Keiptauno gidas: vynuogynai, restoranai, Keipo kyšulys

Publikuota: 2019-03-02
Italijos vyno ekspertė

Sakoma, kad vienas gražiausių miestų pasaulyje yra Keiptaunas. Tarsi sparnais apglėbtas įspūdingojo Stalo šlaitų, vadinamas Pietų Afrikos miestų motina, keliautojui jis atveria įstabius balto smėlio paplūdimius, įvairias gyvūnų ir augalų rūšis, geriausius restoranus, vaizdingus vynuogynus ir daugybę kitų dalykų.

Keiptauną lengva pasiekti iš bet kurio pasaulio kampelio, todėl kelionę po Pietų Afrikos Respubliką (PAR) vertėtų pradėti būtent iš jo. Geriausia išsinuomoti automobilį su navigacija, tai suteiks daugiau laisvės, juolab kad Keiptauno oro uoste automobilių nuomos punktų – per akis, randas šiuo metu nebrangus, o kuro kaina – nedidelė.

Kad ir kaip viliojamai skambėtų, sezono įkarštyje, kuris prasideda gruodį, o baigiasi sausio viduryje, į Keiptauną geriau nevykti, nes tuo metu čia atostogauja daugybė Johanesburgo gyventojų. Sakyčiau, geriausias laikas – nuo sausio pabaigos iki kovo ar balandžio, ar net lapkritį.

Keiptauno naktys

Jei ketinate kelias naktis likti Keiptaune, miesto centre ir priemiesčiuose gausu viešbučių ir „Airbnb“ svečių namų už patrauklią kainą. Žinoma, visai nebūtina apsistoti garsiajame „Mount Nelson“, bet jei pasitaikys proga, nueikite ten pasivaišinti gėrimu arba jų garsiąja popiečio arbatėle.

Mano mėgstami rajonai, kuriuose nesudėtinga rasti tiek paprastą ir jaukų B&B, tiek ištaigingus apartamentus, yra į Stalo kalną (Table Mountain) kylantis Klofnekas (Kloof Nek) ir Gardensas. Miesto centrą iš jų nesunku pasiekti pėsčiomis, o ir ten veikia daugybė spalvingų kavinių ir restoranų. Centre irgi daugybė užeigų, restoranų, viliojančių už patrauklią kainą paragauti įvairių pasaulio virtuvių patiekalų, etninių valgių, gatvės maisto, jūrų gėrybių ir t. t. Antai puikia indiška virtuve garsėja „Thali“ restoranas. Vos už kelių kilometrų, palei pakrantę tarp Keiptauno ir Campas Bay, esančiame Sipointe (Sea Point) – nuostabi restorano „La Mouette“ terasa po atviru dangumi.

Jeigu mėgstate džiazą, rekomenduoju „The Crypt“, veikiantį Šv. Jurgio katedros, vienos seniausių ir svarbiausių mieste, rūsyje. Atmosfera čia puiki, kartais koncertuoja pasaulinės džiazo žvaigždės, tad staliuką geriau rezervuoti iš anksto.

Jeigu jums arčiau širdies teatras, opera arba šokis – tarptautinių žvaigždžių galite išvysti „Artscape“.

Komercinis miesto rajonas, žinomas kaip „Waterfront“, anksčiau buvo judraus uosto dalis, dabar čia – prekybos centras su daugybe restoranų, bistro, barų, parduotuvių. Jeigu esate iš tų, kurie nusiraminimui griebiasi apsipirkimo terapijos, ši vieta – kaip tik jums.

Šeštadieniais veikiančiame ūkininkų turgelyje galima nusipirkti įvairiausio vietos maisto. Šviežiausių jūrų gėrybių ir žuvų siūloma „Willoughby & Co“ krautuvėlėje, „Victoria Wharf“ prekybos centre.

Smagu pasiplaukioti laiveliu priešais uostą ir pasigėrėti Stalo kalno vaizdu iš jūros. O vėliau būtinai pasikelkite į kalno viršūnę. Nuo jo atsiveriantis vaizdas tiesiog verčia iš koto. Kartais verčia ir vėjas, tiesiogine žodžio prasme: oras čia labai permainingas. Nuo kalno viršūnės matyti dalis pusiasalio ir abipus uosto besidriekiantys paplūdimiai. Kaip ant delno matyti Robino sala, o giedrą dieną galima įžiūrėti ir Keipo kyšulį.

Vyno turizmas

Tiems, kuriems įdomu vyndarystė, Keiptaunas patogus tuo, kad neturint laiko apvažiuoti visą regioną iš jo galima „pašokti“ į atskirus vyno ūkius. Vos pusvalandis kelio ir jūs jau Keipo (Cape) vynuogynuose, kur vynmedžiai auginami nuo XVII a.

Antai „Groot Constantia“ vyno ūkis vešlios žalumos supamame Konstancijos priemiestyje netoli Kirstenbušo (Kirstenbosch) botanikos sodo veikia nuo 1679 m. Ūkis puikiai išsilaikęs, o vasaros sekmadienių vakarais jis tampa džiazo, klasikinės ir afrikietiškos muzikos koncertų po atviru dangumi namais.

Apskritai vyno turizmas regione puikiai išvystytas. Daugelyje ūkių galima gauti jaukų kambarį nakvynei, gero maisto ir prie jo derančių vynų. Bet svarbiausia, kad jaunoji vyndarių karta kuria vis geresnius vynus – ne tik klasikinį „Chenin blanc“ ar tvirtą „Pinotage“, bet ir kompleksinius Bordo mišinius, elegantiškus ‚Shiraz‘ ir ‚Grenache‘ veislių mišinius, klasiškus „Pinot Noir“ vynus. Beje, gaminama ir natūralaus vyno.

Keipo regione auginama daugybė tarptautinių vynuogių veislių –‚Cabernet Sauvignon‘, ‚Shiraz‘, ‚Sauvignon Blanc‘ ir kitų, pagrindinės vietos veislės yra ‚Chenin Blanc‘, ‚Cinsault‘, ‚Pinotage‘.

Po ūkius geriausia keliauti savarankiškai, iš anksto užsisakius degustaciją ar nakvynę, ypač žinomuose vyndarystės slėniuose Stelenbuše (Stellenbosh), Franshuke (Franschhoek) ar naujesniuose Elgino ir Kaledono (Caledon) arealuose. Verta patyrinėti ir mažiau žinomus Svartlando (Swartland), Velingtono (Wellington), Tulbaho vynuogynus.

Seniausiuose vynuogynuose

Pažintį su PAR vyndaryste geriausia pradėti nuo Stelenbušo – bene seniausio vyndarystės regiono. Nuo Keiptauno iki jo – vos valanda kelio. Tradicinė Stelenbušo arealo vynuogė ‚Pinotage‘ kvieste kviečia užsukti į „Beyerskloof“ ūkį, kurio vyndariai, gaminantys nuo rožinių iki vintažinio Porto stiliaus vynų, atskleidžia šios veislės universalumą.

„Kanonkop“ ūkyje iš 50-ies metų senumo vynuogyno derliaus daromas „Black Label Pinotage“.

„Stellenrust“ ūkyje auga 50-ies metų senumo ‚Chenin Blanc‘ vynmedžiai ir ‚Cinsault‘ – sena Keipo veislė, vėl prisiminta visoje šalyje. Dabar tai viena labiausiai sodinamų vietos veislių, o vyndarių, gaminančių iš jos kompleksnius, koncentruotus, ilgam laikymui tinkamus vynus, nuolat daugėja. Prie veislės atgimimo daug prisidėjo Kenas Forresteris, meiliai vadinamas ponu Cheninu.

Stelenbušo vyno daryklų architektūra tokia pat įvairi kaip ir vynai – nuo balta spalva nudažytų žemasienių namukų ir tradicinių dvarų, kaip antai „Rustenberg“ vyninėje, iki įstabių modernių „Tokaros“ rūsių. Abiejose vyninėse daromi tradiciniai kokybiški baltieji ir raudonieji vynai, taip pat vynai iš regiono vizitine kortele vadinamų ‚Cabernet Sauvignon‘ vynuogių.

Jeigu įdomu, kokio skonio vynas Stelenbušo apylinkėse išgaunamas iš tarptautinių veislių, apsilankykite „Hartenberg“ ūkyje, kur Carlas Schultzas gamina dviejų rūšių „Riesling“ vynus ir penkis skirtingus „Shiraz“.

Beje, ir visame areale, ir pačiame Stelenbušo mieste apstu žavingų Keipo olandų paveldui priskiriamų statinių.

Po naujuosius slėnius

Numačius aplankyti Franshuko slėnį, verta susiplanuoti vizitą į „La Motte“ ūkį, 1752 m. įkurtą hugenotų palikuonių. Dabar čia kuriami meistriški vynai – „La Motte Millennium“ iš ‚Cabernet Franc‘, ‚Malbec‘ ir ‚Petit Verdot‘ veislių bei „Pierneef Shiraz-Viognier“, laikomas vienu geriausių šių vynuogių veislių mišiniu Keiptaune.

Elginas, esantis 65 km į šiaurę nuo Keiptauno, priklauso Pietų Afrikos Vakarinio Keipo regionui. Vėsiame jo klimate geriausiai dera ‚Sauvignon Blanc‘, ‚Pinot Noir‘ ir ‚Chardonnay‘ veislės, iš jų čia gaminami charakteringi, ryškių vaisių aromatų, elegantiški vynai. Tokių rasi Paulo Cluverio arba „Oak Valley“ ūkiuose, beje, pastarajame verta sustoti priešpiečių. Įdomus ir šeimos valdomas „Almenkerk“ ūkis, vadinamas tikru vyndarystės perlu. Visos šios daryklos išsibarsčiusios vos keli kilometrai viena nuo kitos.

Upių slėniuose

Jeigu vertinate „Pinot Noir“ vynus, išvažiavus iš Keiptauno reikėtų sukti rytinės pakrantės link, iki Hermanuso miestelio, o tada R320 keliu – Kaledono slėnio link. Šis slėnis, kurio kraštovaizdį pagyvina Onruso upė, yra vienas jauniausių, bet sparčiausiai augančių PAR vyno regionų, jau pagarsėjęs „Pinot Noir“ ir „Chardonnay“ vynais.

Vienos mano mėgstamiausių šio slėnio vyninių – „The Bouchard Finlayson“ ir „Creation“ – ir dėl gero vyno, ir dėl puikaus čia gaminamo maisto.

Vyno degustacijos rengiamos ir „Hamilton Russel Vineyards“ bei „Sumaridge“ ūkiuose.

Savo restoranėlius turi dauguma vyno ūkių. Mano nuomone, vienas įdomiausių yra „Creation“, priklausantis šveicarams vyndariams Carolynai ir Jeanui Claude’ui Martinui. Pastebėję neįtikėtinas šios vietovės galimybes, 2008-aisiais jiedu čia nusipirko avių fermą, vėliau įveisė vynmedžių. Dabar iš turimų 60 ha jie kasmet padaro 400.000 butelių aukščiausios kokybės vyno. Sustokite čia pietų ir pasigrožėkite nuostabiais vynuogyno vaizdais.

Pakrante iki Keipo kyšulio

Kelionė iki Keipo kyšulio – nepamirštama visą dieną užtruksianti ekskursija ir vienas vaizdingiausių kelių Atlanto pakrante. Nuo Keiptauno kelias veda iki įstabių Kliftono (Clifton), Kamp Bėjaus (Camps Bay) ir Landidno (Llandudno) paplūdimių.

Jeigu mėgstate pasilepinti saulėje arba pasivaikščioti pakrante, sustokite kuriame nors jų, juolab kad paplūdimiuose nuomojami saulės skėčiai ir gultai.

Chapman’s Peak kelias pakrante toliau veda prie Hauto įlankos su nuostabiu Nordehuko (Noordehoek) smėlio paplūdimiu. Šis kelias nutiestas XX a. pradžioje per septynerius metus. Neatsižvelgiant į stačius skardžius ir tarpeklius, kelias sumaniai paklotas ant kieto 630 mln. metų senumo Keipo granito.

Pakeliui verta sustoti Saimonstaune (Simon’s Town) ir aplankyti Bolderso (Boulders) pingvinų koloniją. Tai viena mano mėgstamiausių vietų. Bolderso paplūdimys yra vienas šilčiausių, nes jį saugo milžiniški rieduliai. Galbūt net pavyks pasimaudyti su kolonijos pingvinais, kurie dažnai žaidžia žaidimą „surask turistą“ – atkrypuoja į šį paplūdimį, kuris yra visai netoli nuo jų rezervato.

Žaviame pajūrio miestelyje Saimonstaune laikas tarsi sustojęs. Čia smagu pašniukštinėti po mažas parduotuvėlės arba paragauti jūros gėrybių „Bertha’s“ restorane, jis pačioje krantinėje. Jeigu laikas spaudžia – alkį galima numalšinti „Salty Sea Dog“ užkandinėje.

Ne per toliausiai nuo kelio į Keipo kyšulį yra nuostabus pajūrio amatininkų miestelis Kalk Bėjus (Kalk Bay) su uostu ir plaukiojančiais jūrų liūtais. Vieta pietums – „Harbour House“ (geriau rezervuoti iš anksto), čia stulbina ir žuvų patiekalai, ir vaizdai pro langus. Paprastesnis restoranas būtų „Brass Bell“, kur medinius suolus ir stalus beveik laižo vandenyno bangos.

Stalo kalnas ir jo „sparnų“ gaubiamas Keiptaunas bene geriausiai matyti iš Bleubergstrando (Bloubergstrand), kur galima mėgautis ilgais pasivaikščiojimais pajūriu.

Jeigu turite laiko, leiskitės žemyn Garden Route, 300 km į Pietų Afrikos vakarinės pakrantės sritį, kuri tęsiasi nuo Mosel Bėjaus (Mossel Bay) Vakarų Keipe iki Stormso upės (Storms River) ir tokiu pat vardu pavadinto miestelio Rytų Keipe.

Kelio pavadinimas kilęs nuo čia kerojančios įvairiausios vešlios augalijos ir gausybės ežerėlių ir ežerų, išsibarsčiusių pakrantėje. Važiuojant šiuo keliu pasieksite žavius Knysnos, Pletenberg Bėjaus (Plettenberg Bay) ir Mosel Bėjaus miestelius, kelis gamtos rezervatus ir zoologinius draustinius, pavyzdžiui, Knysnos dramblių parką. Dieną po jį rengiamos ekskursijos, naktį dramblius galima stebėti iš keliautojų nakvynei skirtų namelių terasų.

Įdomu stabtelti ir Jukanio didžiųjų kačių, Edeno paukščių ir Beždžionių zoologiniuose draustiniuose.

Geriausi vietos turgeliai veikia Vudstoke (Woodstock). Kaimynų turguje šeštadieniais siūloma įvairiausių vietos patiekalų, duonos, kepinių, daržovių ir vaisių.

Ir paskutinis patarimas – su savimi visuomet turėkite nuo vėjo saugančią striukę – Keiptaune nuolat vyrauja pietryčių vėjai, o vasarą jie pučia ypač smarkiai.

Michele Shah yra Italijos vyno ekspertė, tarptautinių varžybų teisėja, „Meininger’s Wine Business International“, „Wine Spectator“, „Decanter“ ir kitų tarptautinių leidinių autorė.

Naudingi adresai Keiptaune

Vietos pavalgyti

  • Restoranai „The Test Kitchen“ ir „The Pot Luck Club“.
  • „The Test Kitchen“ – aukščiausios klasės restoranas „Old Biscuit Mill“ centre, Vudstoke. 2013 m. restoranas įvertintas „Cacao Barry One to Watch Award“ apdovanojimu. Rezervuoti staliuką patariama prieš kelis mėnesius. Jei rezervuoti nepavyko, viršutiniame centro veikia mažiau įpareigojantis, bet ne mažiau kūrybingas restoranas „The Pot Luck Club“. Abiejų virtuvėms vadovauja tas pats šefas Luke?as Dale?as-Robertsas, taigi abu restoranai siūlo naujoviškus, meniškus ir meistriškai paruoštus patiekalus ir priderintus vynus. Adresas čia.
  • Kitas „baltų staltiesių restoranas“ – „The Pot Luck Club“.
  • Restoranas „La Colombe“. Populiarus aukščiausios klasės restoranas Konstancijos regione pelnė daugybę apdovanojimų, įskaitant visų geidžiamą vietą 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąraše 2010-aisiais. Scoto Kirtono ir Jameso Gaago virtuvėje susipina Prancūzijos ir Azijos šiuolaikiškumas ir klasikiniai skoniai. Restorane naudojami tik švieži vietos produktai. Vyno sąraše – geriausi regiono vynai. Vietą rezervuoti būtina.
  • „Bertha’s“. Lengvi, skanūs, paprasti jūrų gėrybių patiekalai ir nuostabus vaizdas į uostą. 
  • Restoranas „Harbour House“. Gera vieta užkąsti, pagardinta nuostabiu dūžtančių bangų vaizdu. Puikus maistas, rafinuota virtuvė, skani šviežia žuvis, platus vyno pasirinkimas, profesionalus aptarnavimas. Rezervuoti vietą iš anksto.
  • Restoranas „Thali“: nuostabūs indiški valgiai. Restoraną atidarė Liamas Tomlinas („Chefs Warehouse“ įkūrėjas). Vyriausiasis šefas Johnas van Zylas rūpinasi, kad meniu, kuriame rasi sambalio, papadamo, tanduro ir meistriškai ruošiamo kario, nukeltų mus į rytus.
  • Restoranas „La Mouette“. Restorano savininkas ir šefas Henry Vigaras daugybę metų dirbo puikioje Londono virtuvėje. Žinias tobulino Australijoje, Prancūzijoje ir vienuose geriausių Jungtinės Karalystės „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų, vėliau dirbo vyriausiuoju šefu Kensingtono rūmuose.
  • Kepsnių namai „The Butcher Shop and Grill“. Viena geriausių vietų paragauti brandintą kepsnį. Jaukus restoranas įsikūręs ant jūros kranto, pro langus matyti Mouille Point švyturys. Platus valgių pasirinkimas – nuo sočių mėsos patiekalų, žuvų iki salotų.
  • Restoranas „The Brass Bell“. Prestižinė Kalk Bėjaus vieta. Restoranas siūlo ir jūrų gėrybių, ir keptų šonkauliukų. Tobula vieta karštą dieną grožėtis jūros peizažu.

Vyno ūkiai, kuriuose galima apsistoti

  • „Holden Manz“. Moderni nedidelė vyninė ir restoranas, įsikūręs romantiškame XVII a. Keipo olandų stiliaus dvare prie pat Franshuko.
  • „Middedorp“. Viktorijos stiliaus svečių namai Stelenbušo centre.
  • „La Residence“. Franshuko slėnyje 30 akrų valdose veikiantis viešbutis – prabangos ir ramybės rojus. Viešbutį supa vynuogynai ir slyvų sodas, tolumoje matyti kalnai. Originalūs meno kūriniai, ištaigingi, spalvingi ir stilingi baldai kuria prašmatnią atmosferą.
  • Vyninė ir SPA „Lanzerac“. 1692 m. įkurta vyninė Jonkeršoeko slėnyje skleidžia senojo pasaulio dvasią ir byloja apie turtingą Keipo paveldą. Vos penkios minutės nuo Stelenbušo.
  • Daugiau informacijos: Šiaurės Afrikos vynas, vyno turizmas — čia.

Garden Route zoologiniai draustiniai

http://www.jukani.co.za

https://knysnaelephantpark.co.za

http://www.birdsofeden.co.za

http://www.monkeyland.co.za

Muzika ir menai

  • Džiazo restoranas „The Crypt“.
  • „Artscape“.
  • „Kapula“. Keipe ir jo apylinkėse yra daugybė rankdarbių parduotuvėlių, bet nė viena neprilygsta „Kapula“. Ji veikia pakeliui į Adatos kyšulį (Cape Agulhas), piečiausią Afrikos tašką, ir joje rasite nuostabių rankdarbių. Jeigu norėsite ten nuvykti, teks važiuoti į Bredasdorpą. Jis nuo Keiptauno nutolęs 180 km, bet pakeliui galima apžiūrėti Arnistoną ir Adatos kyšulį.
  • .

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Kino pavasaris“ beldžiasi ir į širdį, ir į skrandį

Kovo 21 d. prasidėjusio tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ (KP) didžiosios programos sudarytojai šiemet...

Laisvalaikis
2019.03.23
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Didžiausias šio savaitgalio (ir ateinančių dviejų savaičių) renginys, įsiveržęs į devyniolikos Lietuvos...

Laisvalaikis
2019.03.22
Lietuvoje biurą steigiantis sveikatingumo startuolis „Urban“ įdarbins 30 žmonių 1

Vilniuje plėtros biurą kuria sveikatingumo paslaugų startuolis „Urban“ , praneša „Investuok Lietuvoje“.

Paslaugos
2019.03.20
Kaunas įamžino vieną sudėtingiausių karinių operacijų

Jiesios piliakalnis, kauniečių vadinamas Napoleono kalnu, šiltajam sezonui artėjant įvilktas į naują rūbą.

Laisvalaikis
2019.03.20
Laukiantiems skrydžio Vilniaus oro uoste – trumpametražiai filmai 1

Vilniaus oro uoste penktus metus veikianti kino salė „Film Spot LT“, primindama apie save, paskelbė...

Laisvalaikis
2019.03.20
Turistai grįžta į Egiptą

Keliauninkai grįžta į Egiptą. Pasaulio turizmo ir kelionių tarybos (World Travel & Tourism Council, WTTC)...

Paslaugos
2019.03.19
Lankytojų muziejuose pernai padaugėjo penktadaliu

2018 m. Lietuvos muziejuose apsilankė per 5 mln. žmonių. Palyginti su 2017 m., apsilankymų skaičius išaugo...

Laisvalaikis
2019.03.18
Muzika: netikėtas žvilgsnis į jidiš pasaulį Premium

Laikau tenoro Rafailo Karpio ir pianisto Dariaus Mažinto niekur nepaminėtą kompaktinį diską „Yiddish Songs“ –...

Verslo klasė
2019.03.17
Kino pavasaris: Vaizduotei išbudinti Premium

Jis ir vėl čia. Pagrobs laiką, bet mainais žada įjungti vaizduotę, pametamą beskubant. Kovo 21 d. prasideda...

Verslo klasė
2019.03.16
Įspūdžiai prieš keliones po „Kino pavasarį“ 1

Liko mažiau nei savaitė iki didžiausio filmų festivalio Lietuvoje „Kino pavasaris“. Čia – keletas įspūdžių...

Laisvalaikis
2019.03.15
VŽ rekomenduoja – 10 savaitgalio renginių

Šį savaitgalį netruks renginių, tačiau reikės atlikti ir pareigą. Sekmadienį daugeliui šalies piliečių antrą...

Laisvalaikis
2019.03.15
Lietuvos miestai – žvaigždės, pernai sulaukę daugiausiai turistų 2

VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, remdamasi statistikos duomenimis, sudarė daugiausiai vietinių ir užsienio turistų...

Paslaugos
2019.03.14
Vilnius – pigiausias turistams Europos miestas 16

Jungtinės Karalystės (JK) Pašto tarnyba paskelbė kasmetinį Miestų kainų barometrą, kuriame aiškinasi, kiek...

Laisvalaikis
2019.03.13
Renesanso meistrų paroda tyrinėja nuogo kūno sampratą

Londono Karališkojoje akademijoje atidaryta didžiųjų renesanso meistrų paroda, kuri kviečia patyrinėti, kaip...

Laisvalaikis
2019.03.12
ARS VIA dailės aukciono centre – P. Smuglevičiaus darbai

Kovo 14 d. Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys” įvyks 8-asis ARS...

Laisvalaikis
2019.03.12
Knygos: anglai keleiviai aborigenų medžioklėje  Premium

Lentynoje gulėjo knyga labai gražiu viršeliu. Todėl ir nusipirkau. Kartais žmonėms tiesiog patinka gražūs...

Verslo klasė
2019.03.11
D. Katkus: pianistės G. Ručytės įdvasintas girdėjimas Premium

Kas yra didžiųjų muzikinių kultūrų stiprybė? Atmintis. Ne muziejų saugyklos, bet kasdienis savo meno...

Verslo klasė
2019.03.10
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Kultūrinių renginių kalendorius permainingas, kaip prasidedantis pavasaris: tai beveik „tuščios dienos“, tai...

Laisvalaikis
2019.03.08
„Kino pavasario” koziriai kino mėgėjams

Kovo 21 d. prasidėsiantis 24-asis tarptautinis festivalis „Kino pavasaris“ (KP) šiemet tuo pačiu metu vyks...

Laisvalaikis
2019.03.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau