2018-11-23 10:00

Maisto ateitis: pomidorų skonį ir sudėtį lemia apšvietimo spalva

Louise Fresco, Vageningeno universiteto ir universitetui priklausančių tyrimų institutų pirmininkė. Romy Arroyo Fernandezo (FT) nuotr.
Louise Fresco, Vageningeno universiteto ir universitetui priklausančių tyrimų institutų pirmininkė. Romy Arroyo Fernandezo (FT) nuotr.
Leo Marcelis pakeičia ne tik savo auginamų pomidorų aromatą ir skonį, bet ir vitaminų kiekį, savo šiltnamyje paprasčiausiai įjungdamas kitokį apšvietimą.

Raudona šviesa spartina augimą, daugiau mėlynos lemia, kad auga žemesni augalai ir juose yra daugiau antioksidantų, o įjungus tamsiai raudoną šviesą auga ilgastiebiai augalai, turintys mažiau šakų.

„Svarbiausia – tinkama skirtingų spalvų šviesos pusiausvyra“, – aiškina Vageningeno universiteto (Nyderlandai) augalininkystės profesorius, apžiūrinėdamas pomidorų daigus, sustatytus ant lentynų kontroliuojamo klimato patalpoje.

52795
130817
52791