Mokslininkų žinias pritaiko verslininkai

Publikuota: 2015-09-25
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
Babtuose už 1,1 mln. Eur įrengta ir atidaryta Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija. Indrės Sesartės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Verslui kurti naujus inovatyvius produktus padeda mokslininkai, dirbantys Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute Babtuose, Kauno rajone. Be to, ir patys mokslininkai rinkai siūlo naujus gaminius. Tiesa, verslu užsiimti mokslo darbuotojai nesiekia, o tenori savo žinias pritaikyti, kurdami naujus produktus.

Mokslui ir verslui bendradarbiauti, kuriant produkciją, kuriai naudojamos vietinių ūkininkų išaugintos uogos, vaisiai, daržovės, tampa lengviau, kai yra naudojamasi moderniomis technologijomis.

Tokios sutelktos penktadienį Babtuose oficialiai atidarytoje studijų ir verslo centro „Nemunas“ atviros prieigos Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje. Jos įrengimui skirta 1,1 mln. Eur ES paramos.

Naujoje laboratorijoje, kuri pradėjo veiklą dar prieš atidarymą, yra sutelkta reikiama technologinė įranga inovatyvių produktų gamybai. Kaip sako Audrius Sasnauskas, Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius, šioje laboratorijoje nekuriami masiniai produktai.

„Tai nėra pramoninės gamybos vieta. Čia kuriami aukštos kokybės produktai ir vietinių žaliavų. Produktus čia jau gamina keletas nedidelių įmonių. Taip pat čia ir mokslininkai išbando naujus gaminius“, - sako p. Sasnauskas.

Kuria pridėtinę gaminio vertę

Tarp tokių naujų mokslininkų sukurtų gaminių Sodininkystės ir daržininkystės institute surengtoje lietuviškos produkcijos parodoje yra ir vaisių, uogų, daržovių pastilės „Gardumėlis“, sukurtos pagal instituto vyr. mokslo darbuotojos Marinos Rubinskienės technologiją.

„Tai ne tik inovatyvus produktas. Jis gaminamas iš mūsų pačių užauginamų vaisių. Taip pat pastilių gamybai panaudojame ir morkų išspaudas – tai yra sulčių gamybos atliekos, taip jos ne išpilamos, o panaudojamos kito produkto gamybai“, - nurodo mokslininkė. Tiesa, kaip teigia p. Rubinskienė, kol kas šių pastilių galima įsigyti vos keliose prekybos vietose, plačiau neplanuojama jų pardavinėti, nes tai nėra mokslininkų misija.

Kaip sako p. Sasnauskas, instituto vadovas, labai svarbu, kad verslas supranta mokslo pagalbą, padedant kurti inovatyvius gaminius: „Verslininkai, kurie su mumis kuria naujienas, ant produktų etikečių užrašo, kad jie kurti, bendradarbiaujant su mūsų institutu – manau, kad verslui tai yra tarsi kokybės ženklas, jog prie gaminio kūrimo prisidėjo ir šios srities žinovai mokslininkai. Taip pat tą vertina ir pirkėjai. Toks bendradarbiavimas – tai pridėtinė vertė gaminiui“.

Hidrolatai – ir valgio gamybai

Kartu su Babtų Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais naujus produktus kuria ir UAB „Paslaugos žemdirbiams“ (gamina produkciją su prekės ženklu „Vertas“), kurios dalį produkcijos kuria naujoje laboratorijoje. „Babtuose atliekame vaisių, uogų liofilizavimo (sauso šaldymo procesas, išsaugant vertingas savybes), džemų, gėrimų su beržų sula gamybos darbus. Visi mūsų produktai yra iš vietinių žaliavų“, - sako Evelina Kašėtienė, įmonės direktorė.

Šią produkciją įmonė parduoda jai priklausančioje parduotuvėje Kaune „Lietuvos gurmanas“, kurioje taip pat veikia ir kepykla. „Pasaugos žemdirbiams“ savo gaminius taip pat tiekia 9 prekybos partneriams. „Pirkėjai domisi vietiniais sveikais produktais. Dabar mums svarbu aktyviau viešinti savo produkciją, pasakoti, kur jos galima įsigyti. Todėl kursime tinklalapį, ieškome naujų prekybos partnerių“, - aiškina p. Kašėtienė.

Vienas iš naujausių Babtų laboratorijoje „Paslaugos žemdirbiams“ sukurtų produktų, kurie dar tik testuojami, bet jau buvo eksponuojami ir parodoje institute, tai hidrolatai iš daržovių, prieskoninių augalų, vaistinių augalų – kmynų, kalendų, šalavijų, ramunėlių.

„Šiuos hidrolatus dar testuojame. Mūsų idėja, jog tokius hidrolatus būtų galima naudoti valgio gamybos procese, pavyzdžiui, papurškti kmyno hidrolatu kepamą vištą, taip patiekalas įgauna reikiamą kvapą“, - kalba verslininkė. „Paslaugos žemdirbiams“ taip pat bendradarbiauja ir su stambiais gamintojais – alkoholinių gėrimų gamybos AB „Stumbras“ tiekia svarainius, kitus priedus, kurie yra dedami į gėrimu pripildytą butelį.

Paplitusi „prikišama“ rinkodara

Naujoje laboratorijoje naujus gaminius jau yra sukūrusi ir UAB „Kompetencijos centras“. Ši įmonė Babtuose gamina pagardus „Jam Jazz“ iš pomidorų, svogūnų, kriaušių, slyvų, obuolių ir kitų vietinių ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, tokios produkcijos indelis kainuoja 2-3,50 Eur.

„Mes, bendradarbiaudami su Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais, sukūrėme pagardų technologiją ir juos jau gaminame. Bendradarbiaujame su 6 prekybos partneriais ir siekiame išplėsti jų ratą, norime, kad šios sveikos produkcijos galėtų įsigyti dar daugiau pirkėjų“, - šneka pagardų gamybos įmonės atstovė.

Kaip laboratorijos atidaryme teigia Algirdas Gluodas, konditerijos fabriko „Rūta“ akcininkas, mokslo ir verslo bendradarbiavimas sukuria pridėtinę gaminio naudą. „Dabar prekyboje daug produktų paplitę dėl įkyrios, „prikišamos“ rinkodaros, tačiau tie produktai, kurie yra sukurti su mokslininkais, yra vertingi, todėl naujos laboratorijos veikla turi didelę reikšmę ir naudą, verslas turi įžvelgti čia naujas galimybes“, - sako p. Gluodas.

Pasak p. Sasnausko, instituto direktoriaus, ši atviros prieigos laboratorija Babtuose veikia, kaip ir visos atviros prieigos laboratorijos – ji turi patvirtintus įkainius, pagal kuriuos verslas čia gali kartu su mokslininkais kurti ir gaminti naujus produktus.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
„Vičiūnai“ įsteigė pardavimų įmonę Tbilisyje 2

„Vičiūnų grupė“ toliau plečia savo prekybos ir platinimo tinklą užsienyje – pernai įsteigtos atstovybės...

Prekyba
2019.07.16
Žemės ūkio bendrovės praėjusių metų vargus dalijosi ne po lygiai Premium

Žemės ūkio bendrovėms (ŽŪB) praėję metai nebuvo lengvi – apskritai tokios Lietuvos įmonės pernai dirbo...

Pramonė
2019.07.16
Tinkamai prižiūrėti trąšų rinkos nepavyks – tam nėra lėšų 5

Trąšas į Lietuvą nuo gegužės importuojant pagal naują tvarką, jų kokybės kontrolei šiemet neskirta nė euro,...

Pramonė
2019.07.15
Stichinė sausra pasitraukė iš visų rajonų, skelbia hidrometeorologai

Stichinė sausra pasitraukė iš visų rajonų, kuriuose buvo užfiksuota, ketvirtadienį pranešė Lietuvos...

Pramonė
2019.07.11
Konkurencingoje maisto pramonėje inovacijos būtinos ir padažų gamintojams Premium

Vartotojai darosi vis išrankesni, pasirinkimo daugėja, o konkurencija auga – maisto pramonės įmonių augimui...

Pramonė
2019.07.11
„Roquette Amilina“ pelną didino trečdaliu iki 21 mln. Eur

Panevėžio kviečių krakmolo ir glitimo gamybos bendrovė „Roquette Amilina“ pernai uždirbo 21,158 mln. Eur...

Pramonė
2019.07.11
Žuvininkystės produktų aukciono pastatai parduodami už 1,9 mln. Eur

Bankrutavusios žuvies perdirbimo bendrovės Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono pastatai parduodami už...

Statyba ir NT
2019.07.11
Po penkerių metų darbo Lietuvos kviečiams atsivėrė Kinija Premium 1

Grūdininkai džiaugiasi pagaliau suteiktu leidimu eksportuoti savo produkciją į šią milžinišką rinką, bet...

Pramonė
2019.07.10
Vilkyškių pieninės pardavimai šiemet augo 13% 1

Vienos didžiausių šalyje pieno perdirbimo bendrovių Vilkyškių pieninės konsoliduoti pardavimai šių metų...

Pramonė
2019.07.10
„Vičiūnų grupės“ valdytojos pajamos augo 9% iki 532 mln. Eur 3

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio kontroliuojamos vienos didžiausių maisto gamybos grupių „Vičiūnų grupė“...

Pramonė
2019.07.10
Į padangių fermas investuojami milijonai, lietuviai irgi eksperimentuoja Premium

Pasaulyje vis labiau populiarėja vertikali žemdirbystė – JAV padangių fermos jau gali savo produkcija...

Pramonė
2019.07.09
Siūlymai apmokestinti miško savininkus dygsta kaip grybai po lietaus 5

Vos tik aplinkos ministras Kęstutis Mažeika prabilo apie visuotinį mokestį miško savininkams, Seimo nariai...

Finansai
2019.07.08
Prokuratūra: R. Karbauskis žemę įsigijo teisėtai 12

Generalinė prokuratūra, atlikusi tyrimą, priėmė nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones...

Pramonė
2019.07.08
Žiniasklaida: R. Karbauskio šeima 25 kartus pasinaudojo parama už pirmus hektarus 36

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei jo šeimos nariai 25 kartus...

Pramonė
2019.07.08
Parduoda „Dotnuvos eksperimentinį ūkį“, pradinė kaina - 2,4 mln. Eur 5

Valstybės nekilnojamąjį turtą valdanti valstybės įmonė Turto bankas skelbia uždarosios akcinės bendrovės UAB...

Pramonė
2019.07.08
Sausra ir atima derlių, ir parodo gilesnes problemas 8

Rajonų žemės ūkio specialistams skaičiuojant galimus nuostolius dėl pražudyto derliaus, ekstremalią padėtį...

Pramonė
2019.07.07
„Impossible Foods“ susidūrė su problema – nebespėja gaminti netikros mėsos 2

„Impossible Foods“, gaminanti augalinės kilmės proteinus ir mėsos pakaitalus, privertė investuotojus...

Pramonė
2019.07.06
„Marijampolės pieno konservų“ vadovą R. Varkulevičių keičia H. Karpavičius 

Motyvuodamas tuo, kad įmonėje „Marijampolės pieno konservai“ jau įgyvendino visus sumanymus, iš bendrovės...

Vadyba
2019.07.05
„Espersen Lietuva“ pernai didino pajamas ir dirbo pelningai 1

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) įsikūrusi Danijos kapitalo žuvų perdirbimo įmonė „Espersen...

Pramonė
2019.07.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau