Mokslininkų žinias pritaiko verslininkai

Publikuota: 2015-09-25
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Verslui kurti naujus inovatyvius produktus padeda mokslininkai, dirbantys Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute Babtuose, Kauno rajone. Be to, ir patys mokslininkai rinkai siūlo naujus gaminius. Tiesa, verslu užsiimti mokslo darbuotojai nesiekia, o tenori savo žinias pritaikyti, kurdami naujus produktus.

Mokslui ir verslui bendradarbiauti, kuriant produkciją, kuriai naudojamos vietinių ūkininkų išaugintos uogos, vaisiai, daržovės, tampa lengviau, kai yra naudojamasi moderniomis technologijomis.

Tokios sutelktos penktadienį Babtuose oficialiai atidarytoje studijų ir verslo centro „Nemunas“ atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje. Jos įrengimui skirta 1,1 mln. Eur ES paramos.

Naujoje laboratorijoje, kuri pradėjo veiklą dar prieš atidarymą, yra sutelkta reikiama technologinė įranga inovatyvių produktų gamybai. Kaip sako Audrius Sasnauskas, Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius, šioje laboratorijoje nekuriami masiniai produktai.

„Tai nėra pramoninės gamybos vieta. Čia kuriami aukštos kokybės produktai ir vietinių žaliavų. Produktus čia jau gamina keletas nedidelių įmonių. Taip pat čia ir mokslininkai išbando naujus gaminius“, - sako p. Sasnauskas.

Kuria pridėtinę gaminio vertę

Tarp tokių naujų mokslininkų sukurtų gaminių Sodininkystės ir daržininkystės institute surengtoje lietuviškos produkcijos parodoje yra ir vaisių, uogų, daržovių pastilės „Gardumėlis“, sukurtos pagal instituto vyr. mokslo darbuotojos Marinos Rubinskienės technologiją.

„Tai ne tik inovatyvus produktas. Jis gaminamas iš mūsų pačių užauginamų vaisių. Taip pat pastilių gamybai panaudojame ir morkų išspaudas – tai yra sulčių gamybos atliekos, taip jos ne išpilamos, o panaudojamos kito produkto gamybai“, - nurodo mokslininkė. Tiesa, kaip teigia p. Rubinskienė, kol kas šių pastilių galima įsigyti vos keliose prekybos vietose, plačiau neplanuojama jų pardavinėti, nes tai nėra mokslininkų misija.

Kaip sako p. Sasnauskas, instituto vadovas, labai svarbu, kad verslas supranta mokslo pagalbą, padedant kurti inovatyvius gaminius: „Verslininkai, kurie su mumis kuria naujienas, ant produktų etikečių užrašo, kad jie kurti, bendradarbiaujant su mūsų institutu – manau, kad verslui tai yra tarsi kokybės ženklas, jog prie gaminio kūrimo prisidėjo ir šios srities žinovai mokslininkai. Taip pat tą vertina ir pirkėjai. Toks bendradarbiavimas – tai pridėtinė vertė gaminiui“.

Hidrolatai – ir valgio gamybai

Kartu su Babtų Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais naujus produktus kuria ir UAB „Paslaugos žemdirbiams“ (gamina produkciją su prekės ženklu „Vertas“), kurios dalį produkcijos kuria naujoje laboratorijoje. „Babtuose atliekame vaisių, uogų liofilizavimo (sauso šaldymo procesas, išsaugant vertingas savybes), džemų, gėrimų su beržų sula gamybos darbus. Visi mūsų produktai yra iš vietinių žaliavų“, - sako Evelina Kašėtienė, įmonės direktorė.

Šią produkciją įmonė parduoda jai priklausančioje parduotuvėje Kaune „Lietuvos gurmanas“, kurioje taip pat veikia ir kepykla. „Pasaugos žemdirbiams“ savo gaminius taip pat tiekia 9 prekybos partneriams. „Pirkėjai domisi vietiniais sveikais produktais. Dabar mums svarbu aktyviau viešinti savo produkciją, pasakoti, kur jos galima įsigyti. Todėl kursime tinklalapį, ieškome naujų prekybos partnerių“, - aiškina p. Kašėtienė.

Vienas iš naujausių Babtų laboratorijoje „Paslaugos žemdirbiams“ sukurtų produktų, kurie dar tik testuojami, bet jau buvo eksponuojami ir parodoje institute, tai hidrolatai iš daržovių, prieskoninių augalų, vaistinių augalų – kmynų, kalendų, šalavijų, ramunėlių.

„Šiuos hidrolatus dar testuojame. Mūsų idėja, jog tokius hidrolatus būtų galima naudoti valgio gamybos procese, pavyzdžiui, papurškti kmyno hidrolatu kepamą vištą, taip patiekalas įgauna reikiamą kvapą“, - kalba verslininkė. „Paslaugos žemdirbiams“ taip pat bendradarbiauja ir su stambiais gamintojais – alkoholinių gėrimų gamybos AB „Stumbras“ tiekia svarainius, kitus priedus, kurie yra dedami į gėrimu pripildytą butelį.

Paplitusi „prikišama“ rinkodara

Naujoje laboratorijoje naujus gaminius jau yra sukūrusi ir UAB „Kompetencijos centras“. Ši įmonė Babtuose gamina pagardus „Jam Jazz“ iš pomidorų, svogūnų, kriaušių, slyvų, obuolių ir kitų vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, tokios produkcijos indelis kainuoja 2-3,50 Eur.

„Mes, bendradarbiaudami su Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais, sukūrėme pagardų technologiją ir juos jau gaminame. Bendradarbiaujame su 6 prekybos partneriais ir siekiame išplėsti jų ratą, norime, kad šios sveikos produkcijos galėtų įsigyti dar daugiau pirkėjų“, - šneka pagardų gamybos įmonės atstovė.

Kaip laboratorijos atidaryme teigia Algirdas Gluodas, konditerijos fabriko „Rūta“ akcininkas, mokslo ir verslo bendradarbiavimas sukuria pridėtinę gaminio naudą. „Dabar prekyboje daug produktų paplitę dėl įkyrios, „prikišamos“ rinkodaros, tačiau tie produktai, kurie yra sukurti su mokslininkais, yra vertingi, todėl naujos laboratorijos veikla turi didelę reikšmę ir naudą, verslas turi įžvelgti čia naujas galimybes“, - sako p. Gluodas.

Pasak p. Sasnausko, instituto direktoriaus, ši atviros prieigos laboratorija Babtuose veikia, kaip ir visos atviros prieigos laboratorijos – ji turi patvirtintus įkainius, pagal kuriuos verslas čia gali kartu su mokslininkais kurti ir gaminti naujus produktus.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Maitinimo paslaugų bendrovė „Pontem“ keičia pavadinimą Premium 2

UAB „Pontem“ valdybos sprendimu nuo 2020 m. sausio 29 d. keičia bendrovės pavadinimą į UAB „Handelshus“.

Prekyba
2020.01.17
Patvirtinta beveik 1 mln. Eur bauda „Kauno grūdams“ 1

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė bendrovės „Kauno grūdai“ skundą ir patvirtino,...

Pramonė
2020.01.17
Kinija nepateisina Lietuvos eksportuotojų lūkesčių

Lietuvos įmonės kasmet sulaukia naujų leidimų eksportuoti produkciją į trečiąsias šalis, o pernai plačiau...

Pramonė
2020.01.17
„Groward Group“ siekia įsigyti „Baltic Egg Production“ ir „Europe eggs“

Su Kauno mero Visvaldo Matijošaičio valdoma „Vičiūnų grupe“ susijusi žemės ūkio bendrovių grupė „Groward...

Pramonė
2020.01.16
„Krekenavos agrofirma“ išsiuntė pirmąją jautienos siuntą į Kiniją

Darbo partijos įkūrėjo ir pirmininko Viktoro Uspaskicho šeimos valdoma mėsos perdirbimo įmonė „Krekenavos...

Pramonė
2020.01.13
Vilkyškių pieninės pardavimai pernai augo 10%

Vilkyškių pieninės konsoliduoti pardavimai 2019 m. siekė 114,61 mln. Eur – 10% daugiau nei 2018 m. 

Pramonė
2020.01.10
Klaipėdos žuvininkystės aukcioną už 0,7 mln. Eur įsigijo Lietuvos įmonė

Bankrutavusios žuvies perdirbimo bendrovės Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono pastatai parduoti už...

Pramonė
2020.01.08
Estų bendrovė iš Helsinkio kalėdinės eglės pagamins 1.000 l toniko

Estijos Saremos saloje veikianti džino gamybos bendrovė „Lahhentagge“ atsigabeno kalėdinės eglės, kuri puošė...

Verslo aplinka
2020.01.06
Už nukrypimą nuo ES projekto – NMA bauda  Premium 1

Smulkiai Jonavos rajono UAB „Vandenė“ nepavyko teismams įrodyti, kad įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą...

Pramonė
2020.01.03
Estų kompanijos investicija - upė Islandijoje

Estijos kompanija AS „Reyktal“, užsiimanti krevečių gaudymu, žengė neįprastą žingsnį – Islandijoje nusipirko...

Pramonė
2020.01.02
Teismas: „Judex“ veikla buvo sustabdyta teisėtai

Maisto ir veterinarijos tarnyba 2016 metais buvo teisėtai sustabdžiusi Kauno šaldytų pusfabrikačių gamybos...

Pramonė
2020.01.01
Žemės ūkis Lietuvoje: kas blogesnio? Premium

Jei važiuodami keliu tolumoje išvysite boluojantį žalią kryžių, žinokite – tai mūsų žemdirbiai praneša apie...

Verslo klasė
2019.12.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau