2016-08-13 19:26

Kai verslininkai nusimeta švarką: Mantas Gudas ir Dalius Misiūnas

Dalius Misiūnas, UAB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius ir Mantas Gudas, UAB „Metalistas“ generalinis direktorius.
Juditos grigelytės (VŽ) Nuotr.
Dalius Misiūnas, UAB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius ir Mantas Gudas, UAB „Metalistas“ generalinis direktorius. Juditos grigelytės (VŽ) Nuotr.
Į VŽ klausimus apie mėgstamiausias vietas pietauti, pomėgius ir poilsį atsako Mantas Gudas ir Dalius Misiūnas.

Mantas Gudas, UAB „Metalistas“ generalinis direktorius

Kur pietaujate su verslo partneriais?

Jei oras geras, – į „Markus ir ko“ doroti kepsnių, nes šis restoranas senamiestyje, taigi yra kur akis paganyti, o atvėsus šildomės „Marche de Provance“. Visų laikų favoritas yra „La Provance“, kuriame man patinka absoliučiai viskas: aplinka, aptarnavimas, maistas.

Mėgstate gaminti?

Kai buvau mažas, padėdavau mamai ruošti pietus ar vakarienę, vėliau vienas improvizuodavau virtuvėje ir man tai neblogai sekėsi. Šis mano pomėgis persikėlė į darbovietę – 5 metus iš eilės leidžiame receptų knygas, jose sudėti įmonės darbuotojų geriausių patiekalų receptai su nuotraukomis. Tekstai išversti į anglų kalbą, taigi šią knygelę dovanojame užsienio partneriams. Vokiečiai būna apstulbę, o rusai ir ukrainiečiai nevertina, nesupranta tokių dalykų.

Koks mėgstamiausias jūsų patiekalas? Ar turite laiko poilsiui?

Plovas. Todėl, kad gerai jį paruošti – rimtas iššūkis. Tai ne kokia nors žuvis, išmokai sykį ir voila! Plovas supina tris komponentus: ryžius, daržoves ir mėsą. Norint išlaikyti mėsą sultingą, ryžius nepervirtus, o daržoves nesutižusias reikia tiksliai žinoti, kiek ilgai ir kokioje temperatūroje jie „išgyvena“. Tai kaip diriguoti orkestrui. Tiesa, šeimoje esame pasidaliję pareigomis virtuvėje: aš atsakingas už pagrindinius patiekalus ir sriubą, o žmona už saldėsius.

Mano šeima gausi, todėl laiko visada stinga, bet kartais atsiranda galimybė atitrūkti nuo tos malonios rutinos ir pabūti su savimi. Imu meškerę ir keliauju žvejoti. Tai puikus būdas atsipalaiduoti, įkvėpti gryno oro ir „perstumdyti“ mintis galvoje. Per savo žvejo mėgėjo karjerą esu pagavęs baltąjį marliną, kuris svėrė 40 kg, kitas mano pasididžiavimas – 25 kg otas, jį ištraukiau Šiaurės Norvegijoje.

Ilsitės Lietuvoje ar užsienyje?

Su šeima planuojame vykti į Norvegiją. Žvejosim, grybausim, atsiribosim nuo betoninio triukšmo. Kalbant apie Lietuvą, galiu pasakyti, kad čia poilsiauti gera vieta, tačiau kaimynės Latvijos verslininkai savo kuklią gamtą, istorinį paveldą ir pajūrį moka pozicionuoti veiksmingiau. Tikiu, kad ir mes juos pasivysim. Mano gerų atostogų receptas paprastas: maža kompanija ir daug gamtos, o Lietuvoje ar svetur, nesvarbu.

Ar galėtumėte gyventi kitoje valstybėje?

Ne, noriu savo ir šeimos gyvenimą kurti čia, gimtinėje. Mes nevertiname to, ką turime: keturi metų laikai, saugi geografija, vieni didžiausių gėlo vandens resursai, tankūs miškai ir laukinė gyvūnija. Prieš metus buvau Nepale, kai ten vyko stiprus žemės drebėjimas, jis pasiglemžė beveik 10.000 gyvybių. Tokiomis akimirkomis supranti, kad esi laimės kūdikis ir kad gyvenimas tokioje ramioje aplinkoje kaip mūsų yra didžiulė vertybė piliečiams, ekonomikai, politikai ir kultūrai. Mūsų labai graži šalis, ir aš ja didžiuojuosi.

Dalius Misiūnas, UAB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas.

Kur pietaujate su verslo partneriais?

Pastarąjį kartą – „Meat Steak House“ restorane, o dažniausiai kolegas kviečiu ten, kur nėra trukdžių bendrauti. Ne kartą teko susidurti su nesąmoningai ilgu aptarnavimu, todėl iš anksto paklausiu, kiek teks laukti maisto. Stengiuosi, kad verslo pietūs neužtruktų ilgiau nei valandą. Tiksliau sakant, nesureikšminu, kur ir ką valgysime, svarbu, kad niekas netrukdytų dirbti.

Su kolegomis?

Dėl laiko stokos išvis nepietauju, arba pasiimu maisto išsinešti ir valgau biure. Pas mus ir viduje, ir lauke įrengtos tam skirtos vietos, darbuotojai gali bent pusvalandį atsipūsti. Kalbant apie maistą, aš mėgstu azijiečių virtuvės patiekalus ir įvairiausias salotas. Retai valgau riebų ir sunkų maistą.

Kaip vertinate tradicinę lietuvių virtuvę? Ruošiate maistą namie?

Egzotika! Valgyti cepelinus – mėnesio įvykis. Be abejo, kartais su šeima savaitgaliais pasilepiname bulviniais ir mėsiškais patiekalais, jie man labai skanūs.

Nesu ypatingai geras kulinaras. Žinoma, kai susikaupiu, galiu paruošti patiekalą, bet įprastai negaminu. Nebent tai gyvybės ar mirties klausimas. Kita vertus, esu puikus pagalbininkas.

Ar yra maisto produktų, kurių negalite pakęsti?

VERSLO TRIBŪNA

RĖMIMAS

Gali nuskambėti prastai, bet nesu išrankus ir valgau viską, išskyrus razinas, kurių nemėgstu nuo vaikystės, ypač kepiniuose. Taip, išmokau jas valgyti, tačiau skonis koks buvo bjaurus, toks ir liko.

Valgote greitąjį maistą?

Taip. Vilniaus „Drama Burger“, šalia Molėtų plento veikiantis „Mama Grill“ ir Palangos „Apetitas“ gamina skaniausius mėsainius, o picą metų metus valgau toje pačioje vietoje – „Don Simon“ restorane.

Kokie jūsų pomėgiai?

Kiek įmanoma daugiau laiko skiriu šeimai: keliaujame į gamtą, važinėjamės dviračiais, žaidžiame lauko tenisą. Mano hobis – mokslinių straipsnių analizė. Nuolat seku akademines naujienas ir dalyvauju viešose diskusijose, rašau publikacijas ir nesiliauju savęs tobulinti.

Kur įprastai atostogaujate?

Visada Lietuvoje, o konkrečiau – Palangoje prie jūros. Apsistojame sodyboje, susirenka giminės ir draugai. Pagrindinė atostogų tema yra tenisas ir grynas oras, o šalia jų randasi ir kitų gerų dalykų.

52795
130817
52791