Mėsos analogai – vis dažnesni visavalgių lietuvių krepšeliuose

    Reklama publikuota: 2022-06-16
    Nuo šiol veganiškų prekių galima įsigyti visose prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse.
    svg svg
    Nuo šiol veganiškų prekių galima įsigyti visose prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse.

    Iš augalinių žaliavų pagaminti mėsos pakaitalai – viena svarbiausių pastarojo meto maisto pramonės inovacijų, grįstų tvarumo idėja. Tokie produktai ne tik savo skoniu ir kvapu neatsilieka nuo mums įprastos kiaulienos ar jautienos, bet ir ženkliai prisideda prie gamtos resursų taupymo bei sveikesnės mitybos. Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkai, sukūrę mėsos analogą iš žirnių, ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi savo įžvalgomis, ką apie tokias inovacijas mano vartotojai ir kokių mitybos pokyčių galima tikėtis netolimoje ateityje.

    Siekis taupyti gamtos išteklius ir užtikrinti tvarumą maisto tiekimo grandinėje skatina verslo bei mokslo atstovus ieškoti inovacijų. Pastaraisiais metais Lietuvos mokslininkams pavyko sukurti mėsos analogą iš žirnių, kuris savo skonio savybėmis, vartotojų teigimu, neatsilieka nuo įprastos mėsos. Be to, nors tokie produktai parduotuvių lentynose pasirodė ganėtinai neseniai, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, juos pirkėjai renkasi vis dažniau.

    „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
    „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

    „Per pastaruosius kelerius metus augalinių produktų, pieno produktų ir mėsos alternatyvų pardavimai išaugo kelis kartus. Šiuo atveju svarbu pabrėžti, kad tokiam ryškiam augimui daug įtakos turi faktas, jog sparčiai plečiasi asortimentas, jam skiriame vis daugiau dėmesio ir tai atsispindi rezultatuose. Žmonės noriai išbando naujus produktus, o tie, kurie labiausiai pasiteisina, įsitvirtina ir mūsų asortimente“, – pažymi E. Dapkienė.

    Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













    Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



     

    Prekybos tinklo atstovės teigimu, besikeičiantys vartotojų įpročiai svarbūs vystant atsakingą verslą bei plečiant tvarių produktų pasiūlą.

    Ryškus Lietuvos mokslininkų indėlis

    Pastaraisiais metais kuriant mėsos analogus itin sėkmingai dirba ir Lietuvos mokslininkai. Aelita Zabulionė, KTU Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja, su kolegomis kuria vištienos, jautienos bei kiaulienos maltinių pakaitalus, gaminamus iš antrinių ir tvarių žaliavų.

    „Šios medžiagos puikiai tinka mėsos analogams kurti. Pavyzdžiui, gaminant augalinius pieno pakaitalus, susidaro dideli išspaudų kiekiai. Kai kurios jų, gaunamos iš kruopų ar riešutų, yra labai vertingos, pasižymi skaidulinių medžiagų gausa. Mūsų užduotis – iš šių žaliavų pašalinti mitybai netinkamus produktus ir sukurti kuo geresnį jų bioprieinamumą.

    Aelita Zabulionė, KTU Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja.
    Aelita Zabulionė, KTU Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja.

    Kitaip tariant, dirbame tam, kad mėsos pakaitalai būtų maksimaliai paruošti vartojimui. Geriausias to pavyzdys – praėjusiais metais mūsų pristatytas ir jau apdovanotas kūrinys: itin į kiaulieną panašus analogas iš žirnių. Tai – tvari žaliava, naudinga dirvai ir žmogui, kuri labai įprasta, priimtina šalies gyventojų skoniui“, – pasakoja A. Zabulionė. 

    Pašnekovės teigimu, viena svarbiausių su mėsos analogais dirbančių mokslininkų užduočių – kad šie produktai būtų palankūs žmogaus sveikatai bei gamtai. Todėl kiekvienai žaliavai bandoma rasti vietines alternatyvas, šiuos pakaitalus gaminti atsižvelgiant į tvarumą, išskirti kuo mažesnį CO2 kiekį.

    Vartotojai įvertino geriau nei įprastą mėsą

    Mokslininkė atkreipia dėmesį, kad rinkoje mėsos analogų yra skirtingų, todėl juos renkantis patariama būti atidiems ir žinoti, ko ieškoti etiketėje.

    „Vartotojams verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių veiksnių. Pavyzdžiui, mėsos analoguose gali būti didelis druskos, sočiųjų riebalų kiekis arba nepakankamas kiekis baltymų. Todėl geriausia rinktis gaminius, kuriuose baltymų yra bent 15 gramų iš 100 gramų produkto. Taip pat – turinčius kuo mažiau sočiųjų ir kuo daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių. Be to, vertingesni gaminiai praturtinti geležimi, B grupės vitaminais, juose yra bent 3 gramai skaidulinių medžiagų iš 100 gramų produkto“, – kalba A. Zabulionė.

    Vadovaujantis šiomis taisyklėmis ir atidžiai renkantis produktus galima suformuoti sveikatai palankų maisto racioną, visiškai patenkinantį organizmo poreikius net ir neįtraukiant mėsos. Todėl, anot A. Zabulionės, KTU mokslininkų komanda, kurdama kiekvieną naują gaminį, sprendžia esminius – mitybos įvairovės ir pakankamumo – klausimus. 

    „Mūsų prioritetas, kad inovatyvus produktas būtų ne tik skanus, bet ir palankus vartotojo sveikatai, atitiktų aukščiausius maistui keliamus reikalavimus. Jis privalo turėti subalansuotą baltymų, riebalų, angliavandenių, mikro bei makro elementų kiekį.

    Įdomu tai, jog vykdydami šių analogų juslinį vertinimą, pirmiausia vartotojams pateikdavome pakaitalus, o tik po to –  tikros mėsos pavyzdį. Pastarasis būdavo įvertinamas itin nepalankiai, apibūdinant jį kaip nepriimtiną, neskanų, nepatrauklų, o tokiuose bandymuose visada dalyvavo visavalgiai vertintojai. Vadinasi, mėsos analogų skonis, tekstūra, aromatas iš esmės gali būti net labiau priimtini nei tikros mėsos. Tereikia peržengti emocinį barjerą ir išdrįsti paragauti“, – įsitikinusi A. Zabulionė.

    Mėsos iš raciono visiškai neišstums

    Pašnekovės teigimu, nepaisant to, kad mokslininkams pavyksta sukurti nuo įprastos mėsos savo savybėmis neatsiliekančius ar net ją pranokstančius analogus, tokie produktai gyvulinės kilmės gaminių visiškai nepakeis. Tai lemia faktas, kad maistas yra ne tik energijos šaltinis, bet ir tradicijų, apeigų, švenčių bei socialinio gyvenimo dalis. A. Zabulionės manymu, pakeisti asmeninius įpročius yra daug lengviau, nei iš naujo perkurti šeimos papročius ar nusistovėjusias normas.

    „Visada laikausi realistiškos nuomonės – mėsa artimiausiu metu iš europiečių stalų neišnyks būtent dėl minėtų priežasčių. Tačiau kitokia situacija yra, pavyzdžiui, JAV. Ten tikimasi, kad iki 2025-ųjų, lyginant su 2020-aisiais, veganiškų mėsos pakaitalų rinkos vertė padvigubės. Tai – reikšmingi pokyčiai, rodantys didelį šios rinkos augimą, aktualumą ir populiarumą. Kadangi mėsos analogai tampa vis labiau panašūs į mums įprastus gaminius tiek skoniu, tiek išvaizda, daugėja vartotojų, kurie renkasi įtraukti tokius gaminius į kasdienį racioną“, – tikina A. Zabulionė.

    Stebėdamas besikeičiančius vartotojų poreikius, reaguoja ir verslas. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė E. Dapkienė teigia, kad jos atstovaujamas prekybos tinklas darnaus vystymosi tikslus laiko vienu esminių savo veiklos prioritetų, o tai atsispindi ir formuojant parduotuvių asortimentą.

    „Didžioji dalis žmonių, kurie perka ne gyvulinės kilmės prekes, yra visavalgiai, t.y. ne veganai. Tai patvirtina ir mūsų didžiųjų tiekėjų įžvalgos – pasak jų, ši tendencija matoma ne tik Lietuvoje, bet ir kitose rinkose. Dėl to balandį įgyvendinome pokyčius savo parduotuvių lentynose – didesnėse „Maximos“ parduotuvėse nebeliko atskirų veganiško maisto skyrelių“, – teigia pašnekovė.

    E. Dapkienė atkreipia dėmesį, kad veganiški produktai iš parduotuvių nedingo – buvo integruoti į pieno produktų lentynas, jų asortimentas išplėstas, o veganiškų prekių nuo šiol bus galima įsigyti visose prekybos tinklo parduotuvėse.

    „Tokiu sprendimu norėjome dar labiau padidinti apsiperkančiųjų įsitraukimą ir pasiekti daugiau maisto naujovėms atvirų žmonių. Galima drąsiai sakyti, kad užbaigėme veganiško maisto atskirtį ir sudėjome šiuos produktus ten, kur juos rastų visi pirkėjai“, – pažymi „Maximos“ atstovė.   

    Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

    Ateitis be tvarumo neįsivaizduojama: auga ne tik įpareigojimai, bet ir spaudimas iš trečiųjų šalių Verslo tribūna

    Tvarumas pamažu įgauna labai konkretų pavidalą ir iš daugybės savaip teisingų interpretacijų virsta realiais...

    Tvarus verslas
    2023.06.26
    Naujiena rinkoje: užstatas už priduotą tarą gali keliauti tiesiai į „Ačiū“ kortelę Verslo tribūna 2

    Didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ mobiliojoje programėlėje atsirado nauja galimybė: už šios...

    Tvarus verslas
    2023.06.01
    Tvari pakuotė: tarp ateities idėjų ir šiandienos iššūkių Verslo tribūna

    Nuo skaudžios realybės atliekų rūšiavimo konteineriuose iki inovatyviausių tvarios pakuotės pranašysčių ir...

    Tvarus verslas
    2023.05.31
    Darbuotojų įvairovė – kokią naudą tai neša įmonėms? Verslo tribūna

    Integracinė kultūra organizacijoje, kai skirtingos patirtys bei idėjos, kaip ir individualūs darbuotojų...

    Tvarus verslas
    2023.05.19
    Elektromobilių įkrovimo stotelių nuoma: ne tik mažiau investicijų, bet ir galimybė uždirbti Verslo tribūna

    Mažai kas abejoja, kad elektromobiliai yra ateities transportas, tačiau įsirengti elektromobilių įkrovimo...

    Tvarus verslas
    2023.05.18
    Guminių batų gamintojai: tvarumo paieškos nuo žaliavų iki pakuotės Verslo tribūna

    Guminių batų klientai jau užtikrintai peržengė sodo ar darbo aprangos ribas. Nenustebsime tokią avalynę...

    Tvarus verslas
    2023.05.11
    Gaiviųjų gėrimų pramonės apžvalga: metų baltos varnos, pakuočių iššūkiai, naujų mokesčių grėsmė Premium

    Didžiosios gėrimų gamybos įmonės atidžiai seka ES direktyvose numatytus reikalavimus ir, nors jie dar...

    Prekyba
    2023.05.11
    Žinia labai mažoms ir mažoms įmonėms bei ūkininkams: 3 priežastys, kodėl verta pasinaudoti parama saulės elektrinėms Verslo tribūna

    Smulkusis verslas netrukus sulauks kvietimo teikti paraiškas saulės elektrinėms įrengti. Įmonėms,...

    Tvarus verslas
    2023.05.09
    „Achemos“ planuose – šimtamilijoninės investicijos į žaliojo vandenilio gamybą Premium 1

    Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“ planuoja pastatyti iki 213 MW galios elektrolizės įrenginius, kurie,...

    Pramonė
    2023.04.18
    „Enefit“ vadovas: iki 2050 m. elektros poreikis išaugs daugiau nei 5 kartus Verslo tribūna

    Švedijos tyrimų bendrovė „SB Insight“ pristatė didžiausią Europoje nepriklausomą prekių ženklų tvarumo tyrimą...

    Tvarus verslas
    2023.04.06
    Milijoną į „Scan&Go“ investavusi „Maxima“: savitarna yra prekybos ateitis Verslo tribūna 11

    Pirmasis Lietuvoje savarankiško pirkinių skenavimo technologiją „Scan&Go“ pristatęs lietuviškas prekybos...

    Tvarus verslas
    2023.03.30
    A.Gaudiešius. Ką atneš investicijų į atsinaujinančią energetiką bumas?

    Numatoma, kad sparti atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) projektų plėtra leis jau 2030 m. patenkinti...

    Nuomonės
    2023.03.26
    Elektros rinka dar gali pateikti staigmenų, bet rizikas galima suvaldyti Verslo tribūna

    Nors elektros kainų pikas atrodytų jau praeityje, tačiau ramybė gali būti apgaulinga. Rinka išlieka...

    Tvarus verslas
    2023.03.22
    Lietuvos įmonės seka pasaulines tendencijas: tvarus atliekų tvarkymas tampa prioritetu Verslo tribūna 1

    Daugelis šiuolaikinių verslų vadovų sutartinai pabrėžia, kad geri finansiniai rezultatai privalo koja kojon...

    Tvarus verslas
    2023.03.09
    Nauja „Enefit“ paslauga verslui: įrengs saulės elektrinę ir ją išnuomos Verslo tribūna

    Įmonių noras dalį ar visą reikalingą elektros energiją pasigaminti pačioms gerokai suintensyvėjo, tačiau į...

    Tvarus verslas
    2023.02.28
    Antiinfliacinės „Maximos“ iniciatyvos: mažina lietuviškų pieno produktų ir kitų kasdienių prekių kainas Verslo tribūna 5

    Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pastaruoju metu ėmėsi net kelių maisto produktų kainų mažinimo...

    Tvarus verslas
    2023.02.23
    Pakuočių tvarumas: draudimai, mokesčiai ir atgrasantys vaizdai Verslo tribūna

    Jau neabejojama pokyčių reikme, kai kalbama apie tvarumą. Šįkart apžvelgsiu naujus, svarbiausius įstatymus...

    Tvarus verslas
    2023.02.21
    „Enefit“ žvalgosi vietų elektromobilių viešojo įkrovimo stotelėms Verslo tribūna

    Viešojo elektromobilių įkrovimo stotelių Lietuvoje netrukus ženkliai daugės. Apie savo planus įrengti tokių...

    Tvarus verslas
    2023.02.14
    Metus „Maxima“ pradeda su dar tvirtesniais įsipareigojimais darbuotojams Verslo tribūna

    Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, vienijantis daugiau nei 12 tūkst. darbuotojų, į 2023-iuosius metus...

    Tvarus verslas
    2023.02.02
    D. Tracevičius: pirmosios kartos biodegalai yra žaliasis smegenų plovimas Premium 6

    Domantas Tracevičius, Všį „Žiedinė ekonomika“ vadovas, VŽ podkaste sako, kad pirmosios kartos biodegalai nėra...

    Logistika
    2023.01.31

    Verslo žinių pasiūlymai