2025-10-19 18:00

Patiekalai Žygimantui ir Barborai 

Didikų meniu rekonstrukcija

Praeitame „Verslo klasės“ numeryje papasakojau apie šaltinius, iš kurių žinome, kokie produktai būdavo pristatomi į Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės virtuves, taip pat pademonstravau, kaip keičiasi kulinarijos terminai ir ingredientai metams bėgant: pavyzdžiui, XVI a. viduryje kulinarijoje „powidla“ buvo visiškai ne „uogienė“ ar „slyvienė“, kaip dabar, o vaisinė „oda“, išdžiovinta ir susukta į vamzdelius.

Meduoliai buvo kieti kaip akmenys ir prieš naudojant sutarkuojami, o „limonia“ dažniausiai reiškė ne šviežias citrinas, o sūryme raugintus citrono vaisius, ir dar daug kitų keistenybių. Šiandien pažvelkime, kokie patiekalai galėjo atsidurti ant šių garsiųjų didikų stalų. 

Daugiau apie didikų virtuvę skaitykite:

52795
130817
52791