Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas Norfa | Lietuviškas tinklas

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS
2024-03-29 06:30

Kas lemia, kad pusė lietuviškos kiaulienos nuperkama „Norfos“ parduotuvėse

Turėdama apie 12% šalies mažmeninės prekybos rinkos „Norfa“ parduoda apie 50% visos šviežios lietuviškos kiaulienos, Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Turėdama apie 12% šalies mažmeninės prekybos rinkos „Norfa“ parduoda apie 50% visos šviežios lietuviškos kiaulienos, Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Skaičiavimai patvirtina, kad apie pusę Lietuvoje išaugintos ir parduodamos šviežios kiaulienos šalies gyventojai nuperka „Norfos“ parduotuvėse. Nuolat auganti kiaulienos paklausa „Norfos“ parduotuvių tinkle patvirtina, kad pirkėjas atrado, kur gali įsigyti šviežiausios ir kokybiškiausios kiaulienos. Prie to daug prisideda ir prieš pusantrų metų atidaryta moderni „Rivonos“ mėsinės skerdykla Šilalės r., Struikuose.

Dainius Dundulis, 158 parduotuves Lietuvoje valdančios UAB „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas ir gamybos bei logistikos bendrovės „Rivona“ generalinis direktorius, remdamasis skaičiais tvirtina, kad apie pusę visos Lietuvoje parduodamos šviežios kiaulienos Lietuvos pirkėjai įsigyja „Norfos“ parduotuvėse.

„Norfa“ parduoda 50% visos šviežios lietuviškos kiaulienos

VĮ Žemės ūkio duomenų centro pateikta statistika apie š. m. pirmųjų 10 savaičių kiaulių skerdenų skaičių Lietuvos įmonėse rodo, kad per šį laikotarpį „Rivona“ vidutiniškai skerdė kiek daugiau nei 40% vnt.

Šviežia kiauliena yra tapusi „Norfos“ parduotuvės vizitine kortele daugeliui pirkėjų.
Šviežia kiauliena yra tapusi „Norfos“ parduotuvės vizitine kortele daugeliui pirkėjų.

„Mes žinome, kiek skerdenų pagaminama Lietuvoje ir kiek jų pagamina „Rivonos“ mėsinės skerdykla. Taip pat skaičiuojama, kad apie 10% skerdenų skerdyklos atiduoda mėsos gamybos įmonėms. Ši statistika patvirtina, kad kas antras Lietuvoje išaugintos, paskerstos ir parduodamas kiaulienos kilogramas nuperkamas „Norfos“ parduotuvėje. Taigi, turėdama apie 12% šalies mažmeninės prekybos rinkos „Norfa“ parduoda apie 50% visos šviežios lietuviškos kiaulienos, – skaičiuoja D. Dundulis. – Taip pat galime daryti prielaidą, kad beveik visas šis kiaulių kiekis yra išaugintas Lietuvoje.“

Todėl, anot jo abejotini kai kurių prekybos tinklų teiginiai, kad jie prekiauja lietuviška kiauliena, nes tokių kiekių paprasčiausiai nelieka. Be to skaičiuojama, kad Lietuvoje užauginama mažiau nei pusė visos parduodamos kiaulienos, o kita importuojama.

Šviežia kiauliena – trumpiau nei per parą

D. Dundulis teigia, kad pasiekti tokių rezultatų ir patenkinti augančią šviežios kiaulienos paklausą tapo įmanoma dėl daugiau kaip 8 mln. Eur investicijų į naują „Rivonos“ skerdyklos liniją Šilutės r. Prieš pusantrų metų pradėjusios veikti moderniausios šalyje visiškai automatizuotos skerdyklos linijos pajėgumas – 150 kiaulių per valandą, kai senosios buvo vos 60. Beje, nors našumas išaugo 2,5 karto, čia dirba tiek pat žmonių, kaip ir prie ankstesnės linijos. Darbuotojams sukurtos žymiai geresnės darbo sąlygos, daug sunkių darbų pakeitė automatizuoti sprendimai, beliko vos kelios vietos, kur be žmonių rankų neišsiverčiama.

Net atokiausiose „Norfos“ parduotuvėse prekiaujama šviežia kiauliena, kuri iš skerdyklos atvežta greičiau nei per parą.
Net atokiausiose „Norfos“ parduotuvėse prekiaujama šviežia kiauliena, kuri iš skerdyklos atvežta greičiau nei per parą.

„O pirkėjui didžiausias privalumas, kurį jis ir įvertina rinkdamasis kiaulieną „Norfoje“, – parduotuves pasiekia ypač šviežia mėsa. Jei anksčiau mėsos vėsinimas trukdavo apie parą, tai modernios technologijos mėsą išvežti į parduotuves leidžia jau po 6 val. Net atokiausiose „Norfos“ parduotuvėse turime galimybę prekiaujame šviežia kiauliena, kuri iš skerdyklos atvežta greičiau nei per parą, – pasakoja „Norfos“ vadovas ir savininkas. – Kai mes jau prekiaujame šviežia kiauliena, kiti prekybos tinklai dar tik ruošiasi pateikti užsakymus mėsai, kuri laukia skerdyklose.“

Šviežia kiauliena yra tapusi „Norfos“ parduotuvės vizitine kortele daugeliui pirkėjų.

Ir tvaresnė prekyba

D. Dundulis taip pat akcentuoja, kad „Norfa“ mėsą patiekia žymiai tvariau ir pirkėjas į namus parsineša mažiau šiukšlių.

„Daugelis „Norfos“ parduotuvių gauna kiaulienos puseles ir jas pjausto vietoje. Todėl mums nereikia nei įpakavimų su mėsą apsaugančiomis dujomis, nei pačių pakuočių, o pirkėjo iš vitrinos pasirinktą mėsą dedame į maišelius. Jei toks maišelis sveria apie 1,6 g, tai atvežtos supakuotos mėsos dėžutė – apie 22–25 g, t. y. žmogus namo parsineša apie 15 kartų daugiau šiukšlių. Ar galima tikėti tokių prekybininkų teiginiais, kad jų veikla tvari?“, – teigia „Norfos mažmenos“ vadovas.

Jis pasakoja, kad atskiros kiaulienos mėsos dalys sulaukia skirtingos paklausos. Ją lemia ir metų laikai. Pavyzdžiui, šiltuoju metų laiku kepsniams labiausiai perkama sprandinė, tačiau „Norfos“ pirkėjai vertina ir kitą mėsą, įvairius subproduktus, pavyzdžiui, ausis, kojas. Taip pat vasarą išauga marinuotos, gaminimui paruoštos mėsos paklausa.

„Rivonos“ mėsinė į 158 Lietuvoje veikiančias „Norfos“ parduotuves tiekia daugiau kaip 150 pavadinimų įvairių mėsos gaminių, per mėnesį jų pagamina daugiau kaip 600 t. Tai ir vytintos ar virtos, šaltai ar karštai rūkytos dešros ir dešrelės bei kiti gaminiai, vyniotiniai, šaltiena, slėgtainiai, o taip pat, ypač atšilus orams, didelį pasirinkimą paruoštų pusgaminių – kepsnių, šašlykų, šviežių dešrelių ir lėtai virtų produktų, kuriuos užgriuvus svečiams šeimininkei belieka pašildyti.

52795
130817
52791