Išaiškintas „grand cru“ vynų padirbinėtojų tinklas

Spalio 14 d. policijos reidai Milane ir Turine išardė nusikalstamą tinklą, kurio nariai gamino ir pardavinėjo prancūziškų Grand Cru vynų klastotes, Europolo pranešimą cituoja žurnalo „Decanter“ portalas.
Skelbiama, jog padirbinėtojai pardavinėjo suklastotus Grand Cru vynus po 15.000 Eur už butelį, tačiau konkretūs gamintojai, į kurių prekės ženklą pasikėsino sukčiai, nėra nurodomi. Pasak Eurojusto, Europos Sąjungos (ES) bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūros, reidai vyko ir Paryžiuje. Manoma, jog padirbinėtojai gavo daugiau nei 2 mln. Eur pelno.
Pasak „Decanter“, policijos reidų metu Šiaurės Italijoje, 14-oje ūkių, buvo konfiskuoti „dideli kiekiai“ vyno, etikečių, vaško, vyno išpilstymo įrangos, taip pat – prabangos prekių ir elektroninės įrangos už 1,4 mln. Eur. Padirbinėtojų tinklas į Europolo akiratį pateko 2021-aisiais, jį išaiškinant dalyvavo Prancūzijos, Italijos ir Šveicarijos pareigūnai. Per reidus buvo sulaikyti 7 įtariamieji, tarp jų – ir „stambi žuvis“.
Prancūziškų Grand Cru vynų klastotės buvo gaminamos Italijoje ir iš teisėsaugos neatskleisto oro uosto gabenamos toliau.
Europolo pranešime teigiama, jog padirbinėtojų taktika buvo panaši į tą, kurią naudojo 2015-aisiais pradėtos, tačiau nutrauktos bylos įtariamieji. Tarp sąsajų minimas su abiem tyrimais susijęs 40-metis Rusijos pilietis.
Naujos klastotės Europoje 2019 m. pasirodė ant Italijos ir Šveicarijos vyno prekybininkų lentynų, skirtų turtingiems klientams ir jų išlavintam skoniui. Tačiau buteliai nebuvo verti nė dalelės minimos sumos, nekalbant apie tai, kad vynas net nebuvo prancūziškas.
Nerimą kelianti problema
Pasak „The New York Times“, tai naujausia augančios nusikalstamumo tendencijos – vyno padirbinėjimo – apraiška.
2022 m. duomenimis, padirbtų vynų ir stipriųjų gėrimų tiesioginiai pardavimai pasaulinei pramonei atsieina 3,18 mlrd. USD, o poveikis juntamas įvairiais lygmenimis. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad šiuolaikiniame globaliame ir skaitmeniniame pasaulyje padirbti vynai tampa nerimą keliančia problema, nesvarbu, tai būtų Europa, JAV, Kinija ar kitos pasaulio šalys.
Pasak „WiserMarket“, klastojami ne tik seni ir brangūs vynai. Jaunesnių vynų klastočių tendencija vis labiau plinta. Be to, padirbinėtojai pereina nuo aukštos klasės vynų prie vidutinės bei neseniai pagamintų vynų, kurių „senėjimo proceso“ nereikia padirbinėti.
Jei galima uždirbti pinigų, produktas neabejotinai padirbinėjamas. Saugiklis, norint išvengti falsifikato, – patikimi pardavėjai arba patys vyno gamintojai. Antrinė rinka, aukcionų namai arba pardavėjai, besinaudojantys antrinės rinkos šaltiniu vynui pirkti, kelia daugiau nerimo.
Kita vertus, vyno skandalų istorijos senos kaip pasaulis. Rebecca Gibb, „Master of Wine“ laipsnį turinti vyno žurnalistė, knygoje „Vintažinis nusikaltimas“ („Vintage Crime“) primena romėnų laikus, kai vynas buvo gardinamas žolelėmis ir prieskoniais. „Nepagerintus“ vynus sau leisti galėjo tik turtingieji. Kareiviai gėrė vyno acto ir vandens mišinį, o vynas vergams buvo daromas iš sykį jau panaudotų vynuogių odelių.