Mėsą augaliniu maistu keičia kas dešimtas lietuvis

Publikuota: 2018-12-30
Algimanto Kalvaičio nuotr.
Algimanto Kalvaičio nuotr.

Apie 10% Lietuvos gyventojų suvartoja mažiau mėsos produktų arba jų iš viso atsisako, parodė šių metų rugsėjį „Vilmorus“ atliktas šalies gyventojų tyrimas. Tokia tendencija stebima ir mažmeninės prekybos rinkoje, kurioje, anot apklausą užsakiusios bendrovės „Minordija“ atstovų, auga vartotojų dėmesys augaliniam maistui.

Tyrimas parodė, jog 8,4% Lietuvos gyventojų yra sumažinę mėsos vartojimą. Priešingai nei vegetarai, kurie visiškai iš savo raciono išbraukia mėsą, fleksitarai yra lankstesni.

„Šie vartotojai nenori visiškai atsisakyti mėsos, tačiau jie gerai supranta augalinio maisto svarbą kasdienėje mityboje. Jų motyvacija yra skirtinga: vieni augalinį maistą sieja su geresne savijauta, kiti – su geresnėmis maistinėmis savybėmis, treti savo pasirinkimą grindžia etikos ar aplinkosaugos argumentais“, –  maisto ingredientais prekiaujančios bendrovės „Minordija“ išplatintame pranešime cituojamas Adomas Galinis, bendrovės rinkodaros direktorius.

Lietuvoje visiškai mėsos nevalgo tik 1,5% gyventojų. Iš jų: vegetarai - 0,7%, veganai - 0,7%, žaliavalgiai - 0,1%. Visavalgiais save laiko 89,3% šalies gyventojų. Palyginimui, Didžiojoje Britanijoje vegetarų ir veganų yra 12%, Vokietijoje – 10%.

Pasak p. Galinio, augant vartotojų poreikiui, Lietuvoje atsiranda įvairiausių produktų turtingų ne gyvūninių baltymų. Pirkėjui, norinčiam rinktis augalinį maistą vietoje gyvulinio, galimybės sparčiai auga. Vegetariškas maistas užima vis daugiau vietos lietuvio lėkštėje, o augaliniai produktai tampa  svarbesne prekybos centrų pasiūlos dalimi.

„Rinkoje atsiranda veganiškų produktų tradiciškai „neveganiškose“ kategorijose kaip konditerija, mėsa ar pienas, pvz., veganiški tortai, ledai, veganiškos dešrelės, sūris. Naujai kuriami vegetariški ar veganiški gaminiai toli gražu neišstums mėsos iš mūsų mitybos, tačiau jie leidžia vartotojui rinktis daugiau augalinio maisto ir užkandžių. Prekyba su didžiaisiais tinklais rodo, kad vaisiai, uogos, daržovės, grūdai, riešutai populiarėja kaip ingredientai gamybai. Duonoje įsitvirtino daržovės, kurios vis drąsiau naudojamos ir konditerijoje, pavyzdžiui, iš avokadų ar saldžių bulvių galima pagaminti puikų kremą tortui, o natūraliai nuspalvinti gaminius galime įdėdami morkų, burokėlių ar špinatų“, – sako p. Galinis.

Pasaulyje mažesnio mėsos vartojimo judėjimas nėra naujas – dalis vartotojų stengiasi bent kartą savaitėje visai jos nevartoti. To pavyzdžiai – populiarios akcijos „Meatless Mondays“ (liet. pirmadieniai be mėsos), „Veggie Mondays“ (vegetariški pirmadieniai) ir panašiai. Vis daugiau rinkų prigyja tokie produktai kaip veganiškas faršas, dešrelės, mėsainiai. Šios alternatyvos populiarėja ir yra pritaikomos tradiciniams patiekalams gaminti, pavyzdžiui, mėsainiams iš daržovių ar sūrio pyragams iš riešutų.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Linas Strėlis skųs Lietuvos banko jam skirtą 200.000 Eur baudą 6

Linas Strėlis, AB Vilkyškių pieninė ir žemės ūkio investicijų bendrovės „Auga Group“ valdybų narys ketina...

Rinkos
2019.05.24
Ledų gamintojai vasarą žvalgosi į termometrą, kai šalčiau – į eksporto rinkas Premium

Šiaurės ir Vakarų Europos gyventojams ledus kremtant ištisus metus, Lietuvos gamintojai vis dar žvalgosi į...

Pramonė
2019.05.22
Įvesdama naują prekės ženklą „Mantinga“ bėgo nuo klišių 16

Marijampolės „Mantinga“ įveda naują sumuštinių prekės ženklą „Food on Foot“.

Rinkodara
2019.05.17
NMA vadovas E. Bėrontas negali dirbti su slapta informacija

Pernai rugsėjį teismo sprendimu į darbą grąžintas Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Erikas...

Pramonė
2019.05.14
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
Vilkyškių pieninės pardavimai augo 23%

AB „Vilkyškių pieninė“ konsoliduoti pardavimai šių metų sausio-balandžio mėnesiais buvo 35,2 mln. Eur – 23%...

Pramonė
2019.05.10
Pelningai dirbęs „Pienas LT“: svarbiausias tolesnio augimo veiksnys – Kinija Premium

Žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“, dvejus metus iš eilės dirbęs nuostolingai, pernai skaičiavo pelną.

Pramonė
2019.05.10
Kiaulių marui plintant Europoje ir Azijoje JAV mėsininkai skaičiuoja naudą

JAV mėsos perdirbėjas „Tyson Foods Inc“ teigia, kad, Azijoje sparčiai plintant afrikiniam kiaulių marui,...

Pramonė
2019.05.09
Maisto gamintojams supaprastino reikalavimus, palengvinimų žada dar daugiau

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, smulkiųjų maisto augintojų, gamintojų ir...

Gazelė
2019.05.09
„Auga Group“ vadovas: mąstome ne Lietuvos, o viso pasaulio lygiu Premium 12

Per penkerius metus „Auga Group“ iš tradicinio žemės ūkio bendrovės tapo viena ekologinės produkcijos...

Pramonė
2019.05.08
IKEA ruošiasi savo mėsos kukulius gaminti be mėsos 12

Augalinių baltymų mada suviliojo ir IKEA. Švedų baldų pramonės milžinė, žinoma ir dėl savo mėsos kukuliukų,...

Pramonė
2019.05.07
FNTT tyrimas: Joniškio rajone vištiena pirkėjus vis dar pasiekia nelegaliais keliais

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdyba baigė ikiteisminį...

Pramonė
2019.05.07
ES prognozuojant didesnį grūdų derlingumą, žemdirbiai rekordų nesitiki 2

Pavasarinėms sausroms šiemet prasidėjus anksčiau nei pernai, žemdirbiai kol kas nesiima prognozuoti būsimo...

Pramonė
2019.05.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau