Lietuva prašo leisti įmonėms skystą dūmą naudoti dar 4-6 metus

2014 m. Europos Komisija leido naudoti 10 kvapiųjų rūkymo preparatų.
Europos Komisija skelbia, kad leidimas naudoti 8 kvapiąsias rūkymo medžiagas yra pratęstas iki šių metų birželio 30 d.
Per šį laikotarpį Komisija žada imtis tolesnių veiksmų dėl Europos maisto saugos tarnybos pateiktų mokslinių nuomonių, esą naudojant skystą dūmą pagaminti produktai gali būti nesaugūs sveikatai. Ir, jeigu reikės, Komisija pasiūlys reguliavimo priemones.
Dėl kitų 2 kvapiųjų rūkymo medžiagų, tai jų leidimai nebegalioja nuo šių metų pradžios.
„Naujų reikalavimų įgyvendinimui, pereinamasis laikotarpis dar nėra numatytas“, – informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Šalys narės kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu suteikti pereinamąjį laikotarpį, kad verslas galėtų atlikti reikalingus pakeitimus.
Kiek Lietuvos įmonių gamybai naudoja skystą dūmą, VMVT teigia neturinti duomenų.
Skysti dūmai, arba kitaip – dūmų aromatas, susidaro, kai šildomos medienos dūmai atvėsinami ir surenkami. Išvalius priemaišas, gaunamas preparatas, kurį įmaišius į maisto produktus gaunamas rūkytas gaminys.
Ką apie planuojamą draudimą kalba gamintojų atstovas, galima skaityti čia.