis tiek kažkiek turime, tai galėtume dirbti toliau. Juk matėme, kad po pirmosios bangos iškart sugrįžo ir atnaujino veiklą seni verslai, nereikėjo jų kurti iš naujo, nes būtų išsaugota infrastruktūra“, –  kalbėjo verslininkas.

52795
130817
52791