Madingiausia verslo dovana – kalėdinis Baltuonių kalakutas: rezervuoti reikia dar spalį

Išpopuliarinti padėjo B. Lubys
Šeimyninis Baltuonių kalakutų ūkis veiklą pradėjo 1995-aisiais ir yra laikomas šios paukštininkystės šakos pradininku Lietuvoje. Nuo pat veiklos pradžios reikšmingą šio ūkio metinių pardavimų dalį sudarė kalėdinių kalakutų pardavimas įmonėms. Kaip prisimena ūkio įkūrėjas ir dabartinis vadovas Vladas Baltuonis, prie šios tradicijos atsiradimo Lietuvoje kadaise svariai prisidėjo ir tuometinis „Achemos“ vadovas a.a. Bronislovas Lubys.
„Iki mūsų pažinties ponas Lubys savo darbuotojams dovanodavo žąsis, tačiau nuo 1997-ųjų ėmė užsakinėti mūsų kalakutus“,- pasakoja V. Baltuonis: „Tai buvo pirmasis domino kauliukas, pono Lubio pavyzdžiu vėliau gausiai pasekė kitos įmonės, ir šiandien, prabėgus beveik trims dešimtmečiams, džiaugiamės kasmet aptarnaudami verslus visoje Lietuvoje“. Kalbama, jog būtent Baltuonių kalakutus per kitą svarbią šventę – Padėkos dieną – yra išbandę ir išgyrę net ir JAV ambasados darbuotojai.
Tradicijos darbuotojams ir partneriams dovanoti kalėdinį kalakutą populiarumą paaiškinti nesunku. Kaip teigia ūkio įkūrėjų dukra, „Baltuonių kalakutų“ pardavimų vadovė Aistė Baltuonytė, joks dovanų čekis ar standartinis verslo aksesuaras darbuotojo šeimynai nesuteikia tiek smagių akimirkų kaip proginis kalakutas.
„Prieš pat šventes sugrįžti namo, nusipurtyti nuo kojų sniegą ir ant stalo išdidžiai padėti didelį storą kalėdinį kalakutą – tai yra pareiškimas ir didžiausias džiaugsmas žmonai, vyrui, vaikams, anūkams, tėvams, uošviams, seneliams ar visai plačiai giminei“,- teigia A. Baltuonytė: „Mūsų ūkyje užaugintas proginis kalakutas, priklausomai nuo pageidavimo, sveria nuo 4 iki 10 kilogramų, todėl mėsos tikrai užtenka abiem Kalėdų dienoms.“
Neužsakytų liko tik du tūkstančiai
Baltuonių kalakutų ūkis Kalėdinius užsakymus priima tiek iš smulkių, tiek iš stambių įmonių. Minimalus užsakymo kiekis – penki kalakutai. O štai ligšiolinis rekordinis užsakymas – vienai įmonei prieš pat šventes pristatyti 3000 proginių kalakutų. Šviežiai paskersti kalakutai klientams pagal susitarimą pristatomi šaldyti arba nešaldyti. Klientams pageidaujant pristatomi ir kepimui jau paruošti marinuoti kalakutai.
„Aptarnauti kalėdinių kalakutų rinką yra milžiniškas organizacinis ir logistinis iššūkis – privalome tiksliai prognozuoti paklausą ir auginti reikiamą kiekį paukščių, turime apdoroti skirtingo dydžio ir rūšies užsakymus, galop užtikrinti efektyvią šalčio logistiką visoje šalyje“,- pasakoja Kretingos rajone įsikūrusio ūkio atstovė: „Todėl labai didžiuojamės galėdami pasakyti, jog per beveik tris dešimtmečius veiklos metų nei vienas klientas neliko be laiku pristatyto kalėdinio stebuklo“.
Dėl šių aplinkybių kalakutus Kalėdoms reguliariai užsakančios įmonės jau žino, jog užsakymus Baltuonių ūkiui pateikti reikia ne vėliau nei likus dviem mėnesiams iki šventinio periodo. „Mūsų nuolatiniai klientai per pirmąją rudens pusę jau rezervavo didžiąją dalį Kalėdoms auginamų kalakutų“,- teigia V. Baltuonis: „Nerezervuotų liko tik du tūkstančiai – kaip ir ankstesniais metais, iki Vėlinių viską ir susiplanuosime“.
Verslo klientai dėl kalėdinių kalakutų užsakymų gali kreiptis telefonu +37069823679 arba el. pašto adresu [email protected].
Natūralus nelygu „pramoniniam“
Kalakutų augintojai džiaugiasi, jog kalakutienos suvartojimas Lietuvoje kasmet pamažu auga, ir vis daugiau žmonių atranda kalakutieną kaip bene sveikiausią mėsos pasirinkimą ne tik proginei, bet ir kasdienei mitybai. Itin pozityviai ūkininkai vertina ir tai, jog vartotojams – ypač jaunesnėms kartoms – vis labiau rūpi gyvūnų gerovės klausimai.
„Gyvūnų gerovės idealas, šiandien tapęs visuotinai aktualiu, mūsų ūkyje jau ne vienerius metus yra kasdienybė“,- pasakoja V. Baltuonis: „Europos Sąjunga įvedinėja vis naujus reglamentus, kaip gerinti paukščių gyvenimą ūkiuose, o mes tik šypsomės, nes mūsų kalakutų gyvenimo kokybė seniai tuos reglamentus yra pralenkusi“. Ūkininkas pateikia pavyzdį: aukščiausius etiškos paukštininkystės standartus puoselėjančioje Danijoje reikalaujama, jog 50 kg gyvų kalakutų tektų ne mažiau nei 1 kv. m. gyvenamosios erdvės, o štai Baltuonių ūkis sau taiko dvigubai griežtesnį kriterijų. Tokiam pačiam gyvų kalakutų kiekiui Baltuonių ūkyje priklauso dvigubai daugiau – 2 kv. m. erdvės.
Tvarią paukštininkystę puoselėjantys kalakutų augintojai pažymi, jog tai tėra vienas iš daugelio kriterijų, kuo natūraliai užauginti kalakutai skiriasi nuo „pramoninių“ kalakutų, kurie į Lietuvą paprastai įvežami iš kitų šalių. Pavyzdžiui, ūkyje nenaudojami antibiotikai, o maitinami kalakutai yra tik natūraliu, tame pačiame ūkyje užsiaugintų grūdinių kultūrų pašaru. Be to, kalakutai augdami turi kur kas daugiau laisvės: auga palaidi, kvėpuoja grynu oru, o sezono metu gali išeiti į lauką ir netgi rinktis – ar būti saulėje, ar pavėsyje po specialiai jiems įrengta stogine.
„Į mūsų ūkį atvykusių svečių mėgstu juokaudamas paklausti: kiek valandų miegate per parą? Dažniausiai svečiui tenka paaiškinti, kad mūsų kalakutai išsiilsi geriau, nes per parą išmiega aštuonias valandas ar daugiau“,- pasakoja V. Baltuonis: „Jei norime gero skonio ir ramios sąžinės, akivaizdu, kad turime pasirūpinti ir paukščiu, kad šis per savo gyvenimą nejaustų nei alkio, nei skausmo, nei streso. Kas šitų dalykų nesupranta ir kitos gyvybės negerbia, mūsų ūkyje darbo neranda“.