Mokslininkų žinias pritaiko verslininkai

Publikuota: 2015-09-25
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Verslui kurti naujus inovatyvius produktus padeda mokslininkai, dirbantys Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute Babtuose, Kauno rajone. Be to, ir patys mokslininkai rinkai siūlo naujus gaminius. Tiesa, verslu užsiimti mokslo darbuotojai nesiekia, o tenori savo žinias pritaikyti, kurdami naujus produktus.

Mokslui ir verslui bendradarbiauti, kuriant produkciją, kuriai naudojamos vietinių ūkininkų išaugintos uogos, vaisiai, daržovės, tampa lengviau, kai yra naudojamasi moderniomis technologijomis.

Tokios sutelktos penktadienį Babtuose oficialiai atidarytoje studijų ir verslo centro „Nemunas“ atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje. Jos įrengimui skirta 1,1 mln. Eur ES paramos.

Naujoje laboratorijoje, kuri pradėjo veiklą dar prieš atidarymą, yra sutelkta reikiama technologinė įranga inovatyvių produktų gamybai. Kaip sako Audrius Sasnauskas, Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius, šioje laboratorijoje nekuriami masiniai produktai.

„Tai nėra pramoninės gamybos vieta. Čia kuriami aukštos kokybės produktai ir vietinių žaliavų. Produktus čia jau gamina keletas nedidelių įmonių. Taip pat čia ir mokslininkai išbando naujus gaminius“, - sako p. Sasnauskas.

Kuria pridėtinę gaminio vertę

Tarp tokių naujų mokslininkų sukurtų gaminių Sodininkystės ir daržininkystės institute surengtoje lietuviškos produkcijos parodoje yra ir vaisių, uogų, daržovių pastilės „Gardumėlis“, sukurtos pagal instituto vyr. mokslo darbuotojos Marinos Rubinskienės technologiją.

„Tai ne tik inovatyvus produktas. Jis gaminamas iš mūsų pačių užauginamų vaisių. Taip pat pastilių gamybai panaudojame ir morkų išspaudas – tai yra sulčių gamybos atliekos, taip jos ne išpilamos, o panaudojamos kito produkto gamybai“, - nurodo mokslininkė. Tiesa, kaip teigia p. Rubinskienė, kol kas šių pastilių galima įsigyti vos keliose prekybos vietose, plačiau neplanuojama jų pardavinėti, nes tai nėra mokslininkų misija.

Kaip sako p. Sasnauskas, instituto vadovas, labai svarbu, kad verslas supranta mokslo pagalbą, padedant kurti inovatyvius gaminius: „Verslininkai, kurie su mumis kuria naujienas, ant produktų etikečių užrašo, kad jie kurti, bendradarbiaujant su mūsų institutu – manau, kad verslui tai yra tarsi kokybės ženklas, jog prie gaminio kūrimo prisidėjo ir šios srities žinovai mokslininkai. Taip pat tą vertina ir pirkėjai. Toks bendradarbiavimas – tai pridėtinė vertė gaminiui“.

Hidrolatai – ir valgio gamybai

Kartu su Babtų Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais naujus produktus kuria ir UAB „Paslaugos žemdirbiams“ (gamina produkciją su prekės ženklu „Vertas“), kurios dalį produkcijos kuria naujoje laboratorijoje. „Babtuose atliekame vaisių, uogų liofilizavimo (sauso šaldymo procesas, išsaugant vertingas savybes), džemų, gėrimų su beržų sula gamybos darbus. Visi mūsų produktai yra iš vietinių žaliavų“, - sako Evelina Kašėtienė, įmonės direktorė.

Šią produkciją įmonė parduoda jai priklausančioje parduotuvėje Kaune „Lietuvos gurmanas“, kurioje taip pat veikia ir kepykla. „Pasaugos žemdirbiams“ savo gaminius taip pat tiekia 9 prekybos partneriams. „Pirkėjai domisi vietiniais sveikais produktais. Dabar mums svarbu aktyviau viešinti savo produkciją, pasakoti, kur jos galima įsigyti. Todėl kursime tinklalapį, ieškome naujų prekybos partnerių“, - aiškina p. Kašėtienė.

Vienas iš naujausių Babtų laboratorijoje „Paslaugos žemdirbiams“ sukurtų produktų, kurie dar tik testuojami, bet jau buvo eksponuojami ir parodoje institute, tai hidrolatai iš daržovių, prieskoninių augalų, vaistinių augalų – kmynų, kalendų, šalavijų, ramunėlių.

„Šiuos hidrolatus dar testuojame. Mūsų idėja, jog tokius hidrolatus būtų galima naudoti valgio gamybos procese, pavyzdžiui, papurškti kmyno hidrolatu kepamą vištą, taip patiekalas įgauna reikiamą kvapą“, - kalba verslininkė. „Paslaugos žemdirbiams“ taip pat bendradarbiauja ir su stambiais gamintojais – alkoholinių gėrimų gamybos AB „Stumbras“ tiekia svarainius, kitus priedus, kurie yra dedami į gėrimu pripildytą butelį.

Paplitusi „prikišama“ rinkodara

Naujoje laboratorijoje naujus gaminius jau yra sukūrusi ir UAB „Kompetencijos centras“. Ši įmonė Babtuose gamina pagardus „Jam Jazz“ iš pomidorų, svogūnų, kriaušių, slyvų, obuolių ir kitų vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, tokios produkcijos indelis kainuoja 2-3,50 Eur.

„Mes, bendradarbiaudami su Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais, sukūrėme pagardų technologiją ir juos jau gaminame. Bendradarbiaujame su 6 prekybos partneriais ir siekiame išplėsti jų ratą, norime, kad šios sveikos produkcijos galėtų įsigyti dar daugiau pirkėjų“, - šneka pagardų gamybos įmonės atstovė.

Kaip laboratorijos atidaryme teigia Algirdas Gluodas, konditerijos fabriko „Rūta“ akcininkas, mokslo ir verslo bendradarbiavimas sukuria pridėtinę gaminio naudą. „Dabar prekyboje daug produktų paplitę dėl įkyrios, „prikišamos“ rinkodaros, tačiau tie produktai, kurie yra sukurti su mokslininkais, yra vertingi, todėl naujos laboratorijos veikla turi didelę reikšmę ir naudą, verslas turi įžvelgti čia naujas galimybes“, - sako p. Gluodas.

Pasak p. Sasnausko, instituto direktoriaus, ši atviros prieigos laboratorija Babtuose veikia, kaip ir visos atviros prieigos laboratorijos – ji turi patvirtintus įkainius, pagal kuriuos verslas čia gali kartu su mokslininkais kurti ir gaminti naujus produktus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pieno supirkimo kaina toliau didėja

Spalio mėnesį vidutinė natūralaus pieno kaina toliau kilo – ji siekė 307,3 Eur už t ir buvo 3,56% didesnė nei...

Agroverslas
09:23
„Kėdainiu konservų fabrikas“ į naują gamybos  padalinį investavo 1,5 mln. Eur 2

„Kėdainių konservų fabrikas“ baigė įrengti naują majonezų ir padažų gamybos padalinį, kuris padidins...

Agroverslas
2018.11.14
„Dotnuva Baltic“ 2% augino pajamas ir pelną

„Dotnuva Baltic“ 2017-2018 finansiniais  metais pajamas ir ikimokestinį pelną didino po 2%. Augimą lėmė geri...

Agroverslas
2018.11.14
Liko dvi dienos, o žemės mokestį sumokėjo tik kas antras 7

Likus dviem dienoms iki žemės mokėjimo termino pabaigos už žemę dar neatsiskaitė apie pusė gyventojų ir...

Finansai
2018.11.14
Lietuvoje toliau mažėja gyvulių bandų skaičius 6

Lietuvoje ir toliau mažėja gyvulių bandų skaičius. ŽŪIKVC (Ūkinių gyvūnų registro) duomenimis, spalio 1 d.

Agroverslas
2018.11.12
Ūkininkų kooperacijai – 788.000 Eur 1

Siekiantys bendradarbiauti ir taip didinti savo konkurencingumą bei produkcijos pridėtinę vertę ūkininkai...

Agroverslas
2018.11.12
„ADAMA Northern Europe“ skatina agronomijos specialistų rengimą Lietuvoje Rėmėjo turinys 2

Viena didžiausių augalų apsaugos produktus gaminančių ir parduodančių bendrovių UAB „ADAMA Northern Europe“...

Agroverslas
2018.11.12
Prekybos centrus iškeitė į firmines parduotuves – sprendimas pasiteisino Premium 1

Daugelis smulkių gamintojų tiki, kad jei jų produkcija atsidurtų prekybos tinklų lentynose, atsirastų antras...

Agroverslas
2018.11.12
Olandai pradėjo gaminti degtinę iš tulpių 3

Sąrašas dalykų, iš kurių galima gaminti degtinę – ilgas. Ir dabar jis tapo dar ilgesnis, nes viena kompanija...

Agroverslas
2018.11.10
Baimės dėl „Brexit“ – UK sandėliai nebesutalpina maisto atsargų 4

Šaldytų produktų sandėliavimo paslaugas teikianti bendrovė „Wild Water“ sako nebeišgalinti patenkinti visų...

Agroverslas
2018.11.09
Eksporto rinkose – ne pyragai, bet perdirbėjai randa būdų prisitaikyti Premium

Pieno perdirbėjams metų pabaiga – ne pati saldžiausia. Pieno produktų eksporto apimtis traukiasi, o kainos...

Agroverslas
2018.11.09
„Agrokoncernas“ žada nebepirkti A. Rotenbergo įmonės trąšų 26

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ žada nebepirkti kol kas...

Agroverslas
2018.11.08
„Agrokoncernas“ trąšas perka iš sankcijų sulaukusio rusų verslininko įmonės 5

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ trąšas per tarpininką...

Agroverslas
2018.11.08
Žadamų čekių prekybininkai geidžia, ūkininkai į juos numoja ranka Premium 12

Vyriausybės siūlomi vis nauji scenarijai, kaip remti smulkius verslininkus ir ūkininkus, vertinami įvairiai:...

Agroverslas
2018.11.08
Nukentėjusiems nuo liūčių – daugiau pigesnio kuro 1

Didinami papildomi gazolių, apmokestintų sumažintu akcizo tarifu ir skirtų naudoti žemės ūkio veiklos...

Agroverslas
2018.11.07
Ką daryti, norint gauti paramą verslo pradžiai kaime, ir kokių klaidų vengti 2

Lapkričio mėnesį pradedamos rinkti paraiškos norint gauti paramą, skirtą verslo kūrimui kaimo vietovėse.

Agroverslas
2018.11.07
Atrado tuščią nišą – ekologinių trąšų paklausa auga šuoliais Premium 2

Kai verslas smulkus ir naujas, neužtenka pasiūlyti išskirtinių produktų – privalai veikti greitai ir...

Agroverslas
2018.11.07
Seime skinasi kelią padėties žemės ūkyje tyrimas 1

Seimas nusiteikęs pradėti tyrimą dėl situacijos žemės ūkyje 1991-2016 metais. Tyrimo siekia 36 „valstiečių“...

Agroverslas
2018.11.06
„Vičiūnų“ grupė į „Baltic fish export“ investuoja 3 mln. Eur 3

Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir kitiems akcininkams priklausančios „Vičiūnų“ grupės bendrovė „RREI...

Agroverslas
2018.11.06
Šiemet Lietuvoje realizuota 12% mažiau alkoholio 1

Legalaus alkoholio realizacijos sumažėjimas, remiantis VMI duomenimis, Lietuvoje 2018 metais siekia apie 12%.

Agroverslas
2018.11.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau