2020-07-12 15:43

Prancūzų karas su „vegetariškais mėsainiais“ keliasi į Briuselį

Tikras ar vegetariškas? Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Tikras ar vegetariškas? Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Naujasis Prancūzijos įstatymas, leidžiantis „dešrele“ ar „mėsainiu“ vadinti tik mėsos produktus, kursto debatus Briuselyje dėl to, kaip turėtų būti vadinami vegetariški patiekalai. Tuo metu vegetarų organizacijos teigia, kad naujasis įstatymas, ribojantis augaliniu pagrindu pagamintų produktų pavadinimus, pažeidžia Europos Sąjungos (ES) taisykles.

Pasak birželį paskelbto įstatymo šalininkų, juo siekiama apsaugoti vartotojus, kad šie nebūtų klaidinami ir žinotų, ką valgo. Tuo metu vegetarai tvirtina, kad pavadinimų draudimas sukels daugiau painiavos, ypač dabar, kai Briuselis skatina žmones rinktis augalinio pagrindo mėsos alternatyvas, be to, įstatymas gali pažeisti ES bendrosios rinkos taisykles, rašo „Politico“.

Apskundė Europos Komisijai

Europos Komisija (EK) šią savaitę turėtų atsakyti į „Europos vegetarų sąjungos“ (European Vegetarian Union, EVU) lobistų grupės skundą prieš Prancūzijos įstatymą. Jame rašoma, jog įstatymas „kuria kliūtis prekybai Bendrijos viduje, nes įpareigoja pardavėjus pakeisti etiketes, kad šios atitiktų Prancūzijos rinkos reikalavimus”.

52795
130817
52791