Lietuvoje duris atvers svirplių ferma

Publikuota: 2018-12-05
Jerry Lampen („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Jerry Lampen („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Ateinančių metų pradžioje Vilniaus apskrityje bus atidaryta svirplių auginimo ferma. Vabzdžius augins ir miltus iš jų ruoš bendrovė „Maistinių vabzdžių ferma".

Buivydžių kaime esančiame maždaug 800 kvadratinių metrų dydžio pastate jau netrukus bus sukurtos visos šiai veiklai tinkamos sąlygos. Kaip teigiama bendrovės išplatintame pranešime, į fermos patalpų įrengimą ir reikalingo inventoriaus įsigijimą investuota beveik 150.000 Eur. Planuojama, kad ferma neužims iš karto viso turimo ploto, tačiau laikui bėgant plėsis.

„Iš pradžių ji nebus labai didelė, tačiau sėkmingai klostantis aplinkybėms mes tikrai plėsimės ir veikiausiai auginsime ne tik svirplius", - sako Andrius Stanislovaitis, fermos savininkas.

 „Maistinių vabzdžių ferma" gamins svirplių miltus. Per pirmuosius gyvavimo metus jų pagaminti numatoma iki 2 tonų.

„Planuojame bendradarbiauti su šalimis, kuriose maistinių svirplių paklausa sėkmingai auga. Todėl numatoma, kad didžioji dalis produkcijos bus eksportuojama kaimyninės Estijos bei Suomijos, Anglijos, Vokietijos ir Prancūzijos gamintojams. Vėliau, matydami paklausą, žengsime ir į kitas šalis“, - sako p. Stanislovaitis.

Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama, kad valgomų vabzdžių rūšių yra kiek mažiau nei 2.000, o reguliariai jais besimaitinančių žmonių skaičius jau perkopia 2,5 mlrd.

„Jau visoje Europoje vis dažniau prabylama apie paruoštus valgyti vabzdžius ir vis daugiau smalsuolių ryžtasi perlipti savo baimes bei išbandyti tokį neįprastų ingredientų patiekalą. Daugumai Lietuvos gyventojų tai dar vis skamba itin egzotiškai.

Tačiau atsigręžiant į ne taip ir toli esančias šalis Estiją ar Suomiją, galima pastebėti, kad jose per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo vietą. Teigiama, jog Suomijoje šiuo metu paklausa jau ženkliai lenkia pasiūlą“, - rašoma bendrovės pranešime.

Įrodyta, kad svirpliai yra baltymų, kalcio, geležies, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Dėl naudingų medžiagų gausos svetur yra gaminami ir pardavinėjami įvairių rūšių batonėliai, baltymų mišiniai, įvairūs užkandžiai ir net saldainiai ar traški duonelė, kurių sudėtyje yra svirplių.

Kepant konditerinius gaminius neretai įprastus miltus keičia šių vabzdžių miltais ar įmaišo jų tik pasirinktą dalį. Pavyzdžiui, Suomijoje į tam tikros rūšies duoną įmaišomi keli procentai svirplių miltų.

„Tai skonio nekeičia, tačiau maistinė vertė kur kas didesnė nei įprastai paruošto kepinio", - teigia įmonės direktorius.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Afrikinis kiaulių maras iš Lietuvos nesitraukia

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad afrikinis kiaulių maras (AKM) nesitraukia...

Agroverslas
2018.12.10
Lietuvoje duris atvers svirplių ferma

Ateinančių metų pradžioje Vilniaus apskrityje bus atidaryta svirplių auginimo ferma. Vabzdžius augins ir...

Agroverslas
2018.12.05
„Kekava“ į naujus paukštynus investuoja 1,3 mln. Eur 1

Vištienos gamintojai „Kekava“, reaguodami į augantį vištienos, užaugintos be antibiotikų, poreikį, šiemet į...

Agroverslas
2018.12.03
Ūkininkai nepajudinami: kaip auginome kiaules, taip ir auginsime Premium

Vasarą po šalį siaučiant afrikiniam kiaulių marui, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) smulkiesiems pasiūlė:...

Agroverslas
2018.11.27
Referendume Šveicarijoje atmestas siūlymas dėl karvių ragų 6

Šveicarijoje surengtame referendume atmestas siūlymas skirti papildomą paramą ūkininkams, kurie leidžia augti...

Agroverslas
2018.11.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau