Investuotojo garbanotų kiaulių verslas sudomino ir Gordoną Ramsay

Publikuota: 2015-12-14
„Matton“ nuotr.
„Matton“ nuotr.

Vengriškų mangalica kiaulių veislė praktiškai visame pasaulyje vis dar yra tikra egzotika. Prieš 200 metų išveistų garbanotų kiaulių mėsa dėl savo skonio savybių ir sveikumo prilyginama japoniškai „kobe“ jautienai, vienai brangiausių mėsų visame pasaulyje, tačiau jos augintojų yra labai mažai.

Vis dėlto pastaraisiais metais šių kiaulių auginimas ėmė populiarėti, mėsa tampa madinga, nors jos realizavimas vis dar yra tikras iššūkis.

Sunki pradžia

Chrisas Andersenas, Volstryto investuotojas, visam pasauliui bando įrodyti, kad šių egzotiškų kiaulių auginimas gali tapti pelningu verslu, nors pradžia ir jam nėra tokia, apie kokią būtų galima svajoti.

80 mangalica kiaulių už 20.000 USD prieš aštuonerius metus įsigijęs investuotojas šiandien savo ūkyje jų turi jau puspenkto tūkstančio ir per artimiausius metus skaičių tikisi padidinti keturis kartus, rašo „Forbes“.

Auginti kiaules, kurių JAV įsigyti tuo metu buvo praktiškai neįmanoma, p. Andersenas nusprendė kartą paragavęs jų mėsos.

„Tai buvo nuostabu. Tai buvo visiškai nepanašu į nieką, ką buvau ragavęs anksčiau“, - savo įspūdžius prisimena finansininkas ir priduria, kad imdamasis šio verslo siekia sukurti vieną skaniausių kiaulienos gaminių linijų visame pasaulyje.

Vis dėlto kad ir kokia skani mangalica kiauliena būtų, ją parduoti sekasi sunkiai. Prekybos šviežia mėsa ir dešrelėmis apskritai teko praktiškai atsisakyti. Šiandien didžioji verslo stiprybė - vytinti ir rūkyti gaminiai.

Tiesa, p. Andersenas skelbia, kad dėl prekybos brandinta mėsa ir vytintais jos gaminiais netrukus gali pavykti susitarti su žinomais prekybos centrais.

Nepaisant to, įmonė praėjusiais metais gavo vos 1 mln. USD pajamų, o išlaidos viršijo 5 mln. USD.

Viskas kitaip

Mangalica veislės kiaules auginti nėra sudėtinga, jos praktiškai visus metus gali būti ganomos lauke, ėda žolę. Tačiau dėl šios priežasties ir auga gerokai lėčiau. Pavyzdžiui, tradicinės kiaulės 130 kg svorį pasiekia per 5 mėnesius, tuo tarpu vengriškosios iki idealaus 150 kg svorio auga net 15 mėnesių.

Kitas iššūkis, anot p. Anderseno, buvo rasti šias kiaules skresti mokančius mėsininkus. Garbanotosios kiaulės turi maždaug keturis kartus daugiau riebalų nei komercinės, o tai reiškia, kad užuot prie vieno gyvulio užtrukęs įprastas kelias minutes, mėsininkas turi vargti maždaug valandą. Kai investuotojas ėmėsi šios avantiūros, jam pavyko rasti vos vieną mėsinę kitoje valstijoje, kuri gebėjo skersti neįprastas kiaules, tačiau gabenti gyvulius į šią skerdyklą ir vėliau mėsą parsivežti atgal kainavo tūkstančius dolerių.

Ypatinga mėsa

Verslą patyręs Volstryto vilkas šiuo metu valdo kartu su dviem nuo seno pažįstamais virtuvės šefais.

Šie p. Andersenui padeda pardavinėti taip sunkiai parduodamą mėsą. Nors ši kiauliena ir brangesnė, ji neturi cholesterolio, joje gausu nesočiųjų riebalų. Mėsa labai riebi, tad puikiai tinka vytinimui.

Iš auginamų kiaulių mėsos verslininkai pradėjo gaminti itališkus mažiausiai 12 mėnesių brandinamus „culatello“ kumpius. Vienas tokio kumpio kilogramas JAV gali kainuoti maždaug 60 USD.

Įvairius gaminius įmonė tiekia maždaug 40 žinomų restoraną, juos užsisako ir gastronominio pasaulio žvaigždės, pavyzdžiui, virtuvės šefas Gordonas Ramsay.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau