Daugiau įmonių įsipareigojo mažinti cukraus ir druskos kiekį savo gaminiuose

Publikuota: 2018-12-03
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Daugiau įmonių prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Šiais susitarimais įmonės savanoriškai įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį.

Pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, Kėdainių konservų fabrikas, „Baltasis pyragas“ ir „Mantinga“.

Kaip skelbiama SAM pranešime, šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios šios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, Kėdainių konservų fabrikas, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, Vilniaus margarino gamykla.

Kaip teigia SAM, nemažai bendrovių jau įvykdė šiemet duotus pažadus gerinti savo gaminamų produktų sudėtį.

Tęsinys po grafiku.

[infogram id="0a7531bb-c284-4e65-acba-03abb541f599" prefix="XQT" format="interactive" title="Maisto pramonės bendrovių įsipareigojimai gerinti maisto produktų sudėtį "]

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos – 40%, riebalų – 39%, sočiųjų riebalų – 29%, cukrų – 22%.

„Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas“, - rašoma SAM pranešime.

Tiesa, kaip teigia Zita Petkevičienė, iniciatyvoje taip pat dalyvaujančios „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorės, vien sukurti pagerintos sudėties gaminių neužtenka, norint, kad visuomenė taptų sveikesnė.

„Vartotojai labai pamažu keičia įpročius ir jautriai reaguoja į bet kokius jų mėgstamų gaminių skoninius pokyčius. O produktų sudėties gerinimas – tai didelė investicija, reikalaujanti peržiūrėti visą technologinį procesą ir rasti inovatyvius sprendimus. Neužtenka tik kurti geresnės sudėties produktus, jeigu vartotojas to nevertina ir nežino, ko produktų sudėtyje ieškoti. Todėl be aktyvaus ir nuoseklaus visuomenės švietimo reikšmingų pokyčių pasiekti nepavyks“, - bendrovės išplatintame pranešime cituojama p. Petkevičienė.

Jos teigimu, dėl to didesnės iniciatyvos šviečiant visuomenę turėtų imtis valdžios institucijos.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Latvijos ir Estijos pienininkai kooperuojasi: už 100 mln. Eur statys gamyklą Premium 5

Latvijos ir Estijos pienininkų kooperatyvai vienijasi – 100 mln. Eur jie investuoja į naują gamyklą Estijoje,...

Pramonė
14:28
„Fonterra“ atsisako dalies partnerysčių, bet su lietuviais planuoja plėtrą Premium

Didžiausia pasaulyje pieno eksportuotoja Naujosios Zelandijos „Fonterra“ praneša apie didžiausius nuostolius...

Pramonė
2019.08.21
Teismas: „Pontem“ gali tiekti pieną Vilniaus darželiams 1

Konkursą laimėjusi didmeninės prekybos bendrovė „Pontem“ gali tiekti pieną ir jo produktus Vilniaus...

Paslaugos
2019.08.19
JK gamintojai įspėja: po „Brexit“ šalyje gali pritrūks kai kurių produktų 5

Jungtinės Karalystės maisto ir gėrimų pramonės atstovai teigia, kad „kietojo Brexit“ atveju šalyje kelias...

Pramonė
2019.08.17
Grūdininkams šiemet vagonų turėtų užtekti 2

Lietuvoje baigiantis javapjūtei, grūdininkai ir vežėjai sako, kad grūdai eksportui per Klaipėdos uostą šiemet...

Pramonė
2019.08.17
Rusijos subsidijomis žemės ūkiui sugebėjo pasinaudoti ir lietuviai Premium

Rusija pratęsė maisto produktų embargą iki 2020 m. pabaigos, nors teigiamas efektas, anot analitikų, baigėsi,...

Pramonė
2019.08.14
Mirusio verslininko R. Karpavičiaus įmonių akcijas perima jo brolis 16

Mirus Lietuvos verslininkui Raimondui Karpavičiui, jo valdomų įmonių akcijas perima jo brolis Henrikas...

Pramonė
2019.08.11
„Kraft Heinz“ krizei pabaigos kol kas nematyti

Maisto pramonės gigantei „Kraft Heinz“ sunkūs laikai ir panašu, kad pabaigos jiems dar nematyti. Bendrovė...

Pramonė
2019.08.10
Išbrangus avokadams, restoranai imasi gudrybių  1

Smarkiai išaugusi paklausa ir prastas derlius taip pabrangino avokadus, kad kai kurie restoranai nebeišgali...

Pramonė
2019.08.08
Sertifikatų reikia ne tik eksportui, bet ir specializacijai įtvirtinti Premium

Panevėžio UAB „Geld Baltic“, dirbanti su liofilizuotų – šaltyje džiovintų – uogų ir vaisių užkandžių prekės...

Gazelė
2019.08.08
„Domino‘s“ picerijos ruošiasi „Brexit“ – apsirūpino priedais už 7 mln. GBP 5

Jungtinės Karalystės picerijų tinklas „Domino‘s Pizza“, besiruošdama kietojo „Brexit“ scenarijui apsirūpino...

Pramonė
2019.08.07
Kauno meras V. Matijošaitis pažeidė įstatymus, konstatavo VTEK 11

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, miesto taryboje balsuodamas dėl specialiųjų planų keitimo, supainiojo...

Verslo aplinka
2019.08.07
Tarptautinė alaus diena: kas jo pagamina, importuoja ir išgeria daugiausia 4

Pasaulis mini Tarptautinę alaus dieną. Europos Komisija (EK) siūlo pažvelgti į su alumi susijusią statistiką...

Pramonė
2019.08.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau