Mokslininkų žinias pritaiko verslininkai

Publikuota: 2015-09-25
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Verslui kurti naujus inovatyvius produktus padeda mokslininkai, dirbantys Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute Babtuose, Kauno rajone. Be to, ir patys mokslininkai rinkai siūlo naujus gaminius. Tiesa, verslu užsiimti mokslo darbuotojai nesiekia, o tenori savo žinias pritaikyti, kurdami naujus produktus.

Mokslui ir verslui bendradarbiauti, kuriant produkciją, kuriai naudojamos vietinių ūkininkų išaugintos uogos, vaisiai, daržovės, tampa lengviau, kai yra naudojamasi moderniomis technologijomis.

Tokios sutelktos penktadienį Babtuose oficialiai atidarytoje studijų ir verslo centro „Nemunas“ atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje. Jos įrengimui skirta 1,1 mln. Eur ES paramos.

Naujoje laboratorijoje, kuri pradėjo veiklą dar prieš atidarymą, yra sutelkta reikiama technologinė įranga inovatyvių produktų gamybai. Kaip sako Audrius Sasnauskas, Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius, šioje laboratorijoje nekuriami masiniai produktai.

„Tai nėra pramoninės gamybos vieta. Čia kuriami aukštos kokybės produktai ir vietinių žaliavų. Produktus čia jau gamina keletas nedidelių įmonių. Taip pat čia ir mokslininkai išbando naujus gaminius“, - sako p. Sasnauskas.

Kuria pridėtinę gaminio vertę

Tarp tokių naujų mokslininkų sukurtų gaminių Sodininkystės ir daržininkystės institute surengtoje lietuviškos produkcijos parodoje yra ir vaisių, uogų, daržovių pastilės „Gardumėlis“, sukurtos pagal instituto vyr. mokslo darbuotojos Marinos Rubinskienės technologiją.

„Tai ne tik inovatyvus produktas. Jis gaminamas iš mūsų pačių užauginamų vaisių. Taip pat pastilių gamybai panaudojame ir morkų išspaudas – tai yra sulčių gamybos atliekos, taip jos ne išpilamos, o panaudojamos kito produkto gamybai“, - nurodo mokslininkė. Tiesa, kaip teigia p. Rubinskienė, kol kas šių pastilių galima įsigyti vos keliose prekybos vietose, plačiau neplanuojama jų pardavinėti, nes tai nėra mokslininkų misija.

Kaip sako p. Sasnauskas, instituto vadovas, labai svarbu, kad verslas supranta mokslo pagalbą, padedant kurti inovatyvius gaminius: „Verslininkai, kurie su mumis kuria naujienas, ant produktų etikečių užrašo, kad jie kurti, bendradarbiaujant su mūsų institutu – manau, kad verslui tai yra tarsi kokybės ženklas, jog prie gaminio kūrimo prisidėjo ir šios srities žinovai mokslininkai. Taip pat tą vertina ir pirkėjai. Toks bendradarbiavimas – tai pridėtinė vertė gaminiui“.

Hidrolatai – ir valgio gamybai

Kartu su Babtų Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais naujus produktus kuria ir UAB „Paslaugos žemdirbiams“ (gamina produkciją su prekės ženklu „Vertas“), kurios dalį produkcijos kuria naujoje laboratorijoje. „Babtuose atliekame vaisių, uogų liofilizavimo (sauso šaldymo procesas, išsaugant vertingas savybes), džemų, gėrimų su beržų sula gamybos darbus. Visi mūsų produktai yra iš vietinių žaliavų“, - sako Evelina Kašėtienė, įmonės direktorė.

Šią produkciją įmonė parduoda jai priklausančioje parduotuvėje Kaune „Lietuvos gurmanas“, kurioje taip pat veikia ir kepykla. „Pasaugos žemdirbiams“ savo gaminius taip pat tiekia 9 prekybos partneriams. „Pirkėjai domisi vietiniais sveikais produktais. Dabar mums svarbu aktyviau viešinti savo produkciją, pasakoti, kur jos galima įsigyti. Todėl kursime tinklalapį, ieškome naujų prekybos partnerių“, - aiškina p. Kašėtienė.

Vienas iš naujausių Babtų laboratorijoje „Paslaugos žemdirbiams“ sukurtų produktų, kurie dar tik testuojami, bet jau buvo eksponuojami ir parodoje institute, tai hidrolatai iš daržovių, prieskoninių augalų, vaistinių augalų – kmynų, kalendų, šalavijų, ramunėlių.

„Šiuos hidrolatus dar testuojame. Mūsų idėja, jog tokius hidrolatus būtų galima naudoti valgio gamybos procese, pavyzdžiui, papurškti kmyno hidrolatu kepamą vištą, taip patiekalas įgauna reikiamą kvapą“, - kalba verslininkė. „Paslaugos žemdirbiams“ taip pat bendradarbiauja ir su stambiais gamintojais – alkoholinių gėrimų gamybos AB „Stumbras“ tiekia svarainius, kitus priedus, kurie yra dedami į gėrimu pripildytą butelį.

Paplitusi „prikišama“ rinkodara

Naujoje laboratorijoje naujus gaminius jau yra sukūrusi ir UAB „Kompetencijos centras“. Ši įmonė Babtuose gamina pagardus „Jam Jazz“ iš pomidorų, svogūnų, kriaušių, slyvų, obuolių ir kitų vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, tokios produkcijos indelis kainuoja 2-3,50 Eur.

„Mes, bendradarbiaudami su Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais, sukūrėme pagardų technologiją ir juos jau gaminame. Bendradarbiaujame su 6 prekybos partneriais ir siekiame išplėsti jų ratą, norime, kad šios sveikos produkcijos galėtų įsigyti dar daugiau pirkėjų“, - šneka pagardų gamybos įmonės atstovė.

Kaip laboratorijos atidaryme teigia Algirdas Gluodas, konditerijos fabriko „Rūta“ akcininkas, mokslo ir verslo bendradarbiavimas sukuria pridėtinę gaminio naudą. „Dabar prekyboje daug produktų paplitę dėl įkyrios, „prikišamos“ rinkodaros, tačiau tie produktai, kurie yra sukurti su mokslininkais, yra vertingi, todėl naujos laboratorijos veikla turi didelę reikšmę ir naudą, verslas turi įžvelgti čia naujas galimybes“, - sako p. Gluodas.

Pasak p. Sasnausko, instituto direktoriaus, ši atviros prieigos laboratorija Babtuose veikia, kaip ir visos atviros prieigos laboratorijos – ji turi patvirtintus įkainius, pagal kuriuos verslas čia gali kartu su mokslininkais kurti ir gaminti naujus produktus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Mėsinę Suvalkijoje išsaugoję brolis ir sesuo kuria firmines parduotuves Premium

Veiklą pradėjus nuo kelionių į potencialių partnerių parduotuves, tiesioginio pardavimo neverta atsisakyti ir...

Gazelė
2019.03.17
3 milijonai tonų plastiko 5

Kompanija „Coca-Cola“ pripažino, kad per metus sunaudoja 3 milijonus tonų plastiko pakuotės.

Pramonė
2019.03.15
„Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln. eurų nuostolių

Didžiausia Lietuvoje kiaulių augintoja Danijos kapitalo bendrovė „Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln.

Pramonė
2019.03.15
AKM ir kiaulių supirkimo kainos neleido „Idavang“ dirbti pelningai

Po dvejų pelningų metų kiaulių augintoja „Idavang“ praneša patyrusi nuostolių. 2018 m. „Idavang“ pardavimo...

Pramonė
2019.03.15
Lietuvoje yra erdvės ekologiškai produkcijai 2

Pernai Lietuvoje veikė 286 sertifikuotos įmonės, užsiimančios ekologiškų produktų perdirbimu, prekyba bei...

Pramonė
2019.03.15
„Stumbras“ dalį gamybos perkels iš Kauno į Alytų

Gamyklas „Stumbras“, „Alita“, „Anykščių vynas“ ir „Gubernija“ valdančios bendrovės „MV Group Production“...

Pramonė
2019.03.14
EP patvirtino taisykles, turinčias pažaboti nesąžiningą prekybininkų elgesį 2

Europos Parlamentas (EP) didele balsų dauguma patvirtino teisės aktą, kuris padės apsaugoti ūkininkus ir...

Pramonė
2019.03.14
Grybų karas: visi vienodi – kiekvienas originalus Premium 1

Dėl šokoladinių grybukų dizaino užvirę teisiniai ginčai tarp Vokietijos ir Lietuvos bendrovių parodė, kad...

Pramonė
2019.03.13
Kova dėl 23 mln. Eur – perdirbėjai pasijuto diskriminuojami Premium 1

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) norėtų, kad 23 mln. Eur ES parama, skirta žemės ūkio produkcijos perdirbėjams,...

Pramonė
2019.03.13
Pirkėjų sveikesnių gėrimų paieškos skatina gamintojų išradingumą

Ekologiškų ir natūralių produktų Lietuva eksportuoja daugiausia, palyginti su Latvija ir Estija. Vis...

Gazelė
2019.03.09
Vieni perdirbėjai skaičiavo nuostolius, kiti rado būdų didinti pelną Premium

Nors visi pieno perdirbėjai sutinka, kad praėję metai nebuvo patys lengviausi, bendrovių rezultatai...

Pramonė
2019.03.07
ES teismo generalinis advokatas: Lietuvos pieno kainų reguliavimas prieštarauja ES teisei 1

Lietuvoje įtvirtinta žaliavinio pieno supirkimo tvarka, draudžianti mokėti skirtingą kainą tos pačios grupės...

Pramonė
2019.03.07
„Delikatesas“ investuoja į paukštieną – galės konkuruoti su lenkais Premium

Nors šalies paukštininkai kalba apie tai, kad konkuruoti su pigesne lenkiška paukštiena darosi vis sunkiau,...

Pramonė
2019.03.06
40 mln. Eur investuojanti „Fazer“ iš avižų luobelių gamins saldiklį 7

„Fazer“ ruošiasi žengti į saldiklių rinką. Bendrovė pranešė investuojanti 40 mln. Eur į ksilitolio, dar...

Pramonė
2019.03.06
„Volfas Engelman“ pajamas augino 10% – pirko ir savi, ir kaimynai Premium 4

„Volfas Engelman“ skaičiuoja, kad praėję metai bendrovei buvo rekordiniai – pardavimo pajamas ji augino 9,9%...

Pramonė
2019.03.05
STT perspėja dėl korupcijos rizikos sertifikuojant ekologinius ūkius 

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pakoregavus ekologinių ūkių sertifikavimo taisykles, esama korupcijos rizikos,...

Pramonė
2019.03.05
FNTT tyrimas Panevėžyje: įmonės pinigai į kišenę, bendrovė – į bankrotą 6

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (toliau – FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdyba, vadovaujant...

Pramonė
2019.03.04
Prakiurdytas produkcijos iš Vietnamo konteineris kainavo 50.000 Eur, bet „Grepo“ plėtros nesustabdė Premium 1

Natūralių gaiviųjų gėrimų gamintojai tvirtina, kad vartotojus vis labiau apimanti sveikatingumo siekiamybė...

Gazelė
2019.03.04
„Auga Group“ 2018 m. patyrė 6,25 mln. Eur nuostolių 12

AB „Auga Group“ pernai dirbo nuostolingai. 2017 m. uždirbusi 5,02 mln. Eur grynojo pelno, 2018 m. bendrovė...

Pramonė
2019.03.01
„Pieno žvaigždės“ 2018 m. nuostolį pakeitė pelnu 3

AB „Pieno žvaigždės“, 2017 m. metus baigusios su 1,73 mln. Eur nuostoliu, pernai dirbo pelningai – bendrovės...

Pramonė
2019.03.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau