Mokslininkų žinias pritaiko verslininkai

Publikuota: 2015-09-25
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Verslui kurti naujus inovatyvius produktus padeda mokslininkai, dirbantys Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute Babtuose, Kauno rajone. Be to, ir patys mokslininkai rinkai siūlo naujus gaminius. Tiesa, verslu užsiimti mokslo darbuotojai nesiekia, o tenori savo žinias pritaikyti, kurdami naujus produktus.

Mokslui ir verslui bendradarbiauti, kuriant produkciją, kuriai naudojamos vietinių ūkininkų išaugintos uogos, vaisiai, daržovės, tampa lengviau, kai yra naudojamasi moderniomis technologijomis.

Tokios sutelktos penktadienį Babtuose oficialiai atidarytoje studijų ir verslo centro „Nemunas“ atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje. Jos įrengimui skirta 1,1 mln. Eur ES paramos.

Naujoje laboratorijoje, kuri pradėjo veiklą dar prieš atidarymą, yra sutelkta reikiama technologinė įranga inovatyvių produktų gamybai. Kaip sako Audrius Sasnauskas, Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius, šioje laboratorijoje nekuriami masiniai produktai.

„Tai nėra pramoninės gamybos vieta. Čia kuriami aukštos kokybės produktai ir vietinių žaliavų. Produktus čia jau gamina keletas nedidelių įmonių. Taip pat čia ir mokslininkai išbando naujus gaminius“, - sako p. Sasnauskas.

Kuria pridėtinę gaminio vertę

Tarp tokių naujų mokslininkų sukurtų gaminių Sodininkystės ir daržininkystės institute surengtoje lietuviškos produkcijos parodoje yra ir vaisių, uogų, daržovių pastilės „Gardumėlis“, sukurtos pagal instituto vyr. mokslo darbuotojos Marinos Rubinskienės technologiją.

„Tai ne tik inovatyvus produktas. Jis gaminamas iš mūsų pačių užauginamų vaisių. Taip pat pastilių gamybai panaudojame ir morkų išspaudas – tai yra sulčių gamybos atliekos, taip jos ne išpilamos, o panaudojamos kito produkto gamybai“, - nurodo mokslininkė. Tiesa, kaip teigia p. Rubinskienė, kol kas šių pastilių galima įsigyti vos keliose prekybos vietose, plačiau neplanuojama jų pardavinėti, nes tai nėra mokslininkų misija.

Kaip sako p. Sasnauskas, instituto vadovas, labai svarbu, kad verslas supranta mokslo pagalbą, padedant kurti inovatyvius gaminius: „Verslininkai, kurie su mumis kuria naujienas, ant produktų etikečių užrašo, kad jie kurti, bendradarbiaujant su mūsų institutu – manau, kad verslui tai yra tarsi kokybės ženklas, jog prie gaminio kūrimo prisidėjo ir šios srities žinovai mokslininkai. Taip pat tą vertina ir pirkėjai. Toks bendradarbiavimas – tai pridėtinė vertė gaminiui“.

Hidrolatai – ir valgio gamybai

Kartu su Babtų Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais naujus produktus kuria ir UAB „Paslaugos žemdirbiams“ (gamina produkciją su prekės ženklu „Vertas“), kurios dalį produkcijos kuria naujoje laboratorijoje. „Babtuose atliekame vaisių, uogų liofilizavimo (sauso šaldymo procesas, išsaugant vertingas savybes), džemų, gėrimų su beržų sula gamybos darbus. Visi mūsų produktai yra iš vietinių žaliavų“, - sako Evelina Kašėtienė, įmonės direktorė.

Šią produkciją įmonė parduoda jai priklausančioje parduotuvėje Kaune „Lietuvos gurmanas“, kurioje taip pat veikia ir kepykla. „Pasaugos žemdirbiams“ savo gaminius taip pat tiekia 9 prekybos partneriams. „Pirkėjai domisi vietiniais sveikais produktais. Dabar mums svarbu aktyviau viešinti savo produkciją, pasakoti, kur jos galima įsigyti. Todėl kursime tinklalapį, ieškome naujų prekybos partnerių“, - aiškina p. Kašėtienė.

Vienas iš naujausių Babtų laboratorijoje „Paslaugos žemdirbiams“ sukurtų produktų, kurie dar tik testuojami, bet jau buvo eksponuojami ir parodoje institute, tai hidrolatai iš daržovių, prieskoninių augalų, vaistinių augalų – kmynų, kalendų, šalavijų, ramunėlių.

„Šiuos hidrolatus dar testuojame. Mūsų idėja, jog tokius hidrolatus būtų galima naudoti valgio gamybos procese, pavyzdžiui, papurškti kmyno hidrolatu kepamą vištą, taip patiekalas įgauna reikiamą kvapą“, - kalba verslininkė. „Paslaugos žemdirbiams“ taip pat bendradarbiauja ir su stambiais gamintojais – alkoholinių gėrimų gamybos AB „Stumbras“ tiekia svarainius, kitus priedus, kurie yra dedami į gėrimu pripildytą butelį.

Paplitusi „prikišama“ rinkodara

Naujoje laboratorijoje naujus gaminius jau yra sukūrusi ir UAB „Kompetencijos centras“. Ši įmonė Babtuose gamina pagardus „Jam Jazz“ iš pomidorų, svogūnų, kriaušių, slyvų, obuolių ir kitų vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, tokios produkcijos indelis kainuoja 2-3,50 Eur.

„Mes, bendradarbiaudami su Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais, sukūrėme pagardų technologiją ir juos jau gaminame. Bendradarbiaujame su 6 prekybos partneriais ir siekiame išplėsti jų ratą, norime, kad šios sveikos produkcijos galėtų įsigyti dar daugiau pirkėjų“, - šneka pagardų gamybos įmonės atstovė.

Kaip laboratorijos atidaryme teigia Algirdas Gluodas, konditerijos fabriko „Rūta“ akcininkas, mokslo ir verslo bendradarbiavimas sukuria pridėtinę gaminio naudą. „Dabar prekyboje daug produktų paplitę dėl įkyrios, „prikišamos“ rinkodaros, tačiau tie produktai, kurie yra sukurti su mokslininkais, yra vertingi, todėl naujos laboratorijos veikla turi didelę reikšmę ir naudą, verslas turi įžvelgti čia naujas galimybes“, - sako p. Gluodas.

Pasak p. Sasnausko, instituto direktoriaus, ši atviros prieigos laboratorija Babtuose veikia, kaip ir visos atviros prieigos laboratorijos – ji turi patvirtintus įkainius, pagal kuriuos verslas čia gali kartu su mokslininkais kurti ir gaminti naujus produktus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pienas: galimybių eksporto plėtrai daug, bet prireiks pagalbos Premium

Europos Komisijos (EK) analitikai, pateikę savo prognozes žemės ūkiui iki 2030 m., regi pasaulinį pieno...

Agroverslas
2019.01.16
Auditoriai: ES maisto saugos sistema per daug apkrauta

Remiantis nauja Europos Audito Rūmų ataskaita, nors Europos Sąjungos (ES) sistema, skirta apsaugoti...

Agroverslas
2019.01.16
Pieno supirkimo kaina sumažėjo

Kelis mėnesius augusi, gruodžio mėnesį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina vėl ėmė mažėti. Ji siekė...

Agroverslas
2019.01.15
Sutrikus JAV žemės ūkio departamento veiklai, grūdininkai liko nežinioje 1

JAV valdžios atstovams nesutariant dėl naujųjų metų biudžeto, šalies žemdirbiai bei grūdų prekeiviai palikti...

Agroverslas
2019.01.14
Pradedamos derybos dėl Lenkijos įvesto kiaulienos importo draudimo 2

Šiandien ministras pirmininkas Saulius Skvernelis su Mateuszu Marowieckiu, Lenkijos premjeru, telefonu aptarė...

Agroverslas
2019.01.14
Latvijos „Dobeles Dzirnavnieks“ į ekologiškus grūdus investuoja 18 mln. Eur

Didžiausia Latvijos grūdininkystės bendrovė „Dobeles Dzirnavnieks“, užsiimanti grūdų prekyba ir...

Agroverslas
2019.01.14
Nusprendė perkelti gamybą: įtakos turi padėtis darbo rinkoje Premium

Baltijos šalių malūnų grupę valdanti AB „Baltic Mill“ perkelia vieną iš savo įmonių „Balti veski“ iš Estijos...

Pramonė
2019.01.14
Trąšų importui – nauja tvarka

Į Lietuvos rinką nuo gegužės trąšos ir jų produktai bus importuojami pagal naują tvarką, kurią Seimas...

Agroverslas
2019.01.11
Lietuvai leista eksportuoti arklius į Japoniją

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo informaciją iš Japonijos kompetentingos institucijos,...

Agroverslas
2019.01.11
Lenkijos prezidento patarėjas tikisi, kad pavyks išspręsti ginčą dėl kiaulienos

Kšyštofas Ščerskis, Lenkijos prezidento patarėjas sako tikintis, kad Lenkijos ir Lietuvos vyriausybėms pavyks...

Agroverslas
2019.01.11
Kviečių rinka: Rusijos dominavimas eina į pabaigą Premium

Iki Naujųjų metų rekordišku tempu didžiulius kiekius kviečių eksportavę Rusijos grūdininkai kiek aprimo.

Agroverslas
2019.01.11
Stringant GPAIS virš įmonių pakibo naujų baudų grėsmė Premium 7

Pranašystės, kad dėl GPAIS sistemos broko gamintojams ir importuotojams gali tekti mokėti milijonines baudas...

Kinija atvėrė kelią rokiruotėms JAV sėklų rinkoje

Kinijai patvirtinus leidimus į šalį importuoti naujas genetiškai modifikuotų augalų rūšis, JAV sėklų rinkos...

Agroverslas
2019.01.11
Leidę smulkiesiems gaminti maistą namuose, žada dar daugiau palengvinimų Premium 6

Maisto gaminimo veiklą siekiantys pradėti smulkieji laukia, kol ims veikti siūloma paprastesnė tvarka gaminti...

Agroverslas
2019.01.10
„East West Agro“ pernai pardavė daugiau traktorių 3

Remiantis  žemės ūkio technikos registro duomenimis, 2018 metais Lietuvoje traktorių rinka augo 5%, o...

Agroverslas
2019.01.09
„Metrail“ votis tvinksi: ministerija laikosi savo Premium 10

Aplinkos ministerija pateikė oficialią poziciją ir argumentus, kodėl garsiajame ginče dėl „Metrail“ nemato...

Finansai
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Agroverslas
2019.01.08
Kauno mariose – jau beveik 4 kartus daugiau žuvies nei prieš penkmetį 7

Kauno mariose per pastaruosius penkerius metus, kai jose nebeleidžiama verslinė žvejyba, bendra žuvų biomasė...

Agroverslas
2019.01.08
Vienų „vaučerių“ veikimo be sistemos nesitiki Premium

„Vaučerių“ – kuponų įsigyti maisto produktų su valstybės kompensacija – e. čekių sistemos sukūrimas kainuos...

Agroverslas
2019.01.08
AKM nesitraukia iš Kinijos: sutriko prekyba, jau sunaikinta 200.000 kiaulių

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo informaciją apie tai, kad Kinijoje užfiksuotas...

Agroverslas
2019.01.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau