Investuotojo garbanotų kiaulių verslas sudomino ir Gordoną Ramsay

Publikuota: 2015-12-14
„Matton“ nuotr.
„Matton“ nuotr.

Vengriškų mangalica kiaulių veislė praktiškai visame pasaulyje vis dar yra tikra egzotika. Prieš 200 metų išveistų garbanotų kiaulių mėsa dėl savo skonio savybių ir sveikumo prilyginama japoniškai „kobe“ jautienai, vienai brangiausių mėsų visame pasaulyje, tačiau jos augintojų yra labai mažai.

Vis dėlto pastaraisiais metais šių kiaulių auginimas ėmė populiarėti, mėsa tampa madinga, nors jos realizavimas vis dar yra tikras iššūkis.

Sunki pradžia

Chrisas Andersenas, Volstryto investuotojas, visam pasauliui bando įrodyti, kad šių egzotiškų kiaulių auginimas gali tapti pelningu verslu, nors pradžia ir jam nėra tokia, apie kokią būtų galima svajoti.

80 mangalica kiaulių už 20.000 USD prieš aštuonerius metus įsigijęs investuotojas šiandien savo ūkyje jų turi jau puspenkto tūkstančio ir per artimiausius metus skaičių tikisi padidinti keturis kartus, rašo „Forbes“.

Auginti kiaules, kurių JAV įsigyti tuo metu buvo praktiškai neįmanoma, p. Andersenas nusprendė kartą paragavęs jų mėsos.

„Tai buvo nuostabu. Tai buvo visiškai nepanašu į nieką, ką buvau ragavęs anksčiau“, - savo įspūdžius prisimena finansininkas ir priduria, kad imdamasis šio verslo siekia sukurti vieną skaniausių kiaulienos gaminių linijų visame pasaulyje.

Vis dėlto kad ir kokia skani mangalica kiauliena būtų, ją parduoti sekasi sunkiai. Prekybos šviežia mėsa ir dešrelėmis apskritai teko praktiškai atsisakyti. Šiandien didžioji verslo stiprybė - vytinti ir rūkyti gaminiai.

Tiesa, p. Andersenas skelbia, kad dėl prekybos brandinta mėsa ir vytintais jos gaminiais netrukus gali pavykti susitarti su žinomais prekybos centrais.

Nepaisant to, įmonė praėjusiais metais gavo vos 1 mln. USD pajamų, o išlaidos viršijo 5 mln. USD.

Viskas kitaip

Mangalica veislės kiaules auginti nėra sudėtinga, jos praktiškai visus metus gali būti ganomos lauke, ėda žolę. Tačiau dėl šios priežasties ir auga gerokai lėčiau. Pavyzdžiui, tradicinės kiaulės 130 kg svorį pasiekia per 5 mėnesius, tuo tarpu vengriškosios iki idealaus 150 kg svorio auga net 15 mėnesių.

Kitas iššūkis, anot p. Anderseno, buvo rasti šias kiaules skresti mokančius mėsininkus. Garbanotosios kiaulės turi maždaug keturis kartus daugiau riebalų nei komercinės, o tai reiškia, kad užuot prie vieno gyvulio užtrukęs įprastas kelias minutes, mėsininkas turi vargti maždaug valandą. Kai investuotojas ėmėsi šios avantiūros, jam pavyko rasti vos vieną mėsinę kitoje valstijoje, kuri gebėjo skersti neįprastas kiaules, tačiau gabenti gyvulius į šią skerdyklą ir vėliau mėsą parsivežti atgal kainavo tūkstančius dolerių.

Ypatinga mėsa

Verslą patyręs Volstryto vilkas šiuo metu valdo kartu su dviem nuo seno pažįstamais virtuvės šefais.

Šie p. Andersenui padeda pardavinėti taip sunkiai parduodamą mėsą. Nors ši kiauliena ir brangesnė, ji neturi cholesterolio, joje gausu nesočiųjų riebalų. Mėsa labai riebi, tad puikiai tinka vytinimui.

Iš auginamų kiaulių mėsos verslininkai pradėjo gaminti itališkus mažiausiai 12 mėnesių brandinamus „culatello“ kumpius. Vienas tokio kumpio kilogramas JAV gali kainuoti maždaug 60 USD.

Įvairius gaminius įmonė tiekia maždaug 40 žinomų restoraną, juos užsisako ir gastronominio pasaulio žvaigždės, pavyzdžiui, virtuvės šefas Gordonas Ramsay.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Kekava“ būdą konkuruoti su Lenkija rado Premium 1

Lenkijos paukštininkystės sektoriui toliau plečiantis, bandyti su kaimynais konkuruoti kaina neverta. Užtat...

Agroverslas
2018.05.25
Švelniakailių žvėrelių augintojai: rinka – stabiliai žemo lygio Premium

Švelniakailių žvėrelių augintojai dar negali džiaugtis augančiomis produkcijos kainomis, tačiau nesiskundžia...

Agroverslas
2018.05.22
AKM toliau plinta: nauji protrūkiai Vengrijoje, Moldovoje, Lenkijoje

Afrikinis kiaulių maras (AKM) toliau plinta Europoje, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...

Agroverslas
2018.05.21
Ateities pašaras – gyvulius šerti lietuviai siūlo vabzdžiais Premium 1

„Esu ūkininkas su milijoniniu ūkinių gyvūnų skaičiumi“, – juokiasi Domantas Tracevičius, bendrovės...

Agroverslas
2018.05.20
Lietuvoje auga sūrių gamyba ir jų eksportas 6

Didžiulė paklausa ir nuolat augantis vartojimas skatina Lietuvos įmones didinti sūrių gamybos apimtis bei jų...

Agroverslas
2018.05.19
Šešėlis graužia mėsos perdirbėjų pelną Premium 2

Šešėlis mėsos sektoriuje – metai iš metų tebetrunkanti problema. Turgaus atstovai teigia, kad galimybių...

Agroverslas
2018.05.17
Kailinių žvėrelių augintojai kratosi jiems metamų kaltinimų 4

„Kailiniai žvėreliai yra verslas. Ir nors yra daug turinčių kitokią nuomonę ir griežtai pasisakančių prieš, į...

Agroverslas
2018.05.17
Pieno supirkimo kaina Lietuvoje nustojo mažėti

5 mėnesius iš eilės mažėjusi, balandžio mėnesio vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje nepakito...

Lenkijos paukštininkai toliau plečiasi, būdų konkuruoti – nedaug Premium 1

Lenkijos paukštininkystės ūkis toliau plečiasi, o Lietuvos vištienos perdirbėjai kalba apie augantį spaudimą.

Agroverslas
2018.05.09
„Žemaitijos pienas“ išmokėjo 2 mln. Eur premijas pieno gamintojams

„Žemaitijos pienas“ išmokėjo 2 mln. Eur metinių priedų savo partneriams pieno gamintojams, kurie parduoda...

Agroverslas
2018.05.08
Ukrainos ūkiuose plinta kiaulių maras

Afrikinio kiaulių maro (AKM) situacija visame regione darosi vis sudėtingesnė, praneša Valstybinė maisto ir...

Agroverslas
2018.05.07

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau