Maitinimo įstaigas tuštinti gali ne tik ribojimai, bet ir šešėlis

Publikuota: 2021-08-28
Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė, gastronomijos konsultacijų agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjos. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė, gastronomijos konsultacijų agentūros „Kitchen Rules“ įkūrėjos. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Maitinimo verslui – pokyčių metas: vienos vietos, pasirinkusios aptarnauti svečius tik su galimybių pasu nuo rugpjūčio vidurio, turėjo atsisveikinti su dalimi klientų ir dar atremti jų pasipriešinimą, kiti – rengiasi rugsėjo 13 d., kai neturinčiųjų galimybių paso nė negalės priimti, tad svarsto, kad jų barai ir restoranai aptuštės. Tačiau gastronomijos verslo konsultacijų „Kitchen Rules“ primena, jog aptuštėti maitinimo įstaigos gali ir dėl to, kad veikia nesąžiningai – šešėlyje.

Ieva Vaičiūnaitė ir Jurgita Viltrakienė, „Kitchen Rules“ įkūrėjos, primena apie galimą sąmoningą klientų sprendimą nesinaudoti šešėlinio verslo paslaugomis, nepaisant to, kokia gera kokybė, patraukli kaina ar patraukli vieta.

„Taip klientai išreikštų atsakingą požiūrį į nesąžiningą viešojo maitinimo verslą, – nurodo konsultacijų „Kitchen Rules“ įkūrėjos. – Vis dar esame gana pakantūs, matyt, kol kas  neišsiugdėme tokio jautrumo, kaip, tarkim, Skandinavijos šalių gyventojai.“

„Kitchen Rules“ neseniai prisijungė prie skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“.

„Pradėdamos darbą su kiekvienu klientu visų pirma sudarome sutartį, kuri abiem pusėms leidžia aiškiai suprasti, kas, kada ir už kiek bus atlikta. Visi teisiniai, finansiniai dokumentai – tai abipusis saugumo jungiklis, kuris padeda išvengti nesusipratimų“, –  nurodo „Kitchen Rules“ konsultantės.

Jos nurodo, kad prisijungusios prie „Baltosios bangos“ planuoja edukuoti ir klientus, skatinti juos taip pat prisijungti prie iniciatyvos už sąžiningą ir skaidrų verslą.

„Tai darysime tiek grupinių mokymų, tiek individualių konsultacijų metu“, – nurodo gastronomijos verslo konsultantės.

Kiti maitinimo verslo atstovai, prisijungę prie „Baltosiosios bangos“, tvirtina, kad tolerancija nesąžiningiems verslams dar didelė.

„Spaudoje ne kartą buvo aprašytos konkurentų patikros ir jų metu aptiktos rimtos apskaitos spragos, nesąžiningas elgesys su darbuotojais, bet tos įmonės dirba ir toliau. Nemaloniai keista, kad šioje srityje visuomenės tolerancija neskaidrumui yra labai didelė“, – pastebi  Odeta Bložienė, UAB „Burokėlis ir kra­pas“, valdančios šeimos res­toranus „Jurgis ir drakonas“ ir picos barus „Brooklyn Bro­t­hers“, direktorė.

O. Bložienė pritaria, kad dirbti pelningai maitinimo verslui sudėtinga – reikia gerų vadybos žinių, nuolat atsinaujinti, todėl dalis jų pradeda ieškoti išeičių apgaudinėdami valstybę. „Burokėlio ir krapo“ vadovė skaičiuoja, kad apie 40% atsiskaitymų restoranuose vis dar atliekama grynaisiais – kol ši situacija tęsis, kovoti su šešėliu bus sunku.

„Nuolaidos“ be fiskalinio kvito

Instituciniai „Baltosios bangos“ partneriai – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI) – viešojo maitinimo sektorių įtraukia į rizikingiausiųjų dėl šešėlinės veiklos.

Kaip nurodo VMI, apie tai, kad maitinimo įstaiga veikia neskaidriai, rodyti gali vengimas išduoti fiskalinius kvitus. Taip pat juose gali būti nurodytos nuolaidos, kurios realiai netaikomos arba fiksuojamos mažesnės patiekalų kainos nei jos yra iš tikrųjų.

VDI nesąžiningai dirbančiose įstaigose fiksuoja nelegalaus darbo atvejus, kai įdarbinami žmonės be jokių oficialių darbo sutarčių. Darbuotojai gauna atlyginimus „vokelyje“, o taip pažeidžiamos ir darbuotojo teisės – jis neturi socialinių garantijų, taip pat – iškreipiama rinka.

Atsisakė atsiskaitymo grynaisiais

„Baltosios bangos“ iniciatyvoje dalyvaujančios įmonės siekia etiškos verslo lyderystės ir nori tapti pavyzdžiu ne tik viešai deklaruojamomis vertybėmis, bet ir jas atitinkančiais kasdieniais veiksmais. Jos dalinasi savo gerąja praktika ir skatina kitus rinkos žaidėjus taip pat sąžiningai vykdyti savo veiklą, tuo pačiu ugdyti visuomenės supratimą apie skaidrumą. Taip po truputį galima pasiekti realių verslo kultūros pokyčių, o vieningas sutarimas, kad veikiama sąžiningo konkuravimo sąlygomis, pasak iniciatyvos narių, jau yra gera pradžia.

„Mums svarbi šalies gerovė, esam pilietiški ir jaučiam, kad keičiam aplinką. Tikime, kad kai kuriems klientams ramiau žinant, jog sąžiningai mokame mokesčius“, – nurodo ktias „Baltosios bangos“ narys Vytautas Kratulis, kavinių ir rūšinės kavos parduotuvių tinklo „Hurac?n Coffee“ įkūrėjas.

Šis verslas pirmasis įvedė atsiskaitymo sistemą tik mokėjimo kortelėmis.

„Aišku, vis dar pasitaiko skaudžių momentų, kai restorane ar kavinėje neduoda čekio: tai gaju ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Todėl, siekdami abipusio pasitikėjimo tiek su darbuotojais, tiek su partneriais, pirmieji įvedėme atsiskaitymo sistemą tik kortelėmis. Šis žingsnis mums padėjo ir tebepadeda augti, vystyti tokį verslą, kuriuo tikime“, – nurodo V. Kratulis.

„Baltoji banga“ ragina įmones teikti pasiūlymus, kaip būtų galima užtikrinti sklandesnį verslo reguliavimą. Iniciatyvoje veikia Viešųjų pirkimų darbo grupė bei viešojo maitinimo darbo grupė, kuri suformulavo ir savo pasiūlymus. 

„Kalbėti ne visada populiariausia sąžiningumo tema, rodyti pavyzdį ir siekti pokyčio mūsų verslo kultūroje yra žymiai lengviau, kai esi ne vienas. Buriantis į bendras iniciatyvas, galima paveikti ir nesąžiningus rinkos žaidėjus. Kaip? Pavyzdžiui, kuo daugiau įmonių diegs aukščiausius etikos standartus ir to reikalaus iš savo partnerių bei tiekėjų, tuo didesnė tikimybė, kad „auksinių šaukštų“ lošėjai bus priversti trauktis“, – teigia Rūta Skyrienė, Investuotojų forumo vykdančioji direktorė ir „Baltosios bangos“ tarybos pirmininkė.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose

Tema „Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Keičiasi dalinio palūkanų kompensavimo sąlygos įsigyjantiems transporto priemones

Keičiasi „Invegos“ teikiamos priemonės – dalinio palūkanų kompensavimo reikalavimai dėl paskolų verslui...

Gazelė
2021.09.23
800.000 Eur investicija – Šveicarijoje, startas – Lietuvoje: vartotojai rado be reklamos Premium

Kad iš asmeninio poreikio kilusios paslaugos gali reikėti ir daugiau vartotojų, patvirtina pirmieji...

Gazelė
2021.09.23
Verslas gali kreiptis nemokamų ekspertų konsultacijų, vertė – 1,4 mln. Eur

Labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių atstovai nemokamai gali gauti konsultacijų teisės, finansų, verslo...

Gazelė
2021.09.22
Seimo Ekonomikos komitetas siūlo subsidijas savarankiškai dirbantiems skirti paprasčiau

Nuo karantino suvaržymų nekentėjusiems smulkiesiems verslininkams, dirbantiems su verslo liudijimais, Seimo...

Gazelė
2021.09.22
Augančių startuolių ekosistemų indekse – Lietuvos šuolis per 60 pozicijų Premium

Lietuva besivystančių startuolių ekosistemų indekse per metus iš 80–90 pozicijos pakilo į 20–30, skelbiama...

Inovacijos
2021.09.22
Pamatė segmentą, kur 94% augimas be pastangų, – dirbs rimčiau Premium 4

„Knygos.lt“ stiprina prekybą perskaitytomis knygomis. Kol kiti knygynai į skaitytų kūrinių segmentą neina, o...

Gazelė
2021.09.22
Regionų verslininkams – 225.000 Eur vertės akceleravimo programa

Verslas 13-oje miestų gali registruotis dalyvauti verslo akceleravimo programoje, kuri vyks bendradarbystės...

Gazelė
2021.09.21
Miestas – nedidelis, paslaugos teikėjų daug, bet idėja pasitvirtino Premium

Kai nedideliame mieste yra bent keli panašios paslaugos teikėjai, verslo idėją galima nuvyti šalin nė...

Gazelė
2021.09.21
IRT inovacijoms – 5,3 mln. Eur finansavimas: nuo avataro mokymuisi iki liečiamos hologramos 

12 informacijos ryšių ir technologijų (IRT) projektų skirtas 5,3 mln. Eur finansavimą pagal „Norway Grants“.

Gazelė
2021.09.20
Prekės ženklai: augimui padėjo aiškūs visos komandos tikslai Premium

Kai vadovo tikslas didesnis nei komandos, įmonė liks stovėti vietoje. Aiškus darbų paskirstymas, jų sekimas,...

Gazelė
2021.09.19
Verslą pradėjo nuo garažo – dabar valdo du baldų salonus Premium

Kai nori dirbti sau, neatbaido jokie sunkumai. Net ir tokiame prisigrūdusiame sektoriuje kaip baldų gamyba...

Gazelė
2021.09.17
Apdovanotos Panevėžio apskrities „Gazelės“ 1

Ketvirtadienį Aukštaitijos sostinėje apdovanotos Panevėžio apskrities „Gazelės“ – sparčiausiai augusios...

Gazelė
2021.09.16
Regione trūkstant specialistų, darbdaviai nepamiršta ir etikos nepervilioti Premium

Panevėžio regiono verslas išsprendė pandemijos iššūkius, o dalis įmonių pavertė juos ir proga ūgtelėti.

Gazelė
2021.09.16
Į parodą kviečia „Baltic Fashion & Textile Vilnius“ 

Lietuvos parodų rūmuose „Litexpo“ prasideda tarptautinė paroda „Baltic Fashion & Textile Vilnius“, kurioje...

Pramonė
2021.09.16
Sužinojo, kad mokesčius grąžinti turės per metus: mirk, nemirk, bet grąžink Premium 3

Valstybės pagalbos dėl COVID-19 gavęs verslas atidėjo mokesčius ir finansų srautus planavo ir taip, kad...

Gazelė
2021.09.16
„Invega“ teikia naujas „Startuok“ paskolas jaunam verslui 

Jaunas verslas galės gauti paskolas tiesiogiai iš „Invegos“ pagal naują priemonę „Startuok“. Iki 3 mln. Eur...

Gazelė
2021.09.14
Prasidėjo registracija į „TechHub“ preakceleratorių

Startuolius ir norinčius juos įkurti Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kviečia registruotis į...

Gazelė
2021.09.13
Dvigubos subsidijos nepadėjo: 111 įmonių nebeliko per 1.700 darbuotojų Premium

Per 100 socialinių įmonių pandemijos metais susitraukė daugiau kaip 1.700 žmonių. Valstybės parama joms...

Gazelė
2021.09.13
E. parduotuvėms siūlo įsikurti salone be pardavėjų

Internetinė prekyba pandemijos metais tapo aktyvesnė, bet pirkėjų noras pamatyti prekes gyvai niekur nedingo.

Gazelė
2021.09.12
Pirmųjų verslo metų projektai: sukūrė ir 6 kv. m mikronamą 1

Vasara po karantino, kai visi norėjo ištrūkti į gamtą, buvo tinkamiausias laikas pasiūlyti mikronamus...

Gazelė
2021.09.11

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku