Apie anodiją ir kitus nuodus

Kažkur Suomijos įlankos dugne niūriai rymantis minininkas „Prezidentas
Didžioji (apie 50%) šių nuodų dalis buvo atplukdoma Nemunu, ruože tarp Rusnės
ir Panemunės miestelių. „Kontrabandai gabenti šis rajonas labai patogus, o
saugoti labai sunkus, nes krantai labai išraižyti, apaugę triaušiais, pelkėti,
daug vandens kelių“, – 1932 m. skundėsi pasienio policininkai.
Rudenį ir
pavasarį pakankamai valčių neturėję pasieniečiai tapdavo kone bejėgiai, nes, kai
„Šmugelnikai“ buvo gerai organizuoti – Vokietijos pusėje jie turėjo įsirengę sandėlius, svarbiausias buvo Brioniškio kaime, į jį prekes veždavo tiesiai iš Tilžės. Lietuvoje svarbiausi nuodingųjų svaigalų prekybos ir paskirstymo „taškai“ buvo Šilutėje, Žemaičių Naumiestyje, Švėkšnoje, Veiviržėnuose.
Eterį, tik 1936 m. Lietuvos vidaus reikalų ministro įsakymu prilygintą narkotikams, vadino įvairiai – Hofmano lašais, sieros eteriu, o žemaičiai – drapais ar drope (matyt, sulietuvinus vokiečių k. žodį Trofen –
VERSLO TRIBŪNA
Pareigūnai eterio gabentojus be didesnės išmonės vadino tiesiog „anodininkais“. Į Lietuvą šiuos „Hofmano lašus“ paprastai gabendavo užlakuotomis 30–50 l talpos „kanėmis“. Eteris – labai lakus skystis, tad parduodavo jį išpilstę į sandariai užkimštus alaus butelius. Jei anodijos neketinta gerti artimiausiu metu, kamštį būtinai dar apliedavo vašku.
Anodija ypač mėgta Žemaitijoje. „Turgaus dienomis Tauragės mieste ir
Eteris buvo ir pigesnis už degtinę – puslitris anodijos tada kainavo 2 Lt, o tiek pat valstybinės degtinės (1928 m. kainomis) – iki 3,25 Lt.
Kvaišalus vartojo noriai ir dažnai – per vestuves, krikštynas, talkas. Kaip pasakoja anodijos kontrabandos tyrinėtojos J. Samulionytės kalbintas K. Tribičius, žmonės „prieš kolchozus po 20–30 litrų anodijos per kūlimą išlakdavo“.
„Hofmano lašus“ vartojo įvairiai – valgydavo su cukrumi, gerdavo ar uostydavo. Jei su cukrumi – paprastai anodijos užpildavo ant puspilnio puodelio cukraus, kabindavo šaukštu ir, pridengę ranka (kad eteris greitai neišsigaruotų), siųsdavo puodelį ratu. Teigta, kad šitoks „cukrinis eteris“ labai palengvina pagirias. Anodijos gėrovai pripažino, kad degtinė vis dėlto geriau – nes prisigėrus eterio trenkdavo „...baisi smarvė iš burnelės, tiesiog išvietė“, be to, apimdavo baisus alkis. O ir gerti „Hofmano lašus“ reikėjo mokėti – tabako mėgėjams tekdavo pasidėti rūkalus šalin, nes lakaus eterio
Ąsotėlis – mirtis
Daugeliui „drapo“ mėgėjų vaišės šiais kvaišalais baigdavosi mirtimi, tačiau į policijos perspėjimus, esą „dažnas tokių gėrimų vartojimas žmogų padaro aklą, ligotą ar net luošą. Jų vaikai dažniausiai būna įvairūs išsigimėliai: liguisti,
Eteris buvo egzotiškiausias, tačiau ne vienintelis populiarus svaigus nuodas, vartotas to meto Lietuvoje. Ne ką mažiau įveždavo ir „deginamojo spirito“ – denatūrato, kurį dar vadino „brentu“ ar „brenspiričiu“ (matyt, nuo vokiečių k.
„Nežiūrint, kad dabartinis denatūruotas spiritas yra atmieštas nuodais, ne vienas nieko nepaisydamas geria jį ir susižaloja vidurius, nervus, o regėjimą silpnina iki apakimo“, – pasakota 1936 m. „Policijos“ žurnale. Ten pat viltasi, kad „dabar ieškoma tokių vaistų, kurių primaišius nebūtų visai įmanoma gerti denatūratą, kad tuojaus pat verstų vemti“, vis dėlto, toks „vimdomasis“ denatūratas taip ir nebuvo išrastas.
Brenspiritį naudodavo „pastiprinti“ naminį alų ar „šamarlaką“ – savotišką
Be denatūrato ir eterio, ketvirtajame dešimtmetyje vis labiau populiarėjo ir „patobulinta“ naminė degtinė, kuri, anot policijos pranešimų, „dėl stiprumo pagardinama tabaku, muilo akmenėliu ir kai kuriais kitais stipriais vaistais“.
Taupūs valstiečiai teisino tokios naminės gamintojus, sakydami: „Tai tik ponams toki gėrimai kenkia, o mums, prastiems žmonėms, jie dar geresni už pirktus, nes nuo pusbutelio su tabaku galima labiau pasigerti, kaip nuo dviejų butelių „valstybinės“; be to, nuo degtinės su tabaku gali būti dvi dienas
Apie 1937-uosius, kai Lietuvoje padaugėjo auginančiųjų cukrinius runkelius (tuo metu mūsų šalyje jau veikė du cukraus fabrikai), pasigirdo kalbų apie naują „macnų“ gėrimą – „šamarlaką“. Labiausiai jis paplito Aukštaitijoje, o jo gamintojus išduodavo vos kelios eilės cukrinių runkelių, pasodintų šalia pašarinių. Anot policininkų, šeimininko paklausus, „kuriems galams jis cukrinių runkelių tiek mažai augina, gausi atsakymą – saviems reikalams“. „Šamarlaką“
Centneriui tokio salyklo reikėdavo maždaug 1,5 centnerio cukrinių runkelių, jie „išvirinami katile ir visas tas verdąs viralas pilamas į statinę“. Tada skystį saldindavo, o kad „gėrimas turėtų alaus skonį, dedami ir apyniai. Mat, apyniai užmaskuoja visokius pašalinius skonius“. Gauta misa rūgdavo kokias 8–10 val., „virdama“ ir pati savaime kaisdama. Šis savotiškas naminės degtinės ir alaus mišinys buvo labai stiprus, toks, kad „nuo nedidelio ąsotėlio žmogus liktų
„Šamarlakas“ buvo gėrimas „su charakteriu“, jį reikėjo mokėti saugoti, nes supylus į statinę per anksti, „įvyksta daug nelaimių, nes nuo didelio vidaus spaudimo statinė dažniausiai plyšta“. 1937 m. „Policijos“ žurnale pasakotas atsitikimas: „Pakruojaus valsč. sprogo šamarlako statinė. Sprogimas buvo toks stiprus, kad medžio gabalas pataikė moteriškei į galvą ir sutriuškino jai žandikaulį“.
„Šamarlaku“ tradiciškai vaišindavo per kūlimus ir linamynius. Nuo jo mažai skyrėsi ir naminis „alus“, gamintojai nevengdavo jo pagardinti „...dinotūruotu spiritu ir muilo akmeniu...“
Amerikiečių „karališkasis“
Klaipėdos kraštą 1939-aisiais okupavus nacistinei Vokietijai, o tų pačių metų
rugsėjo 1 d. prasidėjus II pasauliniam karui, sienų apsauga buvo itin
sugriežtinta ir kontrabanda tapo kone neįmanoma.
Sovietmečiu klestėjo naminės
gamintojai ir tik atkūrus Nepriklausomybę, apie 1992-uosius, į Lietuvą vėl
plūstelėjo nelegalus spiritas – šįsyk amerikietiškas (buvo ir olandiško,
prancūziško), 96 laipsnių stiprumo „Royal“.
Spiritą paprastai pardavinėjo litriniuose žalio stiklo buteliuose. Ironiška, tačiau litras „Royal“ turguje (1995 m. duomenimis) „iš po skverno“ kainavo 15
Įvežamo spirito kiekiai buvo didžiuliai, tačiau net ir jį mėginta padirbinėti, – pakeisti dar prastesnės kokybės gėralu, tad paplito ir gausybė keistokų „patarimų“, kaip atpažinti falsifikatus.
Pavyzdžiui, energingai pakračius ir įsukus butelį, „originalus“ spiritas, esą, turėtų suformuoti sūkurį. Arba – stipriai patrynus tikrojo „Royal“ butelio dugną, ranka pageltonuos... Vis dėlto tokio spirito buvo sulaikoma nemažai, tad norėdami sumažinti nuostolius, kontrabandininkai ėmė dar
Be „Royal“, ne mažiau garsi buvo ir maždaug nuo 1993-iųjų išpopuliarėjusi (dažnai falsifikuota) vokiška degtinė „Rasputin“.
Vėlesniais metais bendra tendencija pasikeitė mažai – nelegalaus spirito verteivos įvairiais būdais bandydavo perdirbti didelius įvežtinių ar vietos gamybos cheminių preparatų kiekius, gamindavo vadinamąjį „pilstuką“.
2003 m. buvo likviduoti du nelegalūs fabrikėliai, kuriuose iš vietos gamybos cheminių preparatų (turinčių denatūruoto etilo alkoholio) būdavo išgaunamas etilo spiritas. Tuomet „pilstukininkai“ vėl persiorganizavo – į Lietuvą vis dažniau pradėta įvežti stambias įvairių cheminių preparatų (medžio impregnanto, valiklio) siuntas iš užsienio, dažniausiai Ukrainos ar Baltarusijos. 2004 m. Muitinės kriminalinė tarnyba sulaikė apie 24 t ukrainietiško medžio impregnanto „Morilka“ (95% jo tūrio sudarė nedenatūruoto etilo alkoholis), taip pat valymo priemonės „VR-SUPER“ (87% spirito). Impregnantą į pilstuką paprastai perdirbdavo
Palyginti su smetoniniais laikais, skaičius gal ir mažiau įspūdingas (manoma, kad 1925 m. prūsiško nelegalaus spirito į Lietuvą įvežta apie 400.000 l), tačiau, be jokios abejonės, impregnantas tebuvo vienas iš daugelio būdų įvežti nelegalius svaigalus.
Juo labiau kad dar 2004 m. pabaigoje (kai Lietuva tapo ES nare ir susilpnėjo sienos su Lenkija kontrolė), panaikinus Lazdijų ir Kalvarijos muitines, į mūsų šalį plūstelėjo ir pirmosios stambesnės lenkiško spirito „upės“. Spiritas iš Lenkijos buvo ir tebėra įvežamas pagal laiko patikrintą schemą – dažniausiai kaip violetinės spalvos langų ploviklis. Tačiau ploviklio sudėtyje esantys įvairių medžiagų priedai beveik nepakeičia denatūruoto etilo alkoholio savybių, todėl šis skystis nesunkiai išvalomas net buitinėmis sąlygomis, o iš jo gaminamas „pilstukas“. Daugelis nelegalių (ir legalių) lenkiško spirito
Paprastai atvežtinis lenkiškas „ploviklis“ perdirbamas Lietuvos nelegalaus alkoholio gamybos „cechuose“. Iš pradžių jį nuskaidrina specialiais chemikalais, tarp jų ir – natrio hipochloritu, o tada filtruoja aktyvinta anglimi. Gautą skystį, siekiant užgožti specifinį chemikalų kvapą, dar „pagardina“ acto rūgštimi ir įvairiais saldikliais.
Iš vieno litro spirito, kainuojančio apie 10 Lt, paprastai galima pagaminti
Spirito kontrabandos bent kiek veiksmingiau pažaboti taip ir nepavyko,
vienintelė ir grėsmingiausia jo konkurentė liko naminė degtinė. Išties,
„pasirinkimas“ – pasakiškas. Nori – gurkšnok anglies filtrais perkoštą ir
chemikalais pagardintą „pilstuką“, nori – nesunkiai rasi ir duona kvepiančios
„ruginukės“, ką jau kalbėti apie dešimtis rūšių „valstybinės“, parduodamos
krautuvėse.
Bet galima ir visai negerti, – pramogų bei atsipalaidavimo būdų