Pasaulinės maisto kainos išaugo 8%

Organizacijos skaičiuojamas maisto kainų indekso vidurkis pernai, palyginti su 2016 m., padidėjo 8,2%. Tai didžiausia indekso reikšmė nuo 2014 m.
Tiesa, metų pabaigoje kainų augimas atslūgo – gruodį, palyginti su lapkričiu, maisto kainos pasaulyje mažėjo 3,3%.
Pieno produktai – grupė, labiausiai prisidėjusi prie maisto brangimo pasaulyje 2017-aisiais. Išaugusios sviesto, pieno miltelių ir sūrio kainos turėjo reikšmingos įtakos bendram kainų vidurkiui.
Mėsos kainos pasaulyje pernai augo 9%, labiausiai brango aviena, augo ir kiaulienos, paukštienos bei galvijų mėsos kainos.
Maistas tarptautinėse rinkose vis dar yra 24% pigesnis nei 2011 m., kai jo kainos buvo pasiekusios aukštumas. Kai kuriuose segmentuose – kruopų, aliejinių augalų sėklų, pieno produktų, mėsos ir cukraus – išlieka didelė pasiūla. Nepaisant to, brango ir šie produktai: kruopos – 3,2%, aliejinių augalų sėklos – 3%.
Cukraus kaina smuko 11%, tą lėmė itin gausu cukranendrių derlius Brazilijoje, kuri yra pagrindinė cukraus tiekėja pasaulyje, taip pat cukraus gamybos augimas Indijoje ir Tailande.
Prognozuojama, kad stipri paklausa maisto kainas augins ir šiais metais. Kita vertus, būtent šiemet gali išryškėti dabartinių pasaulinių prekybinių nesutarimų ir protekcionizmo augimo įtaka maisto kainoms.
„Manau, kad 2018 metais pamatysime realias šių procesų pasekmes. Situacija bus šiek tiek mažiau aiški, labiau pažeidžiama ir sunkiau prognozuojama“, – „Reuters“ cituoja Abdolrezą Abbassian, FAO vyriausiąją ekonomistę.
[infogram id="37d874b2-2ed0-42e3-b2fb-fa2921307e4b" prefix="PCz" format="interactive" title="Pasaulinių maisto kainų indeksas"]