2014-04-23 03:01

Skonis netelpa į direktyvą

Latvijoje kilo triukšmas, kad, rugsėjo 1 d įsigaliojus benzopireno kiekį žuvies ir mėsos produktuose reguliuojantiems ES teisės aktams, darbą turės nutraukti dalis vietos žuvies perdirbimo įmonių.

Jų produkcija tiesiog nebeatitiks reikalavimų – Latvijos perdirbėjai ir valdininkai tvirtina, kad tradiciniai technologiniai procesai tokie, jog laikytis direktyvos neįmanoma. Jie nepajėgūs rūkytuose produktuose benzopireno kiekį gaminio kilograme sumažinti nuo 5 mikrogramų (tiek leidžiama dabar) iki 2 mikrogramų. Dėl savo rūkytų produktų ateities Lietuvos perdirbėjai buvo išsigandę sausį kartu su lenkais, tačiau atlikus išsamesnius tyrimus paaiškėjo, kad bent didesnėms bendrovėms niekas negresia.

„Ištyrėme lietuvišką skilandį, tačiau jame radome tik 1 mikrogramą benzopireno. Didžiųjų įmonių technologijos leidžia kontroliuoti žalingų medžiagų kiekį. Tačiau šis reguliavimas gali paliesti namudinius gamintojus, kurie produkciją tiekia turgui“, – apie mėsos virsmo dešra ir skilandžiu realijas pasakoja Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

52795
130817
52791