Maitinimo įstaigas tuštinti gali ne tik ribojimai, bet ir šešėlis

Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė, „Kitchen Rules“ įkūrėjos, primena apie galimą sąmoningą klientų sprendimą nesinaudoti šešėlinio verslo paslaugomis, nepaisant to, kokia gera kokybė, patraukli kaina ar patraukli vieta.
„Taip klientai išreikštų atsakingą požiūrį į nesąžiningą viešojo maitinimo verslą, – nurodo konsultacijų „Kitchen Rules“ įkūrėjos. – Vis dar esame gana pakantūs, matyt, kol kas neišsiugdėme tokio jautrumo, kaip, tarkim, Skandinavijos šalių gyventojai.“
„Kitchen Rules“ neseniai prisijungė prie skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“.
„Pradėdamos darbą su kiekvienu klientu visų pirma sudarome sutartį, kuri abiem pusėms leidžia aiškiai suprasti, kas, kada ir už kiek bus atlikta. Visi teisiniai, finansiniai dokumentai – tai abipusis saugumo jungiklis, kuris padeda išvengti nesusipratimų“, – nurodo „Kitchen Rules“ konsultantės.
Jos nurodo, kad prisijungusios prie „Baltosios bangos“ planuoja edukuoti ir klientus, skatinti juos taip pat prisijungti prie iniciatyvos už sąžiningą ir skaidrų verslą.
„Tai darysime tiek grupinių mokymų, tiek individualių konsultacijų metu“, – nurodo gastronomijos verslo konsultantės.
Kiti maitinimo verslo atstovai, prisijungę prie „Baltosiosios bangos“, tvirtina, kad tolerancija nesąžiningiems verslams dar didelė.
„Spaudoje ne kartą buvo aprašytos konkurentų patikros ir jų metu aptiktos rimtos apskaitos spragos, nesąžiningas elgesys su darbuotojais, bet tos įmonės dirba ir toliau. Nemaloniai keista, kad šioje srityje visuomenės tolerancija neskaidrumui yra labai didelė“, – pastebi Odeta Bložienė, UAB „Burokėlis ir krapas“, valdančios šeimos restoranus „Jurgis ir drakonas“ ir picos barus „Brooklyn Brothers“, direktorė.
O. Bložienė pritaria, kad dirbti pelningai maitinimo verslui sudėtinga – reikia gerų vadybos žinių, nuolat atsinaujinti, todėl dalis jų pradeda ieškoti išeičių apgaudinėdami valstybę. „Burokėlio ir krapo“ vadovė skaičiuoja, kad apie 40% atsiskaitymų restoranuose vis dar atliekama grynaisiais – kol ši situacija tęsis, kovoti su šešėliu bus sunku.
„Nuolaidos“ be fiskalinio kvito
Instituciniai „Baltosios bangos“ partneriai – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI) – viešojo maitinimo sektorių įtraukia į rizikingiausiųjų dėl šešėlinės veiklos.
Kaip nurodo VMI, apie tai, kad maitinimo įstaiga veikia neskaidriai, rodyti gali vengimas išduoti fiskalinius kvitus. Taip pat juose gali būti nurodytos nuolaidos, kurios realiai netaikomos arba fiksuojamos mažesnės patiekalų kainos nei jos yra iš tikrųjų.
VDI nesąžiningai dirbančiose įstaigose fiksuoja nelegalaus darbo atvejus, kai įdarbinami žmonės be jokių oficialių darbo sutarčių. Darbuotojai gauna atlyginimus „vokelyje“, o taip pažeidžiamos ir darbuotojo teisės – jis neturi socialinių garantijų, taip pat – iškreipiama rinka.
Atsisakė atsiskaitymo grynaisiais
„Baltosios bangos“ iniciatyvoje dalyvaujančios įmonės siekia etiškos verslo lyderystės ir nori tapti pavyzdžiu ne tik viešai deklaruojamomis vertybėmis, bet ir jas atitinkančiais kasdieniais veiksmais. Jos dalinasi savo gerąja praktika ir skatina kitus rinkos žaidėjus taip pat sąžiningai vykdyti savo veiklą, tuo pačiu ugdyti visuomenės supratimą apie skaidrumą. Taip po truputį galima pasiekti realių verslo kultūros pokyčių, o vieningas sutarimas, kad veikiama sąžiningo konkuravimo sąlygomis, pasak iniciatyvos narių, jau yra gera pradžia.
„Mums svarbi šalies gerovė, esam pilietiški ir jaučiam, kad keičiam aplinką. Tikime, kad kai kuriems klientams ramiau žinant, jog sąžiningai mokame mokesčius“, – nurodo ktias „Baltosios bangos“ narys Vytautas Kratulis, kavinių ir rūšinės kavos parduotuvių tinklo „Hurac?n Coffee“ įkūrėjas.
Šis verslas pirmasis įvedė atsiskaitymo sistemą tik mokėjimo kortelėmis.
„Aišku, vis dar pasitaiko skaudžių momentų, kai restorane ar kavinėje neduoda čekio: tai gaju ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Todėl, siekdami abipusio pasitikėjimo tiek su darbuotojais, tiek su partneriais, pirmieji įvedėme atsiskaitymo sistemą tik kortelėmis. Šis žingsnis mums padėjo ir tebepadeda augti, vystyti tokį verslą, kuriuo tikime“, – nurodo V. Kratulis.
„Baltoji banga“ ragina įmones teikti pasiūlymus, kaip būtų galima užtikrinti sklandesnį verslo reguliavimą. Iniciatyvoje veikia Viešųjų pirkimų darbo grupė bei viešojo maitinimo darbo grupė, kuri suformulavo ir savo pasiūlymus.
„Kalbėti ne visada populiariausia sąžiningumo tema, rodyti pavyzdį ir siekti pokyčio mūsų verslo kultūroje yra žymiai lengviau, kai esi ne vienas. Buriantis į bendras iniciatyvas, galima paveikti ir nesąžiningus rinkos žaidėjus. Kaip? Pavyzdžiui, kuo daugiau įmonių diegs aukščiausius etikos standartus ir to reikalaus iš savo partnerių bei tiekėjų, tuo didesnė tikimybė, kad „auksinių šaukštų“ lošėjai bus priversti trauktis“, – teigia Rūta Skyrienė, Investuotojų forumo vykdančioji direktorė ir „Baltosios bangos“ tarybos pirmininkė.