Iš maisto atliekų „Energesman“ gamins baltymus pramonei, trąšas ir biokurą
Vilniečiai – vieni pirmųjų pasaulyje, diegiantys šią Nyderlandų bendrovės „Amusca“ sukurtą technologiją maisto atliekų tvarkymui.
„Tai pažangus maisto atliekų apdorojimo būdas, sukuriantis didelę pridėtinę vertę visai šaliai, nes didina žiedinės ekonomikos dalį, taip pat leidžia pakeisti iškastinių medžiagų naudojimą ir įsijungti į naujas žaliąsias tiekimo grandines“, – bendrovės pranešime cituojamas Algirdas Blazgys, UAB „Energesman“ vadovas.
Skaičiuojama, kad gyventojams pripratus prie naujosios maisto rūšiavimo tvarkos, per metus bus surenkama apie 40.000 tonų maisto atliekų vien Vilniaus regione. Iš tiek atliekų be papildomo gautų žaliavų apdirbimo galima pagaminti iki 4.800 tonų baltyminių produktų, aliejaus ir žaliavos trąšoms.
Baltyminiai produktai vėliau gali būti naudojami dažų, skiediklių, klijų, baldų ir šviestuvų gamyboje, taip pakeičiant iki šiol naudojamus iškastinius naftos produktus ir sumažinant poveikį aplinkai. Aliejai naudojami kaip biokuras.
Perdirbus ant vilniečių maisto atliekų užaugintas lervas, per metus galima pagaminti iki 800 tonų pramonei parengtų naudoti baltyminių produktų ir apie 400 tonų aliejaus.
Vabzdžių lervų atliekose taip pat lieka daug naudingų medžiagų: azoto, fosforo, kalio, kurios gali būti naudojamos kaip trąšos žemės ūkyje. Skaičiuojama, kad po apdirbimo proceso kasmet būtų galima gauti apie 2.000 tonų žemės ūkiui tinkamų trąšų.
Nuo šių metų visi gyventojai Lietuvoje turi laikytis naujos atliekų etiketo taisyklės – atskirti maisto atliekas nuo kitų šiukšlių. Vilniaus miesto ir rajono gyventai jas turi mesti į specialius oranžinius maišelius, o šiuos sandariai užrišus – į mišrių komunalinių atliekų konteinerius.
Taip išrūšiuotos ir išmestos maisto atliekos atvežamos į atliekų rūšiavimo gamyklą, kur „Energesman“ darbuotojai oranžinius maišelius atskiria nuo bendro atliekų srauto.
„Energesman“ jau aštuntus metus rūšiuoja ir tvarko mišrias komunalines atliekas, atvežamas iš Vilniaus apskrities. O nuo šių metų gamykla pradėjo atskirti ir apdoroti maisto atliekas iš Vilniaus regiono.